≫ 

Četiri Belivukova vojnika na sudu će otkriti kako su zverski ubijali ljude: Ovako će se boriti za manje kazne

Srđan Lalić sklopio je sporazum sa Tužilastvom za organizovani kriminal da za kaznu od 18 godina zatvora svedoči o svim zločinima klana

  • 11
Specijalni sud Velimir Belivuk Velja Nevolja Marko Miljković Srđan Lalić Foto-montaža: Nikola Tomić, Printskrin: TV Pink

Optuženi članovi zloglasnog klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića - Bojan Hrvatin, Nikola Spasojević i Srđan Lalić spremni su da pred sudom objasne kako su ubijali ljude, ko je to od njih tražio, koji su bili motivi i ko je tačno imao koju ulogu.

I zatvorski stražar Željko Kodžić sklopio je sporazum s tužilaštvom i priznao krivicu za nezakonito držanje oružja, na osvovu kog bi trebalo da bude osuđen na dve godine i dva meseca zatvora.

Tek na kraju suđenja grupi biće poznato da li će dobiti kazne zatvora na koje su se dogovorili sa Tužilaštvom za organizovani kriminal.

velja-nevolja-klan-veljko-belivuk, srđan lalić Printskrin: TV Pink

Srđan Lalić

Pre mesec dana u Specijanom sudu, tokom pripremnog ročišta, javio se optuženi Srđan Lalić i ponudio se da postane optuženi svedok protiv klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. 

On je juče sklopio je sporazum sa Tužilastvom za organizovani kriminal da za kaznu od 18 godina zatvora svedoči o svim zločinima klana.

Kako je "Telegraf.rs" i ranije pisao, Srđan Lalić je već pokušao da dobije povlašćeni status i spase se najstrože kazne. On na optužnici, koja broji tridesetak imena, zauzima visoko peto mesto. U javnosti je poznat po slici sa Belivukom na kojoj se smeje dok drži glavu ubijenog. Tada je u dobio nadimak "Veljin koljač". 

Završio je IT fakultet, a tokom ispitivanja u Tužilaštvu za organizovani kriminal, kao i u MUP Srbije, naveo je da je nezaposlen, ali da trguje bitkoinima na berzi i da mesečno zarađuje oko 1.300 evra. Do sada nije bio osuđivan.

Lalić se tereti da je počinio krivična dela udruživanje, pet teških ubistava, otmicu i nelegalno držanje oružja.

On je, posle svega, izrazio i kajanje.

Željko Kodžić

Zatvorski stražar Željko Kodžić sklopio je sporazum s tužilaštvom i priznao krivicu za nezakonito držanje oružja, na osvovu kog bi trebalo da bude osuđen na dve godine i dva meseca zatvora.

On je uhapšen je 4. februara 2021. Kodžić je u toku istrage priznao da je Veljka Belivuka i njegovog najbližeg saradnika Marka Miljkovića upoznao dok su bili u pritvoru Centralnog zatvora.

Naime, Belivuk i Miljković bili su u pritvoru 2017. zbog ubistva karatiste Vlastimira Miloševića na tramvajskim šinama u centru Beograda. Belivuk je iza rešetaka proveo 461 dan i za nadzor nad njim u posebnom odeljenju u Bačvanskoj bio je zadužen i Kodžić.

Velja Nevolja klan Veljko Belivuk i Marko Miljković Printskrin: TV Pink

Bojan Hrvatin

Bojan Hrvatin, koji je sa Tužilaštvom za organizovani kriminal u Beogradu, sklopio sporazum o statusu okrivljenog svedoka, trebalo bi da na osnovu sklopljenog sporazuma bude osuđen na 15 godina zatvora.

Hrvatin je, prvi pripadnik klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića koji je odlučio da u tužilaštvu ispriča sve što zna o zločinima u zamenu za blažu kaznu.

Nikola Spasojević

Nikola Spasojević, kum Marka Miljkovića, sklopio je sporazum s tužilaštvom i progovorio o zločinima klana Veljka Belivuka da bi bio osuđen na 14 godina robije. On će na sudu i pred pripadnicima kriminalne grupe ponoviti sve što je pričao u istrazi.

Spasojević je na tajnoj aplikaciji Skaj koristio nadimak Topalović, u Tužilaštvu za organizovani kriminal otkrio je detalje o tri likvidacije klana, pa sklopio sporazum o statusu okrivljenog saradnika, na osnovu kog bi trebalo da bude osuđen na 14 godina zatvora.

Ritopek, Veljko Belivuk Velja Nevolja, mašina za mlevenje mesa Foto: MUP Srbije

Optužnica

Podsećanja radi, potvrđenom optužnicom ova grupa tereti se za pet brutalnih ubistava, trgovinu drogom, nedozvoljeno držanje i nošenje oružja, silovanje i otmicu. U pitanju su ubistva Gorana Veličkovića Goksija, Lazara Vukičevića, Zdravka Radojevića, Aleksandra Gligorijevića Pukija i Milana Ljepoje.

Belivuk je optužen za pet, a Marko Miljković za četiri teška ubistva.

Za ta ubistva optuženo je još 11 pripadnika grupe.

Dokazi protiv ove grupe zaplenjeni su mahom sa Skaj aplikacije za mobilne telefone, među njima audio i video snimci, kao i fotografije brutalnih ubistava, a putem međunarodne pravne pomoći one su iz Francuske dostavljeni našim pravosudnim organima.

Osim Belivuka i Miljkovića optužnica tereti i Srđana Lalića, Miloša Budimira, Marka Budimira, Nebojšu Jankovića, Vlada Draganića, Bojana Hrvatina, Dejana Tešića, Nikolu Spasojevića, Nemanju Ðurića, Nemanju Lakičevića, Marka Andrića, Vladu Georgieva, Aleksandra Vučeljića, Milovana Tadića, Filipa Ivanovskog, Željka Kodžića, Slađanu Sekulić, Borisa Karapandžića, Nikolu Stefanovića, Vladimira Greka, Aleksandra Šćepanovića, Aleksu Šejica, Mijata Simeunovića, Miloša Lukića Selaka, Aleksu Dunjića, Vojislava Ðordevića, Aleksu Stošića, Vladimira Dimitrijevića.

Okrivljeni saradnik Hrvatin, koji je ranije osuđivan za ubistvo navijača 2005 godine, detaljno je ispričao tužilaštvu kako su izvršena četiri od pet ubistava u Ritopeku za koja je optuženo ukupno 13 pripadnika grupe, među kojima je i on. O ubistvima je tužilaštvu ispričao sve i Spasojević.

Belivuku i njegovom klanu na teretu pet ubistava i još dva u proširenoj optužnici

Grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića prema prvoj optužnici tereti se za pet gore pomenutih ubistava, a optužnicu za ubistva Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića Specijalni sud je naknadno proširio. 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lord

    10. avgust 2022 | 08:23

    Koje bre manje kazne,kakvi sporazumi,sve osim dozivotnih kazni je sramota!

  • Lucifer

    10. avgust 2022 | 08:38

    Doživotna je za sirotinju za ove to ne važi.

  • Bg

    10. avgust 2022 | 08:47

    TRAGEDIJA OD ZEMLJE...NEKA BUDU SVI SVEDOCI SARADNICI

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA