≫ 

Hicima, noževima i pesnicama na advokate u Srbiji: Dva branioca ubijena ispred kućnog praga, ubice na slobodi

U poslednjih 8 godina u Srbiji je bilo više od 100 napada na advokate

  • 3
Nemanja Stojanović, Miša Ognjanović ubijeni Foto: Tanjug/STR, Facebook/Немања Стојановић, Medija centar Beograd

Poznati koceljevački advokat Borisav Bilali koji je juče uboden nožem u vrat nalazi se u stabilnom stanju, a policija je odredila pritvor napadaču S.R. zbog pokušaja ubistva.

Poznati branilac napadnut je u svojoj kancelariji u Prvomajskoj ulici u Koceljevi. Nakon kraće rasprave, napadač je izvadio nož i advokata ubo u vrat, a potom pobegao. Uhapšen je nakon nekoliko minuta, a policija je kod njega našla nož.

Advokat Bilali je zastupao na sudu protivničku stranu u odnosu na S. R. muškarca koji ga je napao.

U poslednjih 8 godina u Srbiji je bilo više od 100 napada na advokate. Dve surove likvidacije do dan danas nisu rešene. 

Davne 2017. godine u Jagodini je ubijen mladi branjenik Nemanja Stojanović. Motiv i ubica i dalje su nepoznati. Ubica ga je presreo ispred zgrade, u trenutku kad se vraćao iz grada i pucao mu pravo u glavu, a stručnjaci su kasnije komentarisali da je verovatno reč o profesionalcu, pošto su hici bili grupisani na glavu i grudi.

Istu sudbinu doživeo je i slučaj likvidacije Dragoslava Miše Ognjanovića godinu dana kasnije na Novom Beogradu. O čoveku koji je ubio poznatog beogradskog advokata spekulisalo se samo u medijima, a čini se da istraga tapka u mestu.

Dragoslav Miša Ognjanović Foto: Medija centar Beograd

Ognjanović je ubijen na naočigled sina ispred zgrade u kojoj je živeo. Napadač je pobegao niz ulicu, a ni jedna kamera ga nije snimila. Istraga je pokazala da ga je ubica pratio deset kilometara da bi mu presudio.

Ubistvo Vladimira Zreleca jedino je ubistvo advokata koje je svoj epilog dobilo i na sudu. Na advokata je decembra 2015. godine pucano iz automobila na pokretu, na Vračaru gde mu je smeštena kancelarija. Na osnovu DNK-a uhapšen je i kasnije osuđen Vladimir Šaranovićem na 30 godina zatvora.

Zakon

Podsećanja radi, Krivični zakonik Srbije proširen je za krivično delo napad na advokate ili članove njihovih porodica u vezi sa advokatskim poslovima, a za osnovni oblik krivičnog dela propisana je kazna zatvora do tri godine, a ako učinilac tom prilikom nanese laku telesnu povredu advokatu ili članu njegove porodice čekaće ga kazna od jedne do pet godina zatvora.

Novo krivično delo se odnosi i na imovinu advokata, gde će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dve godine sankcionisati uništavanje imovine advokata i njegove porodice, a ako je šteta procenjena na više od 450.000 dinara, učiniocu preti i kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • deda Mile

    18. avgust 2022 | 10:14

    Advokati, najveći lopovi.

  • Pop

    18. avgust 2022 | 09:41

    Чули сте виц када је син адвокат оцу адвокату рекао како је завршио случај у првом рочишту који је пре тога његов отац водио, за остало знате. Нема више ни сдвоката који ти може гарантовати позитивно процес а да не наплаћује унапред. Када би адвокат добио новац на крају завршеног суђења као награду па то имао у виду процес би био другачије вођен.

  • Pravda

    18. avgust 2022 | 11:56

    Mislim da Danteov krug pakla svakim danom ima sve vise smisla...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA