≫ 

Majka iz Leskovca, koja je tukla i bacala svoju decu, viđaće ih jednom nedeljno, u kontrolisanim uslovima

Takođe, majka je u obavezi i da "doprinosi izdržavanju svoje maloletne dece, fiksnim novčanim iznosom od 16.000 dinara mesečno za oba deteta"

  • 11

Povodom slučaja porodičnog nasilja u Leksovcu, koji je uznemirio javnost nakon što su objavljeni detalji snimka na kome se vidi kako majka fizički zlostavlja dvoje maloletne dece, Osnovni sud u Leskovcu doneo je privremenu meru kojom su deca dodeljena na staranje ocu, dok je majci naloženo da decu viđa jednom nedeljno u kontrolisanim i ograničenim uslovima u prostorijama Centra za socijalan rad u Leskovcu, rečeno je u tom sudu.

Istovremeno, sud je majci odredio i meru zabrane prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa tri svedoka ovog slučaja, od kojih je jedan upravo njen suprug, kao i zabranu prilaska predškolskoj ustanovi u kojoj deca borave i stanu u kojem su svi ranije boravili. Istim rešenjem majka je u obavezi da se dva puta nedeljno javlja nadležnoj policijskoj upravi u Leskovcu, piše Blic.

Detalji sa zastrašujućeg snimka nasilja na kome se vidi kako majka iz Leskovca fizički zlostavlja dvoje dece - dečaka i devojčicu starosti od četiri i šest godina - objavljeni su prošle nedelje.

Snimak, koji je uznemirio javnost, nastao je u stanu i na njemu se vidi majka koja u više navrata fizički nasrće najpre na devojčicu, a zatim i na dečaka. Ona je, kako se vidi na snimku, nekoliko puta udarila devojčicu, koja je krenula da izađe iz prostorije u kojoj se nasilje i dogodilo, a zatim i dečaka. Zastrašujuće fizičko nasilje se, kako se vidi na snimku, nastavilo i nakon što se devojčica vratila u sobu, nakon čega su oba deteta, uz njenu pratnju, prešla u drugu prostoriju.

Slučaj je sada u rukama nadležnih organa, a u ovom slučaju i deca su dobila svog pravnog zastupnika.

Osnovno javno tužilaštvo u Leskovcu, 25. novembra pokrenulo je, naime, dokazne radnje u okviru kojih je saslušan otac maloletne dece.

Osnovni sud u Leskovcu, kako navode u izjavi za Euronews Srbija, doneo je privremenu meru po tužbi koju je podnela majka protiv oca, zbog zahteva za razvod braka, poveravanja i izdržavanja dece.

- Sud je doneo privremenu meru da decu poveri ocu, kao i da majka može jednom nedeljno da ih viđa, ali u unapred predviđenim uslovima. Uređen je lični odnos i viđanje između majke i njene maloletne dece na taj način što će ih ona svoju viđati u kontrolisanim i ograničenim uslovima u prostorijama Centra za socijalni rad u Leskovcu, svakog ponedeljka, u vremenu od 10 do 12 sati - rekli su za Euronews Srbija iz Osnovnog suda povodom ovog slučaja.

Kako su dalje naveli, majka je u obavezi i da "doprinosi izdržavanju svoje maloletne dece, fiksnim novčanim iznosom od 16.000 dinara mesečno za oba deteta".

- Prilikom donošenja ovakve odluke, posebno u delu gde se uređuje lični odnos i viđanje majke sa maloletnom decom, sud je pošao od izveštaja Centra za socijalni rad u Leskovcu gde je navedeno da je njihova preporuka da se deca povere ocu na vršenje roditeljskog prava, do konačne presude, a da se viđanje majke sa decom, u cilju procene vaspitnih stilova i unapređenja roditeljskih veština, odvija u kontrolisanim i ograničenim uslovima u prostorijama Centra za socijalni rad u Leskovcu", naveli su iz ovog suda dodajući da su oni usvojili predlog stručnog tima Centra za socijalan rad koji je ovakvu odluku, kako navode, doneo u najboljem interesu maloletne dece.

Međutim, da slučaj nije ni malo jednostavan potvrđuje i to da su iz OJT u Leskovcu za Euronews Srbija rekli da su u ovom slučaju podignute dve krivčne prijave i da su to učinila oba supružnika, jedno protiv drugog.

- Pre podnošenja krivične prijave protiv osumnjičene za porodično nasilje, ona je protiv svog supruga podnela prijavu zbog nasilja u porodici, nakon čega joj je on uzvratio takođe prijavom za nasilje u porodici. Zbog svega toga, u toku je preduzimanje dokaznih radnji, nakon čega ce biti doneta javnotužilačka odluka - naveli su iz OJT.

Zbog podignute krivične prijave protiv majke koja je osumnjičena da je tukla svoju decu Krivično veće Osnovnog suda u Leskovcu odredilo je meru zabrane prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa tri svedoka ovog slučaja, od kojih je jedan upravo njen suprug. Kako su dalje naveli, ova mera treba da traje do trenutka ispitavanja svedoka.

- Imajući u vidu da je 25. novembra izvedena dokazna radnja saslušanjem oca, Osnovni sud je doneo rešenje kojim se prema osumnjičenoj majci ukida mera zabrane prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa svojim suprugom, jer su prestali zakonski razlozi za dalje trajanje ove mere - dodali su iz Osnovnog suda.

Međutim, iz Suda dalje navode da je ostala na snazi zabrana prilaska ostalim svedocima i predškolskoj ustanovi u kojoj deca borave, kao i stanu u kojem su svi ranije boravili. Ovim rešenjem majka će takođe morati da se da se dva puta nedeljno javlja nadležnoj policiskoj upravi u Leskovcu.

- Za ove mere je rešenjem određeno da će one trajati sve dok za to postoji potreba, a najduže do pravnosnažnosti presude, odnosno do upućivanja osumnjičene na izdržavanje krivične sankcije koja se sastoji u lišenju slobode, s tim što je sud dužan da na svaka tri meseca preispita da li je dalje trajanje mere opravdano - rekli su iz Suda.

Nakon prvog saslušanja koje je sprovedeno 25. novembra, advokati obe strane rekli su za Euronews Srbija da su zamoljeni od tužioca da budu pažljivi oko informacija koje izlaze u javnost.

Andrija Krasić, advokat oca rekao je da je interes dece u ovom slučaju izuzetno važan.

- Slučaj je veoma delikatan, mislim da svi mi koji smo u postupku moramo da pazimo šta i kako iznosimo u javnost pre svega zbog interesa dece koja su u ovom slučaju najvažnija. Nadam se da ćemo do kraja postupka dobiti odluku u skladu sa istinom - rekao je Krasić.

Ovo je potrdio i advokat koji zastupa majku dece Dragan Mladenović dodajući da je upravo zbog specifičnosti slučaja deci dodeljen pravni zastupnik.

- U ovakvim slučajevima on je obavezan, po Zakonu o maloletnicima i Zakoniku o krivičnom postupku - rekao je Mladenović.

Video: Gde će ti duša: Da li postoji prljaviji i odvratniji udarac?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lela

    1. decembar 2021 | 11:14

    Strasno.Nasilnica je još i nagrađena. Zašto da ih vidja? Da zeli da ih vidja, ne bi se onako ophodila prema njim kao monstrum. Mnogo mi je zao ovih mališana.

  • SRB

    1. decembar 2021 | 11:00

    Ma koliko god bila napeta, umorna, histericna ona je majka, kako moze tako krvnicki da ih udara? Nece se dete batinama vaspitati nego pricom, ovde su krivi i otac i majka, treba im oduzeti decu!

  • 🐴

    1. decembar 2021 | 10:42

    Dobar Dan rođaci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA