≫ 

Švedske diplomate doživele horor u Srbiji: Došli na odmor, postali svedoci ubistva

Za razliku od njenog supruga, švedskog diplomate koji je svedočio neposredno nakon zločina, na iskaz Aine T. čekalo se 5 godina, jer se ona nije odazivala pozivima srpskih organa gonjenja

  • 1
Niška Banja ubistvo Dejan Dejančić vila DND

Foto: Dragana Kocić

Aina T. koja je sa svojim suprugom, švedskim diplomatom Robertom N. boravila u hotelu "DND" u Niškoj Banji 5. novembra 2016. godine, kada je ubijen vlasnik tog turističkog objekta Dejan Dejančić (51), saslušana je po zamolnici niškog Višeg javnog tužilaštva u švedskoj policiji.

Za razliku od njenog supruga, koji je svedočio neposredno nakon zločina, na Ainin iskaz čekalo se pet godina, jer se ona nije odazivala pozivima srpskih organa gonjenja. Na kraju, tužilaštvo je uputilo zamolnicu za međunarodnu pravnu pomoć Ministarstvu inostranih poslova koje je stupilo u kontakt sa nadležnim organima u Švedskoj, pa se tako došlo do iskaza koji bi trebalo da okonča maratonsku istragu protiv Milice Dimitrijević (32), osumnjičene za ubistvo svog poslodavca.

Hotelijer je ubijen 5. novembra 2016. godine kada je, kako se tada se sumnjalo, recepcioner Dejan Jovanović upao u sobu u kojoj je Dejančić bio sa Milicom i upucao ga. Nakon toga, kako se tada smatralo, ispalio je hitac sebi u glavu. Sobarica, koja je uspela da pobegne, pozvala je policiju koja je zatražila pomoć Žandarmerije, jer se nije odmah znalo da li je Jovanović mrtav. Policijske snage, koje su nakon upotrebe šok bombi upale u vilu, zatekle su Jovanovića jedva živog i on je prebačen u bolnicu u kojoj je preminuo dva meseca kasnije. Smatran je ubicom sve do 26. decembra 2016. godine kada je usledio preokret, Miličino hapšenje koju je optužio biološki trag pronađen na pištolju.

"Recepcioner bio uznemiren"

 

Aina je švedskoj policiji objasnila da je sa suprugom u Nišku Banju stigla 3. novembra, te da su najpre imali nameru da se smeste u drugom hotelu, ali da on bio popunjen zbog čega su odseli u „DND“ vili.

- Prethodne večeri smo primetili da je recepcioner uznemiren, ali sam pomislila da je moguće da je takav, nije mi bilo ništa sumnjivo. Ujutro 5. novembra probudio me metež i glasna buka, prevrtanje nameštaja i ženski vrisak koji se čuo nekoliko puta. Nije mi to bilo čudno, mislila sam da je veliko spremanje zbog kraja sezona, te da neko dete vrišti. Zatim se opet čula vriska i metež, sve je to trajalo petnaest, dvadeset sekundi a onda se sve utišalo. Slušala sam radio do 8.30 kada mi se probudio suprug, pitala sam ga da li je nešto čuo, ali on je odgovorio odrečno. Razmišljali smo da ostanemo još jednu noć pa smo se predomislili i ipak odlučili da krenemo dalje – svedočila je Aina.

Kako je kazala, da se nešto čudno dešava, prvi je shvatio njen suprug.

- Robert je krenuo sa stvarima prema kolima, ali se brzo vratio i kazao: "Nećemo da izađemo!". Rekao je da je na recepciji bio telefon koji je neprestano zvonio, te da je na ulazu primetio naoružanu policiju. Oružje su držali upereno prema hotelu. Kazao je da mu je policajac obrtio na srpskom, ali da ga nije razumeo pa da se vratio u hotel, te da se nešto dešava zbog čega je najbolje da ostanu u hotelu – opisala je događaje u danu ubistva Šveđanka.

Ostali u policijskom autu 3, 4 sata

 

Kako je dalje rekla, pogledala je kroz prozor i tu je ugledala policajca.

- Uplašila sam se, a on mi je kazao "Dođi, dođi!". Rekla sam mužu da moramo da siđemo. Policajac nas je upozorio da idemo polako, zatim nam je prišao jedan čovek koji je delovao kao njihov vođa. Pokazao mi je sliku na mobilnom telefonu, prepoznala sam recepcionara, pitali su nas da li smo videli nekog. Odgovorila sam odrečno, a onda su nas odveli do crnog policijskog vozila gde smo ostali tri, četiri sata. Došao je jedan čovek koji nam je kazao da je naš kontakt po nalogu Ministarstva unutrašnjih poslova jer su shvatili po CD oznakama na našim tablicama da imamo diplomatski status. Policija je opkolila zgradu, vikali su preko megafona, pregovarali su... Žena za koju sam saznala da je recepcionarova sestra je govorila "Predaj se!" Onda je stiglo 20, 30 policajaca, uleteli su u hotel, čula su se dva pucnja, a zatim je jedna osoba izneta na nosilima – ispričala je Aina.

Na pitanje švedske policije kazala je da Milicu nije upoznala, te da je shvatila o kome se radi kada je videla sliku u novinama.

Udovica recepcionera: Za mog muža i dalje nema pravde

 

Dejanova udovica Nada Dejančić kazala je ranije da košmar njene porodice vreme nije ublažilo.

- Sramota je što za moga muža i dalje nema pravde, a za nas mira. Devojka koja je osumnjičena normalno živi, a ja i moja porodica osuđeni smo na doživotnu traumu. Ne mogu ništa da učinim da to promenim, angažovala sam punomoćnika, redovno me informiše ali nema ništa novo da mi kaže. Moj život je upropašćen, a istraga koja bi mogla donekle da mi ublaži gubitak, vrti se u krug. Smatram da država treba da donese presudu, da krivac plati za smrt moga muža. Ne mogu nikog unapred da osuđujem, ali me boli što osumnjičena osoba normalno živi, a ja i moja deca više nemamo supruga, oca, zaštitu... – rekla je supruga žrtve.

Branilac Milice Dimitrijević, advokat Momčilo Kovačević je 7. septembra uputio urgenciju Višem javnom tužilaštvu. Podsetio je da, kako je navedeno već dve, tri godine nije preduzeta nijedna radnja tokom istrage, te da je nejasno zbog čega još traje.

- Odbrana je stanovišta da je pet godina dovoljno da se podigne optužnica ili da se istraga obustavi zbog nedostatka dokaza. Još neka godina istrage neće doneti nove dokaze, a osumnjičenoj život otežava to što se protiv nje vodi postupak za najteže krivično delo, što joj otežava da se zaposli, a u međuvremenu je postala majka – naveo je Kovačević.

Video: Nastavlja se suđenje za ubistvo Jelene Marjanović

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    6. decembar 2021 | 19:37

    Bas neprijatan prvi susret sa Srbijom,obicno prvi utisci kreiraju misljenje o necemu,sudeci po tome nije bas za pohvalu mada svugde u svetu se desavaju i gore stvari,ali mi nemozemo se vaditi na tome kako u svetu to postoji,mi se bmoramo boritida kod nas nema ro sto u svetu ima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA