≫ 

Vapaj oca iz Valjeva: Dva meseca otkako je sin (15) napadnut nožem, krivična prijava se izgubila?

Incident koji se završio operacijom 15-godišnjaka, desio se početkom novembra. Njegov otac krajem decembra odlazi u nadležne ustanove i shvata da krivična prijava nije stigla do tužilaštva

  • 16
Napad nožem, Valjevo, Nenad Gavrić Maoletni B. G. nakon uboda i operacije / Foto: Privatna arhiva

U noći između četvrtog i petog novembra u Valjevu prošle godine desio se napad nožem. U incidentu su učestvovala dvojica dečaka, 15-godišnjaka. Tom prilikom jedan je zadobio povredu ruke, posle čega je iste noći operisan. Na bolničkom lečenju bio je tri dana. Policija je obaveštena, a kasnije i tužilaštvo. Između je proteklo skoro dva meseca.

Kako je navedeno u medicinskoj dokumentaciji, dečak je bio hospitalizovan na odeljenju dečije hirurgije zbog povrede leve nadlaktice, nastale nožem "od strane njemu poznate osobe". Operisan je u lokalnoj anesteziji i 8. novembra otpušten na kućno lečenje.

Kako je otac rekao u razgovoru za Telegraf.rs, pratio je oporavak svog 15-godišnjeg sina i čekao poziv nadležnih. U međuvremenu do njega su stigle glasine da je "slučaj zataškan". Mislio je, kaže, da nema ni tri posto šanse da je to tačno, ali krajem prošle godine uputio se u policiju i tužilaštvo, gde su se, tvrdi, stvari zakomplikovale. Iz Višeg javnog tužilaštva u Valjevu za Telegraf.rs stigla je potvrda da je krivična prijava primljena tek 30. decembra prošle godine, 55 dana nakon incidenta.

Sporni slučaj najpre je opisan na društvenim mrežama. Nenad Gavrić, otac povređenog dečaka, napisao je šta se sve desilo od momenta sukoba do 4. januara, kada je na dvomesečnicu događaja izašao u javnost. Objavu je podelio na svom zidu i u Fejsbuk grupi Valjevo i Valjevci, ali je i jednu i drugu danas nemoguće pronaći.

Javno obraćanje na dvomesečnicu incidenta

Tragom te objave, u kojoj je Gavrić opisao svoju potragu za zalutalom krivičnom prijavom, obratili smo se i nadležnima i ocu. U objavi je Gavrić naveo da se 29. decembra javio policiji, a da je odatle upućen u tužilaštvo.

- Dolazim na pisarnicu i počinje potraga za predmetom i nema ga. Pa zovem ponovo policajku, pa mi ona kaže da je poslato 15. novembra, pa tražimo i ponovo ga nema. Pa onda radnica sa pisarnice VJT zove PU Valjevo, pa joj kažu da je poslato 19. novembra, pa opet traže predmet, pa ga opet nema. Radnica VJT opet zove PU Valjevo, i oni joj kažu da će se javiti. Tada mi radnica VJT kaže da idem kući, pa će me oni zvati kad se jave ovi iz PU Valjevo. Posle nekih sat i po, zovu me iz tužilaštva i kažu: 'Gospodine, Vi ste bili u pravu. Iz PU su nam priznali da nam nisu poslali predmet, zato što su ga greškom poslali u Centar za socijalni rad.

Posle završenog razgovora prvo zovem unutrašnju kontrolu i prijavljujem PU Valjevo, a onda krećem u Centar za socijalni rad. Dolazim i saznajem od radnika da je predmet primljen 25. novembra i da je on video u fascikli da je tu ubačen predmet za VJT, da je bio iznenađen šta će to tu i da je planirao da vrati posle 34 dana ćutanja, ali, eto, pre sat vremena je bio kurir iz policije i odneo predmet - napisao je u svojoj objavi i dodao da je u danu objavljivanja, 4. januara, bio u Tužilaštvu gde mu je rečeno da je predmet stigao 30. decembra, ali da još nije zaveden zbog praznika.

Napad nožem, Valjevo, Nenad Gavrić Foto: Privatna arhiva

U telefonskom razgovoru za naš portal, Nenad kaže da od onda nema značajnih novosti, sem što je još jednom otišao u VJT Valjevo.

- Sačekao sam da prođe i Srpska nova godina, pa sam otišao drugi put. 'Možete li da mi date napismeno?', pitao sam ih. 'Ne možemo da Vam damo, žena koja radi u pisarnici imala je saobraćajnu nesreću', rekli su mi - navodi kako je tekao razgovor: - Vamo-tamo, kao, nemojte da brinete, uglavnom, zavedeno je. Ja sad čekam da dobijem sudski poziv.

Napad pred kućom, ruka operisana

U vezi sa događajem od koga je sve krenulo, kaže se njegov sin oporavlja, ali da i dalje ne zna zbog čega se obračun desio. Tvrdi da je tokom 22 dana dobijao pretnje, te da se dečaci znaju od prošle godine iz grada, ne iz škole, jer je jedan učenik tehničke, a drugi gimnazije.

- Kada tebi neko 22 dana šalje poruke da će da te ubije kada te bude video i ponese sa sobom čekić, nož i lanac i presretne te na kvarno, to ne može da bude vršnjačko nasilje, to je pokušaj ubistva - kaže nam dodajući da je se napad desio u večernjim satima.

Njegov sin je tada, navodi, krenuo da isprati svoju devojku, a napadač ga je sačekao nedaleko od kuće. Utom su mu telefonirali da je dečak povređen, a otac ga je odvezao u bolnicu.

- Ja sam tu blizu, oko 50 metara. Odmah sam seo u kola, pokupio ga i odvezao u Urgentni. Tu je bio najpre strah da ne iskrvari. On je uboden u nadlakticu, u središnji deo između ramena i lakta. Poturio je levu ruku da ga ne ubode u srce. Mali mu je zabio nož u ruku. Ima izlazna rana. Lekar koji ga je operisao odmah tu noć, kaže da mu je više štete napravio kada je izvlačio nož nego kada ga je ovaj ubo - navodi šta se desilo.

Napad nožem, Valjevo, Nenad Gavrić Foto: Privatna arhiva

Kaže i da je dečak, inače jedan od trojice sinova koje sam odgaja, sada dobro.

- Ja znam da sam ja mali čovek i da sam nemoćan, ali ja neću odustati - kaže komentarišući navode iz objave, koju je kasnije priložio i uz pisanu prijavu 10. januara, upućenu unutrašnjoj kontroli o glasinama da je porodica drugog dečaka uticajna, te da je to razlog peripetija u vezi sa prijemom krivične prijave od strane VJT.

VJT Valjevo: Prijava stigla 30. decembra 

Kako su iz Višeg javnog tužilaštva u Valjevu kazali u odgovoru na pitanja Telegrafa, Više javno tužilaštvo je kao stvarno i mesno nadležno za postupanje po ovakvim događajima zaprimilo krivičnu prijavu Policijske uprave Valjevo, Odeljenja kriminalističke policije, dana 30. 12. 2021. godine, te da je prijava data u rad zameniku javnog tužioca po redu zavođenja, kao i da je predmet u radu. Na dopunjeno pitanje u vezi sa tim da li je uobičajena procedura da do prijema prijave prođe skoro dva meseca, odgovorili su sledeće:

- Nije neuobičajeno da zbog potrebe prikupljanja obaveštenja krivične prijave nekada budu dostavljene i u dužim vremenskim rokovima, kao što je ovde slučaj.

Iz policije i centra za socijalni rad do objave teksta nismo dobili odgovore.

Video: Strava u Mađarskoj: Ušao u radnju pa potegao kuhinjski nož na radnice ne bi li dobio što je želeo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hogar

    22. januar 2022 | 19:55

    E sad videti.ko ga je zastitio ..pa sve kazniti i to redom....deca tih diledzija ce nekaznjeno ubijati

  • Zoran

    22. januar 2022 | 19:42

    Mog sina su prebili na jednom rodjendanu njih 15-20 mangupa. Na sudu jedn od njih pitao mog sina da pokaze ko ga je tukao tj da nije on verovatno je popio i sam pao. Normalno otac tog mangupa je policajac i od prijave nista. Proslo je par godina i verovatno je slucaj zastareo. Rekli su mi ne juri otac mu je policajac ne mozes nista a imaces i problema. Razumem ovog gospodina.

  • Veteran

    22. januar 2022 | 19:35

    Ne bi imali posla tu tužilaštvo i policija, nego mrtvozirnik, taj ne bi disao ovaj vazduh da mi je dete u pitanju, toliko od mene ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA