≫ 

Novosađanin optužen za seksualno zlostavljanje sina opet prišao detetu, a sudija odbio da mu odredi pritvor

Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sad uložilo je žalbu zbog odluke sudije

  • 7
Nasilje, zlostavljanje, dete, decak Foto: Shutterstock

G. Č. je 18. januara priveden jer je prekršio mere zaštite od nasilja koje su mu izrečene zbog toga što je fizički i seksualno maltretirao svog maloletnog sina V. ČNaime, on je detetu i bivšoj supruzi prišao automobilom na udaljenosti manjoj od osam metara.

Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu je, na osnovu prijave majke V. K. i zakonskog zastupnika maloletnog V. Č, naložilo zadržavanje osumnjičenog do 48 sati.

G. Č. je 20. januara priveden i saslušan u Osnovnom javnom tužilaštvu, koje je sudiji za prethodni postupak Osnovnog suda predložilo određivanje pritvora osumnjičenom G. Č. zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog dela i uticaja na svedoke. Ipak, G. Č. je juče pušten na slobodu.

- Sudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Novom Sadu je svojim rešenjem od 20. januara odbio predlog tužilaštva da se osumnjičenom G. Č. odredi pritvor iz navedenih razloga, te nakon što je navedeno rešenje zaprimljeno u ovom tužilaštvu, 21. januara ovo tužilaštvo je protiv istog izjavilo žalbu vanraspravnom veću Osnovnog suda u Novom Sadu zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja - kažu za "Telegraf" iz OJT Novi Sad.

Kako dodaju, to tužilaštvo će u daljem toku postupka, a u najkraćem mogućem roku, prikupiti sve dokaze i preduzeti sve potrebne dokazne radnje, u skladu sa zakonom, radi donošenja javnotužilačke odluke.

"Neozbiljna odluka suda"

- Kada je u pitanju zabrana prilaska, sud donosi rešenje u vidu mere. To znači da se zna tačno na kojoj udaljenosti ne sme da priđe oštećenom. Ako vidimo osobu kojoj ne smemo na prilazimo na drugoj strani ulice, a ne priđemo, to je poštovanje mere. Sama činjenica da je prišao na manje od osam metara je krivično delo nepoštovanje sudske oduke. Tužilac je pravilno postupio što je u tom slučaju predložio strožu meru, odnosno pritvor - kaže izvor Telegrafa iz tužilaštva.

Kako ističe, stav tiužilaštva je ispravan i ono može da uloži žalbu. Dodaje da bi dobro znati šta piše u obrazloženju suda, zbog čega je donesena takva odluka.

- Takva krivična dela su učestala. S obzirom na to da je u pitanju seksualno zlostavljanje maloletnog deteta, predlog za pritvor bi trebalo čak da ide i prema članu četiri, a ne članu dva. Član dva znači da pritvor traje do završetka ispitivanja svedoka, a znamo da to može da se završi za dva dana. Prema stavu četiri, pritvor se određuje zbog uznemiravanja javnosti. Nikome nije prijatno da čuje da je otac koji je seksualno zlostavljao svoje dete na slobodi. Odluka suda je neozbiljna - zaključuje naš sagovornik.

Podsećamo, protiv G. Č. je još 1. septembra 2020. godine tužilaštvo podiglo optužnicu zbog krivičnog dela nasilje u porodici. On je detetu naneo teške telesne povrede. Taj krivični postupak i dalje je u toku pred Osnovnim sudom u Novom Sadu.

Video: Uznemirujuće: Užasni video nasilja nad detetom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zare

    21. januar 2022 | 13:07

    Ko sedi u tom sudu, ništa ne čudi.

  • Maks

    21. januar 2022 | 13:37

    Možda je to tom sudiji normalno da otac seksualno maltretira dete. Možda takvi ljudi i to isto rade. Majke uzmite stvar u svoje ruke i zaštitite svoju decu od predatora ma ko god on bio.

  • jelena

    21. januar 2022 | 13:18

    Mozda to i jeste on!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA