Taksista osuđen na 5 godina zatvora zbog 4 pljačke: Razvozio maloletnike u razbojništva

Maloletnicima je izrečena vaspitna mera pojačanog nadzora staratelja

  • 0
Zatvor, ćelija, rešetke, zatvorenik Foto ilustracija: Shutterstock

Aleksandar Marijaš (28) iz Novog Sada, osuđen je danas u novosadskom Višem sudu na pet godina zatvora zbog četiri oružana razbojništva počinjenih 2017. godine u četiri novosadske prodavnice, sa više maloletnika, navodi RTV.

Protiv njih je već ranije završen razdvojeni sudski postupak, a njemu se pripisuje da ih je razvozio taksi vozilom u pljačke po dvojicu ili trojicu, sačekivao ih da izađu sa plenom koji su potom delili i pomagao im da brzo napuštaju mesta događaja. Pljačke su počinjene uz fantomku i uz plastične maske „anonimuse“, noževe i repliku pištolja.

Maloletnicima je izrečena vaspitna mera pojačanog nadzora staratelja.

Sva četvorica su u njihovom sudskom postupku do detalja opisali i priznali dela koja im se stavljaju na teret i izjavili da se kaju, ali su neki od njih izjavili da okrivljeni dobija pare kao neupućeni taksista uz čašćenje. Nakon završnih reči, optuženi je izjavio da ne bi rizikovao svoju slobodu i bračni život sa dvoje dece, zbog neizvesnih para iz razbojništava.

Obrazlažući presudu predsednica veća sudija Ivana Josifović, navela je da je kao olakšavajuće okolnosti sudsko veće uzelo u obzir prethodnu neosuđivanost okrivljenog, kao i njegovu porodičnu situaciju, ali je napomenula da se nije pokajao za dela koja mu se pripisuju.

Takođe, naloženo mu je da nadoknadi troškove sudskog postupka, kao i novac koji je prilikom raspodele plena dobijao.

Prva od četiri pljačke, počinjene prema prethodnom dogovoru, počinjena je 22. januara 2017. godine oko 18.20 h, kada je okrivljeni, prema optužnom aktu koji zastupa zamenik Višeg javnog tužioca Zoran Jakovljević, dovezao taksijem dvojicu maloletnika "sitroenom ksara" do prodavnice u Ulici Branka Bukurova u Sremskoj Kamenici.

Oni su pretnjom noževima oduzeli od prodavačice sav novac iz prodavnice, sačekao ih je Marijaš u neposrednoj blizini. Njih dvojica vratila su se u taksi sa 22.800 dinara i zajedno sa njim udaljili se sa lica mesta. Nakon što im je omogućio da pobegnu, podelili su oteti novac, njemu je pripalo 14.800 dinara.

Sledeće razbojništvo odigralo se dva meseca kasnije. U radnju u Ulici patrijarha Čarnojevića su ušla uveče trojica maloletnika, pošto ih je dovezao istim vozilom. Uz pretnju nožem i replikom pištolja oni su pobegli sa 3.750 dinara, a on im je omogućio da brzo pobegnu.

Naredna pljačka odigrala se 19. aprila, iste godine. Na meti se našla prodavnica u Temerinskoj ulici. Dvojica maloletnika uz pretnju nožem i imitacijom pištolja naredili su prodavačicama da legnu, potom su uzeli iz radnje 39.000 dinara od čega je Marijašu navodno pripalo 12.000 dinara.

Poslednji događaj koji se navodi u optužnici dogodio se dan kasnije u prodavnici  u Dalmatinskoj ulici sa dvojicom maloletnih Novosađana.

Scenario je ponovljen, pretnja silom uz nož i repliku pištolja.

Okrivljeni ih je čekao napolju u "sitroenu" i beže zajedno, a potom je njemu pripalo svih 3.600 dinara, navodi se u optužnici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA