Jedna greška u lovu, može da vas odvede u zatvor na čak pet godina

Mlade lovce ume da ponese želja da se dokažu i pokažu i da sa trofejem odu kući- kaže za Telegraf. rs Aleksandar Ćeranić, lovni stručnjak.

  • 7
Lovac, lovci, telo

Foto: Shutterstock, AP/Tanjug

Istraga ubistva lovca (42) iz Prokuplja utvrdiće da li je uhapšeni R. G.  (53) iz nehata usmrtio kolegu ili je za to postojala namere, saznaje Telegraf.rs.

Ukoliko je do smrtnog slučaja došlo prilikom nehatnog lišenja života po našem Krivičnom zakonu zaprećena je kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

- Pre nekoliko godina branio sam lovca koji je tokom lova usmrtio kolegu. Istraga je utvrdila da nije bilo namernog lišavanja života i moj branjenik je dobio godinu dana uslovne kazne. On je bio taj koji se pojavio na sahrani čoveka i na pomenu što je za njega tokom suđenja bila olakšavajuća okolnost - kaže za Telegraf. rs Zoran Čanković, advokat.

Prema njegovim rečima,  tokom istrage se utvrđuje u kakvom odnosu su bili uhapšeni i žrtva i da li je postojala namera ubistva.

- Ono što kumuje tragediji jeste nedisciplina na lovištima. Postoji čovek koji se zove lovnik. On proverava ispravnost oružija i municije, određuje pozicije na kojima će lovci da budu i upozorava šta i kako se lovi, ali je odgovornost i na svakom lovcu. Međutim, često do incidenata dovede loša organizacija. Mlade lovce ume da ponese želja da se dokažu i pokažu i da sa trofejem odu kući- kaže za Telegraf. rs Aleksandar Ćeranić, lovni stručnjak.

Vlada Kostić, veštak balističar kaže za Telegraf. rs da se tragedije najčešće događaju zbog loše organizacije.

- Radio sam na slučajevima gde je puška slučajno opalila usred lošeg rukovanja. To se ne dešava samo prilikom lova već znam za slučajeve u Vojci Srbije i u takozvanim "Kobrama"- pojašnjava Kostić.

Naš sagovornik objašnjava da je u svojoj dugogodišnjoj praksi imao i primere da metak rikošetira i promeni pravac kretanja i tako usmrti osobu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veselin

    17. januar 2022 | 20:36

    Mlade neiskusne lovce ponese adrenalin i lako mogu da pogreše, dovoljna je sekunda, ali ne razumem iskusne lovce koji pucaju na neviđeno.

  • Moni

    17. januar 2022 | 22:17

    Ako ti neko smeta povedi ga u lov....

  • ☝️

    17. januar 2022 | 22:01

    Nije oružije za svakoga. Pola lovaca su psihički bolesnici. Danas svako djavo dobije dozvolu za oružije..zalosno ali istinito.. cast dobrim ljudima koji se bave lovom..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA