≫ 

"Grobari" ga krvnički tukli, palili bakljom: 13 godina od ubistva navijača Bris Tatona

Bris Taton (28) navijač francuskog "Tuluza" ubijen u sukobu sa navijačima "Partizana" uoči utakmice

  • 4
Đorđe Prelić, navijač, huligan, Bris Taton, ubistvo Foto: MUP Srbije, Profimedia/AFP

Uoči fudbalske utakmice francuskog "Tuluza" i srpskog "Partizana", 17. septembra 2009. godine dogodilo se ubistvo koje je izvelo više hiljada Beograđana na ulice koji su protestvovali protiv nasilja.

Tada je, naime, brutalno ubijen Bris Taton (28), navijač gore navedenog fudbalskog kluba iz Francuske. Do napada je došlo na Obilićevom vencu u centru Beograda.

Pomenute navijačke ekipe su se sukobile, a Taton je nakon batina koje je dobio, namerno bačen sa stepeništa viskog 4 metara u prostor između javne garaže i stepenica.

U optužnici, odnosno, u presudi piše da su ga "okrivljeni tukli rukama, nogama, palicama, bakljama i drugim čvrstim predmetima, stoji u presudi. Okružili su ga i pokušali bakljom da mu zapale lice, a pošto se okrenuo zapali su mu kosu. Pritisnuli su ga na metalnu ogradu na Obilićevom vencu i onda su ga "dvojica ili trojica" mladića koji bacili sa stepenica."

Bris Taton je preminuo 12 dana posle napada u bolnici, tačnije, 29. septembra.

Građani su tada izašli na ulice da polože cveće, zapale sveće i održe miran protest protiv nasilja. Dan kasnije, odnosno, 30. septembra proglašen je dan žalosti u Beogradu.

Suđenje za ovaj slučaj trajalo nekoliko godina

Za zločin su osuđeni Dejan Puzigaća, Đorđe Prelić, kao glavni počinioci, a potom i Stefan Veličković, Ivan Grković, Ljubomir Marković Kića, Jovan Karbić, Dragan Tomasović, Milan Tarlać, Bojan Matijević, Milan Vujović, Stepa Petrović, Vladan Suvajac, Branimir Četnik, Dejan Stanković i Vladimir Bošković.

Puzigaća i Prelić su bili u bekstvu godinama.

Inače, Puzigaća je presudu slušao u monaškoj odori jer se za vreme bekstva zamonašio u ruskoj crkvi na Tajlandu i dobio ime Sava. Uhapšen je u Grčkoj.

Prelić uslovno pušten sa izdržavanja desetogodišnje kazne

Ðorđe Prelić, prošle godine izašao je na slobodu, jer je po odluci Apelacionog suda pušten na uslovni otpust iz zatvora sa izdržavanja kazne zatvora od 10 godina.

Prelić je nakon ponovljenog suđenja 2018. godine pravosnažno osuđen za krivično delo teško ubistvo kao jedan od organizatora nereda koji su doveli do masovne tuče navijača Partizana i francuskog Tuluza na Obilićevom vencu 17. septembra 2009. godine neposredno pred utakmicu Partizan - Tuluz, a u kojoj je stradao Taton.

On je bio u bekstvu pet godina do hapšenja u Španiji i izručenja Srbiji 2014. godine.

Prvom prvostepenom presudom Prelić je 2011. godine, dok je bio u bekstvu, u odsustvu bio osuđen na 35 godina zatvora kao organizator nereda navijača u kojima je stradao Taton, ali je tu kaznu umanjio Apelacioni sud i pravosnažno ga osudio na 15 godina zatvora.

Nakon ponovljenog suđenja u njegovom prisustvu, on je bio prvostepeno osuđen na 12 godina, ali je Apelacioni sud tu presudu preinačio i pravosnažno ga osudio na 10 godina zatvora.

U zatvoru je zbog ubistva Tatona još samo Dejan Puzigaća, sa monaškim imenom Sava, dok je svih ostalih 12 optuženih za ubistvo Tatona su ranije osuđeni na zatvorske kazne već pušteni iz zatvora na uslovni otpust ili su izdržali zatvorske kazne.

Puzigaća izdržava kaznu od 13 godina zatvora.

BONUS VIDEO:

Video: Žestoka tuča navijača Partizana sa policijom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Killian

    20. septembar 2022 | 18:48

    Napišite bar jednom istinu. Niko ga nije bacio, postoje i snimci, ali nekome istina ne odgovara.

  • Džontra

    20. septembar 2022 | 17:28

    20 i nešto Grobara dobilo blizu 250 godina robije. Pametnom dosta

  • Nele

    20. septembar 2022 | 17:53

    To je publika koju Evropa željno čeka!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA