≫ 

Nastavlja se suđenje za ubistvo Radojkovića: Veštak potvrdio rezultate analize

Suđenje se nastavlja 26. januara

  • 0
Suđenje za ubistvo Darku Mitiću, vanbračna supruga žena ubijenog Miljana Ivanović, Foto: Telegraf/D.K.

Veštak Aleksandra Stefanović danas je pred Višim sudom u Nišu kazala da garantuje za rezultate i preciznost analize bioloških tragova koji su Darka Mitića (34), optuženog za teško ubistvo Miloša Radojkovića (25), povezali sa ovim zločinom.

Mitić se tereti da je 20. novembra 2019. sačekao Radojkovića ispred njegove kuće u niškom naselju Beverli Hils i ispalio u njega dvanaest hitaca od kojih ga je pogodilo deset. Motiv zločina, kako tvrdi tužilaštvo je bezobzirna osveta jer mu je Radojković nekoliko meseci pre ubistva zapalio vozilo i to na dan svadbe, pa se Mitić tereti za teško ubistvo za koje je zaprećena maksimalna kazna predviđena Krivičnim zakonom.

Analiza bioloških tragova na čaurama ispaljenih iz pištolja „CZ 99“ korišćenog za ubistvo, koju je obavio Institut za sudsku medicinu u Nišu pokazala je da pripadaju Mitiću. Međutim, genetički forenzičar sa Biološkog fakulteta u Beogradu Dušan Keckarović koga je angažovala Mitićeva odbrana, na prošlom glavnom pretresu osporio je glavni dokaz ističući da je polimerima korišćenim u procesu analize bioloških tragova, istekao rok. S obzirom na to da je Kekcarević „keca iz rukava“ izvukao tek kada je veštak Zavoda za sudsku medicinu Aleksandra Stefanović napustila sudnicu, po naredbi sudije Višeg suda Mirka Draškovića, veštaci su danas „ukrstili koplja“.

Aleksandra Stefanović, koja je načelnik laboratorije za DNK analizu Instituta za sudsku medicinu u Nišu ukazala je da to što su polimeri korišćeni i posle isteka roka za upotrebu navedenog na ambalaži, ne utiče na validnost rezultata.

- Praksa naše laboratorije je da se pre svake analize potvrdi ispravnost polimera i ostalih komponenti, nezavisno od roka njihovog trajanja, što je učinjeno i u ovom slučaju. Ta naša praksa naslanja se na studiju proizvođača polimera u kojoj se navodi da je preparat stabilan najmanje tokom godinu dana. To znači da je svrsishodan za analizu iako je na ambalaži označen rok trajanja od šest meseci. Taj rok trajanja u praksi samo znači da hemikalija ne može biti reklamirana, ako ne funkcioniše kako valja, u slučaju da protekne rok označen na ambalaži. Rok trajanja nije garancija za tačnost analize jer se dešavalo da hemikalija, koja je u roku, ne bude ispravna – objasnila je Stefanović. Istakla je i da je rezultate njihovog rada proveravala i laboratorija u Nemačkoj kao i Evropska mreža forenzičkih instituta koji nisu ustanovili nikakve propuste u njihovom radu.

Suđenje za ubistvo Darku Mitiću, vanbračna supruga žena ubijenog Miljana Ivanović, Miljana Ivanović, vanbračna supruga Miloša Radojkovića (25), Foto: Telegraf/D.K.

Mitićev branilac, advokat Zora Dobričanin nastavila je sa osporavanjem nalaza veštaka, pozivajući se na rezultate analize koje je obavio stručni saradnik koga je odbrana angažovala, Dušana Keckarevića. Izrazila je sumnju u validnost nalaza i predložila da se obavi novo veštačenje bioloških tragova u drugoj laboratoriji te da se, kako je istakla, utvrdi da li postoje „kvalitativni problemi sa polimerom“ koji je koristio niški Insitut za sudsku medicinu. Međutim, sudija Višeg suda u Nišu Mirko Drašković je taj pedlog odbio istakavši da „imajući u vidu iskaz Alekandre Stefanović za to ne postoje razlozi“.

Tokom današnjeg glavnog pretresa trebalo je da bude saslušan veštak balističar Siniša Anđelković sa Nacionalnog kriminalističkog tehničkog centra iz Beograda, ali je on po drugi put izostao zbog bolesti. Iz tog razloga, sud je naložio i odbrani i tužilaštvu da pripreme pitanja koja će biti upućena upućena ovoj ustanovi a tiču se dokaza iz domena balistike.

Suđenje se nastavlja 26. januara.

Video: Prijatelj Mileusnića uoči izricanja presude: Očekujem da Neđeljka osude na 40 godina zatvora

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA