≫ 

Stručnjaci o stradanju dečaka i devojčice: Obrazovanje ima propuste, potrebne su kamere na autobusima

Damir kaže da je elementarna greška kada iz autobusa izlazite na kolovoz van pešačkog prelaza

  • 23
Damir Okanović, policijski uviđaj Foto-ilustracija: Milena Đorđević, Telegraf

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, Damir Okanović kaže za Telegraf.rs da se u slučaju nesreća u Donjoj Ljuboviđi kod Ljubovije, u kojoj je poginuo dečak star 15 godina nakon izlaska iz autobusa i devojčice na Novom Beogradu koju je usmrtio kamion radi o elementarnim greškama koje pešak uradi.

On kaže da je nedopustivo da se dozvoli da dete koje je 5. razred škole izađe na ulicu i da pritom pravi elementarne greške u saobraćaju, kao i da treba postaviti pitanje da li postoje propusti unutar obrazovnog sistema.

Damir kaže da je elementarna greška kada iz autobusa izlazite na kolovoz van pešačkog prelaza.

- To je nešto što ne bi smelo da se dešava. Ono što bih ja voleo da čujem i da vidim jeste šta su ta dva deteta učila u školi. Šta su naučila iz predmeta tehnika i tehnologije - kaže Okanović.

Školski autobusi u Americi imaju posebnu rampu

- U pojedinim školskim autobusima u Americi imate posebnu rampu i kada autobus stane da deca izađu iz njega, rampe se otvaraju na prednjoj i zadnjoj strani autobusa i onemogućavaju deci da izađu na kolovoz ispred autobusa - tvrdi Damir Okanović.

On dodaje da su imali sastanak sa čelnicima Ministarstva prosvete gde su izneli mišljenje da trenutni sadržaj koji se obrađuje u osnovnim školama nije odgovarajuć.

Potrebno je opremiti javni prevoz kamerama

Predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja Milan Vujanić kaže za Telegraf.rs da je neophodno da se na vozilima javnog prevoza postave kamere uz pomoć kojih bi vozač mogao da prati da li su svi putnici ušli ili izašli.

- Kada dođe do takve nesreće u kojoj strada dete, to je obično posledica zbog toga što to vozač nije video. Zato je neophodno postaviti kamere na vozilima, jer unutrašnje kamere nisu dovoljne - kaže Vujanić.

Video: Povređeno 17 ljudi u prevrtanju autobusa kod Kruševca

(Telegraf.rs)

-

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uki

    26. januar 2022 | 21:40

    Muka mi od ovih nasih strucnjaka! Da li ima jos neko ili se vrte samo njih trojica?!

  • Scorp

    26. januar 2022 | 22:50

    Godinama govorim i pišem da je obavezno uvesti u škole predmet SAOBRAĆAJNO VASPITANJE! Ne može dete da se ostavi roditeljima da ih oni o tome uče, kada je mnogo roditelja koji su u tom smislu neuki, a mnogo ih je i bahatih koji ostavljaju loš primer svojoj deci... Pešaci i biciklisti su jedini učesnici u saobraćaju koji nemaju nikakvu obuku, to nije normalno!

  • Ma kako da ne

    26. januar 2022 | 22:48

    Gledam svaki dan pesake kako se ponasaju, i ne vidim neku razliku medju odredjenim ljudima i kokoskama da se ponasaju kao kokoske, ponasaju se i ne vide dalje od metar... Prosto se pitam kako svaki dan nema po 10 udarenih u malom gradu poput Mladenovca...To em prelazi ulicu kako prolazi, upadne u sahtu, polomi se na ledu, zasto, zato sto ne gledaju gde idu nego vide Smederevo... Najjvise krivim auto skole jer kazu svakom pesak je zakon na pesackom i policiju, jer niko nije tvrdji od gvozdja, drugo preglednost u autu usled kise, snega, mraku je losija vozacu nego oesaku, ja kao pesak ne gledam prednost nego svoju bezbednost i zurbe nema jer nista nije brze od zivota...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA