≫ 

"Sramotna odluka suda": Brutalno silovao gluvog dečaka (9) u Sremskim Karlovcima, Apelacija mu smanjila kaznu

"Ovo je izuzetno težak slučaj, reč je o hraniteljskoj porodici u kojoj je devetogodišnje dete brutalno seksualno zlostavljano, posebno ako uzmemo u obzir da je dečak gluv, ovo nije smelo da se dogodi"

  • 16
Igor Jurić, Aleksandar P. pedofil iz Sremskih Karlovaca Foto: Facebook, Nikola Anđić

Aleksandru P. (35), koji je pre dve godine u Sremskim Karlovcima brutalno silovao gluvog dečaka u više navrata koji je tada imao 9 godina, Apelacioni sud u Novom Sadu smanjio je kaznu sa 18 na 15 godina zatvora. Dečak je inače njegov rođak, a Aleksandar mu je bio hranitelj. Za ovu monstruoznost se saznalo nakon što je dete sa teškim povredama završilo u bolnici. 

Povodom smanjenja kazne, pričali smo sa Igorom Jurićem koji je za Telegraf izjavio da je ova odluka Apelacije sramotna i da sud tako šalje pogrešnu poruku.

- Ovo je izuzetno težak slučaj, reč je o hraniteljskoj porodici u kojoj je devetogodišnje dete brutalno seksualno zlostavljano. Ovo je jedan od težih slučajeva, posebno ako uzmemo u obzir da je dečak gluv, a opet srećom završen jer je dete ostalo živo. Na osnovu DNK je utvrđeno da je on silovan. Takvom jednom pedofilu smanjiti kaznu je sramno. Istina da je kazna u zakonskom okviru, ali je čini se, kada su ovakvi slučajevi u pitanju, to uvek neki zakonski minimumi. Ovo nije smelo da se dogodi - kaže Jurić za naš portal.

Kao obrazloženje za smanjenje kazne, između ostalog, navodi se je to da je Aleksandar P. prvi put počinio ovakvo delo, kao i to da je bio hranitelj tom detetu.

Igor Jurić Foto: Nikola Anđić, Igor Jurić

- Svi su oni povratnici, to je nagon koji oni ne mogu da kontolišu. Zato se zalažemo za doživotnu kaznu zatvora u ovakvim slučajevima. Definitivno ne mogu da nađem opravdanje Apelacionog suda da mu smanji kaznu na 15 godina. Meni to nema logike znajući situaciju tog deteta, sve okolnosti koje su poznate, opet ponavljam - to je sramotno - priča on i nastavlja: "Nije moralno. Sud nema prava da gleda moral, on se vodi zakonom, ali opet moram da kažem kao što sam već naveo, smeta to što su te kazne svedene na zakonski minimum. Mi kao društvo ne šaljemo dobru poruku, bez obzira na tu olakšavajuću okolnost da nije počinio to delo ranije, bez obzira što on jeste hranitelj, zaista je upitno kakav to hranitelj može da bude? Pa to dete ima ogroman problem, gluvo je... Ovo se ne bi dokazalo da povrede nisu bile teške."

Jurić isitiče da je neophodno pooštravanje kazni za pedofile.

- Mislim da je pooštravanje kazni i uopšte bolje praćenje kada su u pitanju slučajevi seksulano zlostavljane dece vrlo važni zašto što se definitvno pokazuje iz slučaja u slučaj da su kazne uvek bliže minimunu nego maksimumu. Važno je naše zalaganje za uvođenje doživotne kazne iz razloga da kao društvo nećemo toleristati zlostavljanje dece. Ovim i ovakvim postupica u samim suđenjima poruka je potpuno pogrešna i što se tiče javnosti, a posebno žrtava. Zbog toga apelujemo i dalje - nemojte naći opravdanja i olakšavajuće okolonost za seksualne zlostavljače već nađite način da drastičnijim kažnjavanjem pošaljete svima njima jasnu poruku šta će se desiti ako se tako nešto urade - apeluje Igor Jurić.

Podsetimo, Aleksandar P. osuđen je jer je u noći između 14. i 15. juna 2020. godine silovao devetogodišnjeg dečaka koji mu je rođak, a čiji je on hranitelj.

On je, kako se tada navodilo, dete odveo na neku žurku, a silovao ga je u povratku kući. Kada je Aleksandrova supruga ujutru videla da dečak ne ustaje iz kreveta, ali da je budan, pitala ga je šta mu je, na šta joj je dečak rekao da ga boli stomak. Kada je pogledala, videla je da dečak ima povrede. Odvela je kod lekara, a dečak je zadržan u bolnici na lečenju i tada je ceo slučaj otkriven.

Aleksandar P. se branio time da je bio "mrtav pijan" i da se ne seća ničega.

BONUS VIDEO:

Video: Počela kampanja za uvođenje Amber alerta u Srbiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina

    12. avgust 2022 | 11:35

    BRUKA I SRAMOTA SUDSTVA,taj monstrum je trebalo da dobije najstrožu kaznu,a ne da mu se smanjuje

  • Alexa

    12. avgust 2022 | 12:05

    Kakve bre olaksavajuce okolnosti za monstruma.Pa to sto mu je bio hranitelj treba da bude otezavajuca okolnost.Monstrumima nalaziti olaksavajuce okolnosti.Pa kakav primer daju onda drugima.Uh.

  • Tutinac

    12. avgust 2022 | 11:42

    E Srbijo jadna li si postala

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA