Određen pritvor organizovanoj kriminalnoj grupi: U višemilionskom iznosu oštetili budžet države

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu, odredio pritvor do 30 dana zbog postojanja posebnih okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticanjem na svedoke

  • 2
Sudija, sudski cekic, siluete

Foto: Shutterstock

Određen pritvor organizovanoj kriminalnoj grupi kojoj se na teret stavljaju krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica.

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu, Posebno odeljenje za organizovani kriminal, je 26. juna 2022. godine, doneo rešenje kojim je prema osumnjičenima Aleksandru Novkoviću, Slobodanu Starčeviću, Ani Tomić, Jasni Stojanović, Zdenku Kurkiću, Željku Radovanoviću, Saši Radovanoviću, Nenadu Baletiću i Marku Kociću, odredio pritvor do 30 dana zbog postojanja posebnih okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticanjem na svedoke.

Protiv navedenog rešenja, osumnjičeni i njihovi branioci imaju pravo žalbe veću Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, u roku od tri dana od dana prijema pismenog otpravka rešenja.

Naredbom o sprovođenju istrage Tužilaštva za organizovani kriminal, osumnjičenima se stavlja na teret izvršenje krivičnog dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela u sticaju sa krivičnim delom zloupotreba službenog položaja.

Podsećamo, osumnjičeni su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe, na čijem je čelu organizator Novaković, zaposlen u Ministarstvu, odbrane iskorišćavanjem svojih službenih položaja i ovlašćenja radi sticanja imovinske koristi za sebe i druga lica, a na štetu budžeta Republike Srbije, zaključivali veći broj ugovora koji su se odnosili na različita investiciona ulaganja za potrebe Ministarstva odbrane odnosno Vojske Srbije.

Osumnjičeni su radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi u višemilionskom iznosu, protivno svim pravilima procedure Zakona o javnim nabavkama, u ugovore koji se odnose na investiciono održavanje i ulaganja u objekte za potrebe komandi, jedinica i ustanova Ministarstva odbrane, unosili neistinite podatke, odnosno cene izvedenih radova koje su bile znatno veće od stvarnih, tržišnih.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pa da

    27. jun 2022 | 09:46

    Samo izabrani, i u vrhu drzave odabrani, mogu da uzimaju milione iz budzeta. Ako nisi jedan od njih, odmah lisice

  • Ivan

    27. jun 2022 | 10:46

    Jer moze neko da iskontrolise ove u Smederevu grad nikad prljaviji i nikad gori a nekad je licio na nesto ...Gde idu tolike pare...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA