Sramna jučerašnja odbrana Belivuka: "Ako nema obdukcionog nalaza čovek nije mrtav". Danas nastavak ročišta

Kako su preneli advokati na pitanje suda da li su počinili krivična dela sa druge optužnice, Belivuk je rekao "kako da priznam pobogu" dok je Miljković samo kratko rekao "ne priznajem"

  • 2
Specijalni Sud, Velja Nevolja klan Veljko Belivuk i Marko Miljković

Foto: Milena Đorđević, TV Pink

U Specijalnom sudu u Beogradu danas se očekuje nastavak pripremnog ročišta u procesu protiv organizovane grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čiji se pripadnici terete za sedam ubistva, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmicu i silovanje.

Na jučerašnjem ročištu pripadnici grupe su negirali krivicu za ubistva Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića, svi osim svedoka okrivljenih koji su se izjasnili da su krivi, preneli su novinarima advokati ispred suda.

Kako su preneli advokati na pitanje suda da li su počinili krivična dela sa druge optužnice, Belivuk je rekao "kako da priznam pobogu" dok je Miljković samo kratko rekao "ne priznajem".

Druga optužnica je juče pročitana, nakon čega su se okrivljeni kratko izjasnili o ubistvima.

Pripremno ročište se nastavlja danas kada bi advokati trebalo da iznesu svoja uvodna izlaganja.

Prethodno pripremno ročište je odloženo jer je jedan od optuženih Vlade Draganić bio u izolaciji zbog Covida-19.

Belivukova i Miljkovićeva uvodna izlaganja na nekom od prethodnih ročišta su bila intrigantna i provokativna, kako su tada preneli advokati novinarima.

Belivuk je, prema rečima advokata, tokom izlaganja govorio mirno i pribrano, osporavajući komunikaciju sa aplikacije "Skaj" i mašinu mašinu za mlevenje mesa, u kojoj su kako se navodi u optužnici, pripadnici grupe mleli prethodno ubijene ljude.

Veljko Belivuk, Suđenje, specijalni sud, advokat

Foto: Nikola Anđić

On je tada takođe rekao da su fotografije iz optužnice fotošopirane.

Miljković je u svom izlaganju, kako su preneli advokati, rekao da "biti mrtav nije krivično delo, a da je ubistvo krivično delo, te da ako nema obdukcionog nalaza čovek nije mrtav".

Takođe, Miljković je prema rečima advokata rekao da Zdravka Radojevića supruga i dalje verovatno krije, kao i da su svi svedoci-okrivljeni "patolozi pod hipnozom".

Pripremno ročište je, inače, zatvoreno za javnost i njemu mogu da prisustvuju samo optuženi, njihovi branioci, punomoćnici oštećenih, postupajući tužilac i sudsko veće.

Belivuk i Miljković su u julu angažovali nove advokate Vladimira Petrovića i Gordanu Božilović Petrović koji će ih zastupati u daljem postupku.

Optuzeni član ove kriminalne grupe Srđan Lalić zaključio je sporazum sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i postao svedok okrivljeni.

Prema tom sporazumu on će svedočiti protiv kriminalne grupe i biće osuđen na kaznu zatvora od 18 godina, koja će mu biti izrečena na kraju suđenja.

Pored Lalića u ovom postupku status svedoka saradnika imaju i Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević, koji su za kazne zatvora od 14 i 15 godina pristali da svedoce protiv svojih nekadašnjih saradnika, članova ove kriminalne grupe.

Belivuk, Miljković i još 28 pripadnika njihove organizovane kriminalne grupe prvom optužnicom se terete za ubistva Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića, Lazara Vukičevića, Zdravka Radojevića i Milana Ljepoje, kao i za oružje, drogu, otmicu i silovanje.

Foto: Goran Mihajlović, Privatna arhiva

Foto: Goran Mihajlović, Privatna arhiva

Na jučerašnje ročište Belivuk Miljković i ostali optuženi su dovedenii iz pritvora Okružnog zatvora, dok je četvoro optuženih došlo sa slobode, a troje okrivljenih svedoka dovedeno je sa tajnih lokacija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lord

    27. septembar 2022 | 10:22

    I koliko ce da traje ova farsa od sudjenja?Vrlo,vrlo dugo...

  • Vitez

    27. septembar 2022 | 10:11

    Prizna li bi i te kako, batina je iz raja izašla...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA