≫ 

Kolike su šanse da se mogu spasiti podaci iz telefona Mateja Periša? Pitali smo stručnjake, ovo je odgovor

Prva stvar je da se utvrdi u kom stanju je matična ploča i čipovi na telefonu

  • 13
Ada Huja Matej Periš mobilni Foto: Nikola Tomić, MUP RH, Pixabay

Govorilo se dosta o telefonu Mateja Periša, pojavljivale su se priče kako "krije tajne" i kako može rasvetliti čitav slučaj. U pokušaju da saznamo šta je moguće spasiti iz telefona koji je bio izložen ekstremnim uslovima, "Telegraf.rs" razgovarao je više različitih firmi koje se bave mobilnom forenzikom.

Stručnjaci sa kojima smo razgovarali bili su gotovo istog mišljenja - da su šanse da se bilo šta izvuče iz telefona koji je u vodi proveo više meseci izuzetno male, gotovo nemoguće.

Problem se svodi na memorijski čip, jer kako kaže jedan stručnjak, koji nam je ovo otkrio pod uslovom anonimnosti, male su šanse da je ovaj deo hardvera telefona uspeo da preživi najviše zbog činjenice da kada uključen telefon završi u vodi, većina takvih komponenti bude “spržena”.

"Prva stvar je da se utvrdi u kom stanju je matična ploča i čipovi na telefonu. Postoji astronomski mala verovatnoća da je moguće dovesti sam telefon u funkcionalno stanje - ukoliko je moguće izvršiti reparacije na samoj matičnoj ploči (sve ostalo je nebitno, uzima se sa drugog telefona)".

"Ukoliko to nije moguće, potrebno je odlemiti memorijski čip i ustanoviti u kom stanju se nalazi. Ako je funkcionalan (većina tih čipova na telefonima su zalepljeni lepkom što je u ovom slučaju dodatna zaštita od vode, ali ovo bi značilo samo u slučaju da je uređaj bio bez napajanja, ili ekstremnih uslova, kao što su visoka kiselost, toksične materije i sl.), i sa posebnom opremom iščitati memoriju i uraditi forenziku sadržaja telefona", objašnjava jedan od sagovornika.

Postoji razlika između iPhone i Android uređaja. U slučaju da je u pitanju iPhone, verovatnoća je u tom slučaju još manja, a pored toga je to i izuzetno skupocen proces zbog svih sistema enkripcije.

"Apple uglavnom ne izlazi u susret zahtevima da pomogne, a ograničen je broj pokušaja da se otključa telefon, sam fizički proces je komplikovan, dugotrajan, i finansijski veoma skup, mada dostupan za resurse koje poseduje bilo koja država", objašnjava naš sagovornik.

"Za Android, sa druge strane, i postoje neke šanse, iako su izuzetno male. Sve to zavisi od memorijskog čipa, koji posle toliko vremena u vodi sasvim sigurno neće biti od neke koristi. U najboljem slučaju, da ga elementi nisu uništili ili ribice grickale, možda bi bilo moguće, uz adekvatnu opremu, naravno", dodaje on.

"Jedino što mogu da probaju da preko provajdera dobiju lokaciju ili druge podatke koje provajder čuva. Telefon sam po sebi nije vijabilna opcija da se bilo šta sazna. Ovo što pišu mediji je gomila gluposti", bio je iskren jedan od sagovornika portala "Telegraf.rs".

Po svemu sudeći, bilo da je iPhone ili Android uređaj, šanse da se dobiju podaci poput fotografija, video zapisa ili čak i poziva na nezavisnim servisima kao što su WhatsApp ili Viber, su izuzetno malo, ako ne i nemoguće.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    20. maj 2022 | 21:41

    Maticna ploca i cipovi su garant unisteni,posle toliko dana.Dakle to je nemoguca misija.Nikakvi podaci tu se ne mogu naci.

  • Zarko

    20. maj 2022 | 21:49

    Ako uspiju da spasu podatke recice da je telefon unisten.Kraj price.

  • Stefan

    20. maj 2022 | 21:56

    Nije li ružno preturati po telefonu osobe koja više nije među nama. Sve se zna, zašto gledati njegove privatne podatke i poruke.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA