≫ 

Dvojica bajkera poginula za vikend: Jedan zastao da pomogne drugima, pa stradao, drugi se zakucao u kuću

Nesreće u kojima ginu motorciklisti najčešće se dešavaju preko leta

  • 0
Motor, saobraćajka, saobraćajna nesreća Foto: Profimedia/ Alamy/Thomas Stockhausen / Alamy

Motorciklisti Dimitrije Đorđević (41) i Vladimir Juhas (35) poginuli su u saobraćajnim nesrećama koje su se dogodile proteklog vikenda kod Smedereva i u Vrdniku.

Prva nesreća dogodila se u subotu uveče, kada je Đorđević, inače nekadašnji pripadnik 63. padobranske brigade, zastao da pomogne ljudima koji su imali udes na putu Ralja - Smederevo.

- Prolazio je svojom "hondom" i video dva slupana automobila. Odmah je skrenuo i parkirao se blizu kola, pa prišao ljudima da ih pita šta se dogodilo, kao i da li im treba pomoć. Ponudio se čak i da odveze nekoga do bolnice, ali su mu se učesnici udesa ljubazno zahvalili i objasnili da niko nije povređen, već je samo pričinjena šteta - priča izvor Kurira:

- Dimitrije je još malo porazgovarao sa njima, pa otišao do motora. Kada je počeo polukružno okretanje, na njega je naleteo auto i odbacio ga 40 metara. Uprkos silovitom udarcu Đorđević je sve vreme bio svestan, a vozilo Hitne pomoći prebacilo ga je u bolnicu u Smederevu.

- Utvrđeno je da mu je od udarca gotovo otkinuta noga, pa su odlučili da ga prebace u Beograd. Đorđević je telefonirao supruzi, rekao da je imao udes i da se sprema za Beograd. Međutim, njemu je odjednom pozlilo i preminuo je - kaže izvor:

- Veruje se da je umro od posledica unutrašnjeg krvarenja. Druga nesreća dogodila se u Vrdniku kod Iriga, kada je Vladimir Juhas motociklom udario u kuću u ulici Devete vojvođanske brigade.

- On je izleteo sa puta i zakucao se u zid, navodno je išao jako brzo. Komšije su u tom momentu bile u kući, istrčali su napolje, zvali pomoć - kažu komšije i dodaju da je Juhas umro u sanitetu.

Put kojim je vozio je uglavnom prav, ali postoji jedna krivina. Navodno je tu izgubio kontrolu i udario u kuću, a udarac je bio koban.

Kako komšije navode, motociklista je iza sebe ostavio suprugu i troje dece.

- Deca su mu mala, imaju od dve do sedam godina - pričaju komšije:

- On je bio dobar dečko, nije bio problematičan, pristojan komšija, vredan. Voleo je motore. Sat vremena pre nesreće izašao je iz smene u hotelu. Otišao je kući, uzeo motor, verovatno je hteo da se provoza.

Podsetimo, prošle nedelje se u Svileuvi kod Koceljeve dogodila nesreća u kojoj je stradao sveštenik Dragan Isailović. On je bio na svom motoru, kada je udario u automobil koji je skretao u dvorište. Sveštenik je na mestu ostao mrtav. Isailović je, inače, bio veliki ljubitelj motora, a bio je i član jednog moto kluba.

Motociklisti najviše stradaju leti

Stručnjak za bezbednost saobraćaja profesor Milan Vujanić objasnio je za Kurir da se nesreće u kojima ginu motorciklisti najčešće dešavaju preko leta.

- Motorciklisti prave grešku jer se često oblače u crno, a trebalo bi da nose što upadljiviju i šareniju odeću, a naročito kacigu, kako bi ih vozači automobila primetili - kaže Vujanić i dodaje da je problem što motorciklisti neretko obilaze kola sa svih strana:

- Oni voze brzo, izvode manevre bez signalizacije, a kada se svi ti faktori saberu, dolazimo do toga da su rizični. Važno je apelovati na njih da budu što upadljiviji, ali i da prilikom skretanja i obilaženja koriste sirenu kako bi poručili vozačima automobila da su tu.

Profesor je apelovao na vozače da i kada naiđu na nesreću najpre obezbede mesto udesa, pa tek onda priđu da pomognu i zovu nadležne.

- Ljudi iz emotivnih razloga pritrče da pomognu, pa ih onda neki drugi vozač ne vidi i šteta i tragedija budu još veće. U zakonu je propisano šta se radi prilikom nesreće i molim da se to poštuje - dodao je on.

Video: Lansiran sa motora i ostao živ i zdrav: Motociklista se obrnuo u vazduhu posle sudara

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA