≫ 

17 godina od šestostrukog ubistva u Srbiji: Porodica "zbrisana" u danu, krivac nikad otkriven

Počinilac koristio nož i vatreno oružje

  • 2
Jožef Salma, Nandor Salma Foto: Privatna arhiva

Nerazjašnjen je i još obavijen misterijom jedan od najmonstruoznijih zločina u Srbiji, počinjen pre 17 godina, kada je ubijena šestočlana porodice Salma iz Horgoša.

Monstuozni zločin nad članovima tri generacije porodice Salma počinjen je 24. januara 2005. godine, a otkriven nedelju dana kasnije 1. februara, a desio se u dve porodične kuće u istom dvorištu na Segedinskom putu 21 u Horgošu, koji se proteže uz stari međunarodni put E-75.

Tada su ubijeni Jožef Salma (69), njegova supruga Jolan (65), njihov sin Nandor (40), snaja Neli (34) i njihovo dvoje dece - David (13) i Beti (9). Zbog čega je počinjen stravičan krvavi pir i zašto su pobijeni članovi porodica Salma još uvek nije rasvetljeno, niti su počinilac ili više njih privedeni pravdi.

Odmah nakon otkrivanja zločina, istragu šestostrukog ubistva članova porodice Salma pokrenulo je Više javno tužilaštvo Subotica. Prema onome što je saopšteno neposredno posle stravičnog zločina u svojoj kući, Jožef Salma je ubijen s više uboda nožem, a njegova supruga Jolan usmrćena je s više uboda nožem i presecanjem grkljana. U istom dvorištu, u kući s potkrovljem, njihov sin Nandor, snaja Neli i njihovo dvoje dece, David i Beti, ubijeni su iz blizine s po jednim metkom iz pištolja kalibra 7,65 milimetara. U surovoj egzekuciji, kakva nije upamćena u širem okruženju, nemilosrdni zločinci nisu poštedeli ni dvoje dece.

Masakr članova porodice Salma je otkriven tek kada su se kod Nelinog oca Arpada Saboa iz škole počeli raspitivati zašto Beti, koja je išla u drugi, i David, koji je pohađao šesti razred, ne dolaze na nastavu. Na telefonske pozive u obe kuće Salminih niko se nije javljao, a kada je Sabo otišao da proveri šta je po sredi, zbog neočišćenog snega posumnjao je da se nešto desilo, pa je alarmirao policiju.

Jedna umrlica, šest umrlih

Uz jednu umrlicu svih šest članova porodice, 3. februara 2005. zajedno su sahranjeni na horgoškom groblju.

Specijalno tužilaštvo za suzbijanje organizovanog kriminala iz Beograda i tadašnje Okružno javno tužilaštvo u Subotici oglašavali su se tvrdnjama da je šestočlanu porodicu Salma ubila organizovana kriminalna grupa iz koristoljublja. Policijski zvaničnici su posle zločina – a i kako je vreme odmicalo – stalno isticali da je operativni rad na razjašnjenju ubistava članova porodice Salma jedan od prioriteta, da je u cilju rasvetljavanja šestostrukog ubistva u Horgošu saslušano više hiljada ljudi i da ih je nekoliko desetina bilo na poligrafskom testiranju, ali da su ubice ostale neotkrivene.

Jožef Salma Jožef Salma / Foto: Privatna arhiva

Pojednosti o samom zločinu dale su se naslutiti po tragovima krvavog „rukopisa” koje su ubice ostavile u dve kuće Salminih. U prizemnoj kući ubijeni su u kuhinji Jožef i Jolanka. Zločinci su ih zatekli posle večere, Jožef je sedeo za stolom, a Jolan je prala sudove. Oboje su nađeni u uglu kuhinje u lokvi krvi, i po svemu sudeći, pružali su otpor ubicama, piše Dnevnik.

Nandor je hicem iz pištolja usmrćen kada je nezvanom posetiocu otvorio vrata spratne kuće u kojoj je živeo s porodicom. Tragovima hitaca na radijatoru, zidovima i pojedinim delovima nameštaja, koje je i novinar „Dnevnika” video prilikom obilaska mesta zločina, pošto su se u kuće uselili naslednici, kazuje da su ubica – ili više počinilaca – potrošili znatno više municije nego što je nađeno u telima likvidiranih članova porodice Salma.

Krvi je bilo na sve strane. Neli je ubijena u sobi na spratu, ali je iz dnevne sobe iz prizemlja očito pucano uz stepenice u tom pravcu jer su vidljivi tragovi hitaca na zidu i regalu. U dečaka Davida pucano je u kupatilu, a najmlađu Beti ubica je sustigao u njenoj sobi na spratu. Nađena je u lokvi krvi uz ormar i vrata koja vode na terasu.

Bogata porodica, živeli povučeno

Iza pobijene familije Salma ostala je vredna imovina: četiri kuće u Horgošu, jedna u mestu Domasek (Mađarska), voćnjaci u horgoškom ataru pod jabukama i breskvama, četiri putnička automobila, kombi, kamion TAM i čak pet traktora s priključnim mašinama i drugo. Prema svedočenju meštana Horgoša, porodica Salma živela je povučeno i bliskije veze nije održavala ni s rodbinom ni s meštanima. Jožef Salma je slovio za sposobnog domaćina koji je uspešno trgovao i bavio se voćarstvom, dok su se poslovi njegovog sina Nandora granali u susednoj Mađarskoj.

Nandor Salma Nandor Salma / Foto: Privatna arhiva

U Domaseku je Nandor imao kuću istovetnu kao u Horgošu, ali još luksuznije opremljenu. Upućeniji su pričali da je Nandor imao i stan u Segedinu, međutim, ne na svom imenu nego da je zvanično u vlasništvu jednog rođaka, tako da nije bio obuhvaćen ostavinskom raspravom. Nađena je i dokumentacija koja ukazuje da su otac i sin Jožef i Nandor Salma u Mađarskoj zajednički osnovali firmu u kojoj je svaki imao osnivački ulog od po 50.000 evra.

Niko iz porodice Salma pre likvidacije policiji nije se žalio niti je prijavljivao pretnje. Prve komšije su svedočile da glavna ulazna dvorišna kapija nikad nije zaključavana, vrata kuće u kojoj su sa decom živeli Nandor i Neli, pa su čak i tri garaže uvek bile otključane, što ukazuje da se domaćini nisu plašili.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tamas

    26. januar 2022 | 10:38

    Pa da, Horgoš je to ipak. Velegrad. Tražiti ubicu na severu Bačke je ravno traženju igle u plastu sena. Ovako nešto je u stanju čak i naša policija za pola sata da reši, al' što da se bakću. Možda su i rešili pa im se ishod istrage nije svideo. Realno je tu i Budimpešta mogla nešto da uradi, a i oni kao i ovi naši.

  • Bojan

    31. mart 2024 | 05:20

    Nalsednici su i najsumnjiviji, jer ovo deluje kao da je naruceno ubistvo iz koristoljublja, cela porodica je likvidirana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA