≫ 

Par iz Niša optužen je držao lekara kao roba odlučio da ćuti: Čekaju da čuju svedoke

Suđenje će biti nastavljeno 14. marta

  • 1
Doktor lisice hapšenje

Foto: Shutterstock

Nišlija Nebojša Nikolov (46) i njegova nevenčana supruga Dragana Petrović (32), optuženi da su dve godine držali u ropskom položaju uglednog niškog lekara J.G. odlučili su da se u daljem toku postupka pred Višim sudom u Nišu brane ćutanjem.

Njihov branilac advokat Miroslav Ristić na današnjem glavnom pretresu je kazao da njegovi klijenti neće iznositi odbranu dok ne čuju svedoke.

- Moji branjenici će se braniti ćutanjem sve dok ne bude okončano saslušanje svedoka, te dok se ne odluči da li će navodno oštećeni biti neposredno saslušan. Naš je stav i da, s obzirom na to da je optužnica zasnovana na tvrdnji da je J.G. oštećen, a da je veštačenje pokazalo da ne može da iznosi izjave, nelogično je i vođenje postupka ako on procesno ima ulogu oštećenog a lično se ne smatra oštećenim – upozorio je Ristić.

Na pitanje sudije Mirka Draškovića i Nikolov i Dragana Petrović da li prihvataju navode branioca, ponovili su da će se u ovoj fazi postupka braniti ćutanjem.

Sudija Drašković je objasnio da je već u fazi pripremnog postupka doneto rešenje da se J.G. neće saslušavati pred sudom i naglasio da se to neće promeniti ni u daljem toku suđenja.

- S obzirom na to da smo danas trebali da saslušamo optužene, nisam pozivao svedoke, a kako su odlučili da ne iznose odbranu, odložićemo glavni pretres. Za sledeći ćemo pozvati kao svedoke tri člana porodice oštećenog kao i veštaka psihijatrijske struke Anđelku Ilić radi davanja nalazi i mišljenja o obavljenom veštačenju optuženih – kazao je Drašković.

Reagovao je branilac Ristić kazavši da je veštak Ilić prekoračila svoja vlašćenja jer se bavila i iskazom navodno oštećenog za kog je konstatovano da nije uračunljiv te da ga zato sud ne može koristiti u dokaznom postupku.

Tokom prethodnog glavnog pretresa optuženi su isticali da nisu zlostavljali, ponižavali i finansijski eksploatisali oštećenog, ističući da je njihova telefonska komunikacija, koja je ključni dokaz tužilaštva, izvučena iz konteksta. Tokom obraćanja sudu plakali su oboje, posebno dok su molili sud da ih pusti iz pritvora, pravdajući se lošim zdravstvenim stanjem.

Zamenik Višeg javnog tužilaštva Irena Radivojević navela je da su optuženi od marta 2019. do marta 2021. godine u uračunljivom stanju, pretnjama da će nauditi žrtvi i njegovoj porodici i silom koju je Nebojša primenjivao, uspostavili sa njim ropski odnos.

- Oštećeni je brinuo o zdravstvenom stanju okrivljenih, izdržavao ih i davao im sva mesečna primanja, kako od penzije tako i od privatnog rada kao lekar kardiolog, i ograničavali mu slobodu kretanja i komuniciranja sa drugim ljudima. Primorali su ga da marta 2019. godine napusti porodičnu kuću, suprugu i ćerke i započne život na ulici pod njihovom kontrolom. Tokom dana stajao je ispred stana u holu zgrade u kojoj oni žive a noću je spavao u automobilu čije je iznajmljivanje plaćao to isključivo kada mu oni dozvole - navela je tužiteljka.

Ona je tokom uvodnog izlaganja prezentovala i SMS poruke preteće sadržine koje su upućivali oštećenom a koje su ključni dokaz protiv optuženih.

- Ajde kuče, dođi u kola, posle kasno, za 20 sekunde da si tu - jedna je od poruka koje je optužena uputila lekaru J.G.

Nazivali su ga debilom , retardom bolesnikom, pretili mu da će mu "sedamdeset puta palicom polomiti glavu", da će njegovim ćerkama "otkinuti glavu, baciti im bombu, da će mu zaklati porodicu" i slično.

Nikolov je negirao navode optužnice, i objašnjavao da je njegova komunikacija sa lekarem pogrešno protumačena.

- Prijatelji smo 21 godinu, moguće je da sam izjavio nešto od onog što je navedeno u optužnici ali to nikada ne bih izvršio. Verovatno sam to kazao u nekom trenutku revolta - branio se Nikolov.

Njegova supruga koja se tereti za saizvršilaštvo u ovom delu, takođe je negirala krivicu.

- Apsolutno nisam kriva, pojedini delovi optužnice su tačni ali to što sam govorila bilo je zbog straha za zdravlje svog supruga - kazala je Dragana.

Zatražila je od Višeg suda da joj se ukine pritvor jer joj je , kako je kazala, zbog zdravstvenog stanja potrebno sunce i vazduh.

- Deset meseci smo u pritvoru, patim od hroničnog nedostatka vitamina D, izgubila sam dvadesetak kilograma zbog toga - jadala se tada optužena.

Suđenje će biti nastavljeno 14. marta.

Video: Ovi ljudi su bili robovi u Vojvodini

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA