≫ 

Od 5 prijava za silovanje dece u Mačvi, 2 su lažne: Devojčica optužila muškarca, pa ga pozvala na rođendan

Svaki od slučajeva u poslednjih pet godina je uznemirio javnost

  • 3
Devojčica plače Foto: Pixabay

U poslednje dve godine javnost u Mačvi uznemirilo je pet prijava za seksualno zlostavljanje dece. Svaki slučaj je u momentu kada je stigao u javnost izazvao zgražavanje i osudu.

Međutim, od 5 prijava višemesečnom istragom je utvrđeno da su dve bile izmišljene.

U Višem javnom tužilaštvu u Šapcu ističu da se prilikom podnošenja prijave ne može znati da li je osnovana, ali da ima, kao što potvrđuju dva slučaja iz ove priče, primera da su bile neosnovane.

- Prijave krivičnih dela nad decom, kao što su obljuba, nedozvoljene polne radnje ili silovanje su veoma osetljive i iziskuju ozbiljnu, detaljnu i profesionalnu istragu. Ona, nekada, traje nekoliko meseci, jer se angažuju profesionalci za veštačenja, DNK analize, prikupljanje dokaza ispitivanjem žrtava i svedoka. Angažuju se ljudski i materijalni resursi, osumnjičeni provode vreme u pritvoru. Tek ako se posle višemesečne ozbiljne istrage pouzdano utvrdi da je prijava bila lažna, tužilaštvo donosi odluku da ne podigne optužnicu - kažu u Višem javnom tužilaštvu.

U maju 2019. godine devojčica, učenica sedmog razreda, prijavila je S.I. (26) iz Glušaca zbog navodnog silovanja. Prvo se poverila majci, a potom je u policiji ispričala da ju je S.I. zlostavljao kod obora za ovce.

- Čula sam spolja ovce i kada sam izašla iz kuće videla da su na ulici. Izašla sam samo u majici da ih zatvorim u obor i kada sam to učinila osmotrila sam okolo jer mi je bilo čudno što su izašle. U komšijskom dvorištu u kojem niko ne živi primetila sam da je neko prošao u belom duksu, krenula sam dalje i u travi primetila tragove pošto ovce tuda nisu pasle. Izašla sam na ulicu gde je on sedeo na klupi. Pitala sam ga da li je primetio da je neko prolazio i pustio ovce i krenula da se vratim u kuću - priča ona.

Posle četvoromesečne istrage, Više javno tužilaštvo je odbacilo prijavu, jer je utvrđeno da nije bilo seksualnog zlostavljanja. Štaviše, u istrazi su isplivale njene prepiske sa čovekom koji je bio osumnjičen. Ona ga je pozivala da se vide kada je bila sama kod kuće, a čak ga je, posle "silovanja" pozvala na slavu i rođendan.

Tužilaštvo je odbacilo i prijavu protiv N.M. (30) iz Banovog Polja, nakon što je njegova pastorka, dvanaestogodišnja devojčica promenila prvobitni iskaz i priznala da je priču o navodnom silovanju - izmislila.

Devojčica i njen očuh su u avgustu prošle godine krenuli na kupanje na jednu termalnu banju u Bogatiću. Devojčica je prvo ispričala da je N.M. na izlasku iz sela, oko tri kilometra daleko od kuće skrenuo na poljanu i silovao je na zadnjem sedištu automobila.

- Udario mi je šamar i zaključao auto. Plakala sam, vriskala, ali niko me nije čuo, to je bilo u polju, pored puta. Tek kada je zaspao, pobegla sam i pozvala majku telefonom i pešice krenula kući - priča devojčica.

Majka je pozvala policiju koja je muškarca zatekla golog u automobilu, a alko test je potvrdio da je imao 0.37 promila alkohola u organizmu.

U prvi mah je ovaj događaj, koji je uzemirio celu Mačvu, izgledao kao monstruozan zločin. Sve je, međutim, bilo isplanirano kao u pravom filmu, pa je devojčica u poodmakloj istrazi priznala da je sve izmislila i priznala da je ona skinula odelo sa očuha kada je pod dejstvom alkohola zaspao u automobilu.

U novembru 2019. godine, četrnaestogodišnja devojčica iz Mačvanskog Metkovića prijavila je nastavnici u školi da su je otac M.I. i brat M.U. dodirivali i mazili kao da im nije ćerka i sestra. Otac je, navodno, kada bi se kući vratio iz kafane, govorio kako je lepa i okrugla kao lubenica i pokušavao da joj skine odeću, a ona je uspevala da pobegne iz sobe.

Više javno tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv oca i brata i pred Višim sudom u Šapcu toku je postupak protiv njih dvojice.

- Postupak se vodi zbog krivičnih dela obljube iz člana 180 i nedozvoljene polne radnje iz člana 182 stav 2 u vezi sa članom 61 i po članu 197 koji se odnosi na rodoskvrnuće - kažu u tužilaštvu.

Slavlje u jednoj svečanoj sali u Bogatiću, u junu ove godine, ostalo je upamćeno po jezivom zločinu, za koji je osumnjičen I.A. (38) iz Belotića, a zbog kojeg trinaestogodišnja devojčica i njena porodica još uvek imaju noćne more.

I.A. je sa devojčicom i njenim ocem, u čijoj radnji je zaposlen, sedeo za istim stolom i u jednom trenutku izveo devojčicu iz svečane sale. U napuštenom dvorištu u blizinu, u mrklom mraku, spopao je devojčicu koja se izvesno vreme branila i opirala njegovim dodirima, zagrljajima i poljupcima. Uspela je da se otrgne kada je pokušao da joj oduzme nevinost.

- Istraga u ovom slučaju još nije završena. Kada bude okončana tužilaštvo će odlučiti da li postoje uslovi za podizanje optužnice - rečeno je za Telegraf.rs u Višem javnom tužilaštvu u Šapcu.

Prošle nedelje u Višem javnom tužilaštvu D.S. (62) iz Glušaca priznao je da je obljubio devojčicu pre više od dve godine, kada je ona imala manje od 14 godina. Ovaj, peti slučaj zlostavljanja dece u poslednje dve godine, tek treba da se istražuje, a razlikuje se od ostalih jer je osumnjičeni, kome je određen pritvor do 30 dana, priznao izvršenje dela.

Video: Palo 18 pedofila širom Srbije: Policija pohapsila veliku grupu manijaka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    30. novembar 2021 | 12:02

    Da li je bilo sankcija za ta lažna prijavljivanja? Ispada da se može nekažnjeno upropastiti život svakom na koga se nameračiš.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA