≫ 

Suđenje Belivukovom klanu obeležile priče o ubistvu Vukotića, nestalom dečaku i 14 DNK tragova iz "kuće užasa"

Belivuk je tokom svog izlaganja rekao da mu uopšte nije žao što je ubijen Jovan Vukotić, kao i da ako je "takav jedan čovek ubijen, čemu onda da se nada tužilac", što su neki advokati videli kao pretnju, dok je Belivuk tvrdio suprotno

  • 2

Veljko Belivuk i Marko Miljković koji su kao članovi kriminalne grupe optuženi za sedam ubistva u Srbiji juče su svojim izjavama zaprepastili sve unutar sudnice Specijalnog suda.

Govorili su o ubistvu Jovana Vukotića u Turskoj, slučaju mestalog dečaka Đorđa Andrejića, 14 DNK tragova koji su nađeni u kući u Ritopeku...

Jovica Jovan Vukotić Foto: Privatna arhiva

Nakon čitanja optužnice za ubistva Gorana Mihajlovića i Nikole Mitića sud je dao reč optuženima da iznesu odbranu. Prvi se javio Miljković koji je više od sat vremena govorio.

On je za govornicom citirao dve presude i ponovio da bez tela ubijenog nema ni krivičnog dela. On se pozvao na presudu za teško ubistvo dečaka Ðorđa Andrejića, čije telo nikad nije pronađeno, a za koje je u dva navrata bila osuđena njegova majka, ali je pravosnažno oslobođena na kraju.

Marina Andrejić Foto: Facebook/Marina Andrejic

Takođe, Miljković je postavio pitanje sudu, čiji su 14 DNK uzoraka koji su pronađeni u kući u Ritopeku a koji se vode kao DNK uzorci nepoznatih osoba, navodeći da to mogu biti uzorci 14 ubica ili 14 žrtava.

Kako je rekla advokat Vesna Golubović, Belivuk je tokom svog izlaganja rekao da mu uopšte nije žao što je ubijen Jovan Vukotić, kao i da ako je "takav jedan čovek ubijen, čemu onda da se nada tužilac", što su neki advokati videli kao pretnju, dok je Belivuk tvrdio suprotno, preneo je Tanjug.

Kuća u Surduku 

Tužilac Saša Ivanić je pomenuo na ročištu da je A.Ž vlasnica kuće u Surduku, za koju tužilaštvo tvrdi da je bilo mesto ubistva i spaljivanja tela Gorana Mihajlovića, dala iskaz u tužilaštvu, i da je ona još uvek zakonita žena Radoja Živkovića, koji je uhapšen u Istanbulu zbog ubistva Jovana Vukotića.

A.Ž. je u tužilaštvu rekla da nije u kontaktu sa Živkovićem od 2015. godine kada je predala papire za razvod braka.

Miljković je priznao da poznaje Živkovića, ali je istakao da to nije nikakav dokaz da on ima neke veze sa ubistvom Mihajlovića.

"Biti mrtav nije krivično delo"

Na prethodnom ročištu Belivuk i Miljković su kratko negirali optužbe druge optužnice, svi osim trojice svedoka okrivljenih.

Kako su advokati preneli novinarima, Belivuk je na pitanje sudije da li priznaje ubistva Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića, rekao "kako da priznam pobogu", a Miljković kratko rekao "ne priznajem".

Belivukova i Miljkovićeva uvodna izlaganja na navode iz prve optužnice kojom se terete za najteža krivična dela među kojima je i pet ubistava, na nekom od prethodnih ročišta su bila intrigantna i provokativna, kako su tada preneli advokati novinarima.

Belivuk je, prema rečima advokata, tokom izlaganja govorio mirno i pribrano, osporavajući komunikaciju sa aplikacije "Skaj" imašinu za mlevenje mesa, u kojoj su kako se navodi u optužnici, pripadnici grupe mleli prethodno ubijene ljude.

On je tada takođe rekao da su fotografije iz optužnice obrađene u fotošopu.

Miljković je u svim izlaganju, kako su preneli advokati, rekao da "biti mrtav nije krivično delo, a da je ubistvo krivično delo, te da ako nema obdukcionog nalaza, čovek nije mrtav".

Takođe, Miljković je prema rečima advokata rekao da Zdravka Radojevića supruga i dalje verovatno krije, kao i da su svi svedoci-okrivljeni "patolozi pod hipnozom".

Svedok okrivljeni

Optuzeni član ove kriminalne grupe Srđan Lalić zaključio je sporazum sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i postao svedok okrivljeni.

Velja Nevolja klan Veljko Belivuk i Srđan Lalić Printskrin: TV Pink

Prema tom sporazumu, on će svedočiti protiv kriminalne grupe i biće osuđen na kaznu zatvora od 18 godina, koja će mu biti izrečena na kraju suđenja.

Pored Lalića u ovom postupku status svedoka saradnika imaju i Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević, koji su za kazne zatvora od 14 i 15 godina pristali da svedoce protiv svojih nekadašnjih saradnika, članova ove kriminalne grupe.

Optužnica

U Specijalnom sudu u Beogradu juče je završeno pripremno ročište u procesu protiv organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čiji se pripadnici terete za sedam ubistva, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmicu i silovanje.

Glavni pretres u ovom postupku zakazan je za 17. oktobar.

Belivuk, Miljković i još 28 pripadnika njihove organizovane kriminalne grupe prvom optužnicom se terete za ubistva Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića, Lazara Vukičevića, Zdravka Radojevića i Milana Ljepoje, kao i za oružje, drogu, otmicu i silovanje.

Goran Veličković, Jelena Veličković Foto: Privatna arhiva

Tužilaštvo za organizovani kriminal je nedavno proširilo istragu protvi Belivuka, Miljkovića i Bojani Belivuk zbog sumnje da su novcem od kriminalne delatnosti kupovali razne luksuzne stvari.

Naredba o sporovođenju istrage doneta je 9. decembra prošle godine u odnosu na Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Bojanu Belivuk, Tanju Miljković, Snežanu Ðorđević, Filipa Ivanovskog i Mariju Milutinov, zbog sumnje da su počinili krivično delo pranje npovca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA