≫ 

Oni su okrenuli leđa Belivuku i Miljkoviću: Pred sudom će izneti jezive detalje o ubistvima i ulogama u klanu

Veljko Belivuk i Marko Miljković juče su se izjasnili o optužnici i negirali sve što im se stavlja na teret. Nakon okončanja pripremnog ročišta, sud će zakazati glavni pretres koji će biti javan, a optuženi će moći detaljno da izlože svoje odbrane

  • 15
Belivuk, Specijalni Sud Ustanička Foto: Milena Đorđević Printskrin: TV Pink

Optuženi članovi klana Veljka Belivuka- Nikola Spasojević, Bojan Hrvatin, Željko Kodžić i Srđan Lalić okrenuli su leđa šefu i rešili da pred sudom iznesu sve detalje o ubistvima u kojima su učestvovali. Na kraju suđenja grupi biti poznato da li će dobiti kazne zatvora na koje su se dogovorili sa Tužilaštvom za organizovani kriminal.

Veljko Belivuk i Marko Miljković juče su se izjasnili o optužnici i negirali sve što im se stavlja na teret. Nakon okončanja pripremnog ročišta, sud će zakazati glavni pretres koji će biti javan, a optuženi će moći detaljno da izlože svoje odbrane.

Najveće iznenađenje tokom jučerašnjeg ročišta bilo je obraćanje sudu optuženog Srđana Lalića koji je pristao da bude svedok protiv klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

velja-nevolja-klan-veljko-belivuk, srđan lalić Printskrin: TV Pink

Srđan Lalić

Kako je "Telegraf.rs" ranije pisao, Srđan Lalić je već pokušao da dobije povlašćeni status i spase se najstrože kazne. On na optužnici, koja broji tridesetak imena, zauzima visoko peto mesto.

Navodi se da je završio IT fakultet, a tokom ispitivanja u Tužilaštvu za organizovani kriminal, kao i u MUP Srbije, naveo je da je nezaposlen, ali da trguje bitkoinima na berzi i da mesečno zarađuje oko 1.300 evra. Do sada nije bio osuđivan.

Lalić se tereti da je počinio krivična dela udruživanje, pet teških ubistava, otmicu i nelegalno držanje oružja. Bez obzira na to što je pokazao da je spreman na saradnju, jer je ispričao i više nego što su ga pitali, tužilaštvo je smatralo da ima dovoljno dokaza i bez njegovog svedočenja. Smatra se da zločini, za koje se tereti, zahtevaju adekvatnu kaznu, a ne povlastice. On je, posle svega, izrazio i kajanje.

Željko Kodžić

Zatvorski stražar Željko Kodžić sklopio je sporazum s tužilaštvom i priznao krivicu za nezakonito držanje oružja, na osvovu kog bi trebalo da bude osuđen na dve godine i dva meseca zatvora.

On je uhapšen je 4. februara 2021. Kodžić je u toku istrage  priznao da je Veljka Belivuka i njegovog najbližeg saradnika Marka Miljkovića upoznao dok su bili u pritvoru Centralnog zatvora.

Naime, Belivuk i Miljković bili su u pritvoru 2017. zbog ubistva karatiste Vlastimira Miloševića na tramvajskim šinama u centru Beograda. Belivuk je iza rešetaka proveo 461 dan i za nadzor nad njim u posebnom odeljenju u Bačvanskoj bio je zadužen i Kodžić.

Belivuk suđenje Foto: Nikola Anđić

Bojan Hrvatin

Bojan Hrvatin, koji je sa Tužilaštvom za organizovani kriminal u Beogradu, sklopio sporazum o statusu okrivljenog svedoka, trebalo bi da na osnovu sklopljenog sporazuma bude osuđen na 15 godina zatvora.

Hrvatin je, prvi pripadnik klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića koji je odlučio da u tužilaštvu ispriča sve što zna o zločinima u zamenu za blažu kaznu.

Nikola Spasojević

Nikola Spasojević, kum Marka Miljkovića, sklopio je sporazum s tužilaštvom i progovorio o zločinima klana Veljka Belivuka da bi bio osuđen na 14 godina robije. On će na sudu i pred pripadnicima kriminalne grupe ponoviti sve što je pričao u istrazi.

Spasojević je na tajnoj aplikaciji Skaj koristio nadimak Topalović, u Tužilaštvu za organizovani kriminal otkrio je detalje o tri  likvidacije klana, pa sklopio sporazum o statusu okrivljenog saradnika, na osnovu kog bi trebalo da bude osuđen na 14 godina zatvora.

Veljko Belivuk, Marko Miljković dopisivanje 23 Foto: TV Pink, Telegraf.rs

Optužnica

Podsećanja radi, potvrđenom optužnicom ova grupa tereti se za pet brutalnih ubistava, trgovinu drogom, nedozvoljeno držanje i nošenje oružja, silovanje i otmicu. U pitanju su ubistva Gorana Veličkovića Goksija, Lazara Vukičevića, Zdravka Radojevića, Aleksandra Gligorijevića Pukija i Milana Ljepoje.

Belivuk je optužen za pet, a Marko Miljković za četiri teška ubistva.

Za ta ubistva optuženo je još 11 pripadnika grupe.

Dokazi protiv ove grupe zaplenjeni su mahom sa Skaj aplikacije za mobilne telefone, među njima audio i video snimci, kao i fotografije brutalnih ubistava, a putem međunarodne pravne pomoći one su iz Francuske dostavljeni našim pravosudnim organima.

Osim Belivuka i Miljkovića optužnica tereti i Srđana Lalića, Miloša Budimira, Marka Budimira, Nebojšu Jankovića, Vlada Draganića, Bojana Hrvatina, Dejana Tešića, Nikolu Spasojevića, Nemanju Ðurića, Nemanju Lakičevića, Marka Andrića, Vladu Georgieva, Aleksandra Vučeljića, Milovana Tadića, Filipa Ivanovskog, Željka Kodžića, Slađanu Sekulić, Borisa Karapandžića, Nikolu Stefanovića, Vladimira Greka, Aleksandra Šćepanovića, Aleksu Šejica, Mijata Simeunovića, Miloša Lukića Selaka, Aleksu Dunjića, Vojislava Ðordevića, Aleksu Stošića, Vladimira Dimitrijevića.

Okrivljeni saradnik Hrvatin, koji je ranije osuđivan za ubistvo navijača 2005 godine, detaljno je ispričao tužilaštvu kako su izvršena četiri od pet ubistava u Ritopeku za koja je optuženo ukupno 13 pripadnika grupe, među kojima je i on. O ubistvima je tužilaštvu ispričao sve i Spasojević.

Belivuku i njegovom klanu na teretu pet ubistava i još dva u proširenoj optužnici

Grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića prema prvoj optužnici tereti se za pet gore pomenutih ubistava, a optužnicu za ubistva Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića Specijalni sud je naknadno čije smo delove ekskluzivno objavili.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hogar

    7. jul 2022 | 08:25

    zali boze sto. nema smrtne kazne.... ovi nisu dostojni vise da udisu vazduh sa nama ...... zakljucati u najgorim uslovima i zaboraviti kljuc.... oduzeti svima njima imovina pa makar se vodila na zene.. decu.... majku sestru... babu....

  • Kosac

    7. jul 2022 | 08:22

    Ko je njih uopšte puštao iz bajbukane poslije prvih ubistava?

  • Гаргамел

    7. jul 2022 | 08:26

    Завршио ИТ факултет а верује да постоји заштићена апликација ! ? И мала деца знају да онај ко је направио апликацију је и контролише а то су службе безбедности !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA