Ove bizarne izjave Belivuka i Miljkovića šokirale u Specijanom sudu: Veljko napisao i pismo o "moru i mjesecu"

Belivuk i pripadnici njegove kriminalne grupe uhapšeni su 4. februara 2021. godine, a pripremno ročište počelo je ove godine, 13. juna iz četvrtog puta

  • 2
Veljko Belivuk, Marko Miljković TRANSKRIPT

Foto: Milena Đorđević, Printskrin: TV Pink

Pripremno ročište u slučaju koji se vodi protiv Veljka Belivuka i njegovog klana završeno je ove nedelje u Specijalnom sudu, a glavni pretres odnosno javno suđenje, trebalo bi da počne 17. oktobra.

Na teret im se stavlja sedam ubistava, trgovina drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Belivuk i pripadnici njegove kriminalne grupe uhapšeni su 4. februara 2021. godine, a pripremno ročište počelo je ove godine, 13. juna iz četvrtog puta. Prvi put je odloženo zbog zahteva za izuzeća postupajućih sudija i tužilaca, drugi put zbog izostanka advokata Dejana Lazarevića, koji je bio angažovan kao branilac Belivuka, Miljkovića i drugih optuženih, jer je 14. aprila uhapšen kao član kriminalne grupe Darka Šarića i od tada je u pritvoru.

Treće pripremno ročište odloženo je jer je Miljković otkazao punomoćje svom advokatu i ostao bez branioca.

Na samom početku ročište je razdvojeno i u odnosu na Miljkovića, jer se njegov novi izabrani branilac još nije upoznao sa Belivukovim predmetom, a koji se žalio da se ne oseća dobro, nakon čega su vraćeni u pritvor.

Tada je pročitana optužnica na više stotina strana, a sledeće ročište je potom održano 15. juna.

Sud je tada potvrdio novu optužnicu, drugu po redu kojom se oni terete za ubistvo Nikole Mitića u avgustu 2020. godine i Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. godine, a prvom im se na teret stavljaju ubistva Milana Ljepoje, Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića Goksija, Zdravka Radojevića i Lazara Vukićevića.

U julu sud je na predlog Tužilaštva za organizovani kriminal doneo rešenje o spajanju postupka.

Takođe, ovom optužnicom obuhvaćen je i Senad Rešović koji je uhapšen sredinom oktobra, kao i Dejan Mihajlović koji se sumnjiči za saizvršilaštvo u ubistvu Zdravka Radojevića, koje je već obuhvaćeno optužnicom protiv ove grupe.

U januaru je pokrenuta još jedna istraga protiv Belivuka, Miljkovića i Ivanovskog kao i njihovih žena i Belivukove tašte zbog sumnje da su prali novac koji potče od kriminalnih aktivnosti ove grupe.

Veljko Belivuk Velja Nevolja

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Crnogorsko tužilaštvo takođe vodi istragu protiv Belivuka i Miljkovića zbog dva ubistva i jedne otmice u Crnoj Gori.

Početkom septembra, drugi advokat, Nikola Ristović, koji ih je branio zajedno sa uhapšenim Lazarević, otkazao im je punomoćje.

Na svakom ročištu, Belivuk i njegovi pripadnici negiraju dela koja im se stavljaju na teret.

Inače, Nikola Spasojević, Bojan Hrvatin i Srđan Lalić su u ovom postupku okrivljeni svedoci koji su sklopili sporazum i dobili manje godina zatvora.

velja-nevolja-klan-veljko-belivuk, srđan lalić

Printskrin: TV Pink

Spasojević je po sporazumu dobio 13 godina i inače je kum Marka Miljkovića. Belivuk je tada za njega navodno izjavio:

- Što se tiče Nikole Spasojevića, na Spasojevića je vršen pritisak, Spasojević je tri puta u Centralnom zatvoru pokušao suicid, znači ne jednom, ne dvaput, već triput. U normalnoj zemlji, kada neko pokuša suicid, skoči s Pančevačkog mosta, pa ga onaj Renato Grbić uvati čamcem, preda u bolnicu, bolnica u u ludnicu i tamo ostane na posmatranju. Spasojević niti je otišao u bolnicu, niti u ludnicu. Na Spasojevića je samo nastavio da se vrši jači pritisak - istakao je on.

Sledeći koji je sklopio sporazum je Bojan Hrvatin koji je dobio 15 godina, a potom i Srđan Lalić koji će "robijati" 18 godina u zamenu za informacije.

Na ročištima, Belivuk, Miljković i ostali navodno šalju poljupce okrivljenim svedocima, poručuju im da su ih izdali i smeju im se u facu, obzirom da u sudnici  sede jedni preko puta drugih.

Šokantne izjave Belivuka i Miljkovića

Na jednom od ročišta, Miljković je u svom uvodnom izlaganju rekao da “ubijeni nisu bili studenti teologije”, navodeći da su oni možda živi jer nema dokaza da su ubijeni.

- Moguće da je Zdravko Radojević i dalje živ i da ga skiva supruga. Svedoci saradnici su pod hipnozom i patološki slučajevi,  a mašina za mlevenje mesa i oružje naknadno doneti i podmetnuti - rekao je tada Miljković dok je Belivuk izjavio da su razgovori montirani, a fotografije iz Ritopeka fotošopirane.

- Fotografije koje su skinute sa Skaj aplikacije, a na kojima se vide obezglavljena i iskasapljena tela su fotošopirane, a razgovori koji su presretnuti i poruke u kojima su, kako se sumnja, ugovarali likvidacije, a potom ih i komentarisali, montirane - rekao je on i dodao da osporava da je nije vlasnik mašine za melevenja mesa.

U poslednjim izlaganjima, ove nedelje, Miljković je takođe naveo da "biti mrtav nije krivično delo, a da je ubistvo krivično delo, te da ako nema obdukcionog nalaza čovek nije mrtav", a potom je pomenuo i slučaj nestalog dečaka iz Požarevca Đorđa Andrejića. Citirao je presudu na osnovu koje je njegova majka Marina oslobođena odgovornosti za sinovljevo ubistvo.

Telo dečaka nikada nije pronađeno.

Potom, kada je iz druge optužnice pročitano da je supruga Radoja Živkovića, koji se tereti za ubistvo Jovana Vukotića u Istanbulu, vlasnica kuće u Surduku u kojem je ovaj klan navodno palio telo Gorana Mihajlovića, Miljković je izjavio

– Poznajemo Živkovića ga, družili smo se, uhapšen je u Istanbulu i njen je muž, ali to ne dokazuje da smo mi počinili zločin za koji se teretimo – rekao je navodno Miljković u sudnici.

Belivuk je, nakon što je osporio sve dokaze rečenicom: "Kako, pobogu, da priznam", izjavio da mu nije žao što je ubijen Vukotić.

- Meni baš nije žao, platio je moje i ubistvo Marka Miljkovića, trebalo je da budemo ubijeni na aerodromu u Tivtu pa nikom nije bilo žao mene - rekao je navodno Belivuk.

Sudiji u Crnoj Gori poslao pismo o "Moru i mjesecu"

U podgoričkom Višem sudu uspostavljena je početkom septembra veza putem video-linka sa beogradskim sudom povodom kontrole optužnice za ubistvo Mila Radulovića, zvanog Kapetan, navodnog člana "škaljarskog klana".

Tako su optuženi Veljko Belivuk, Marko Miljković i Nebojša Janković prisustvovali ovom postupku koji se vodi pred Višim sudom u Podgorici.

Nakon što je sudija beogradskog suda potvrdio identittet Belivuka, Miljkovića i Jankovića pred crnogorskim pravosudnim organima oglasio se i optuženi Belivuk: Ja sam ovaj tren saznao da nemam advokata. Molim da se ovo odloži.

Sudija Boris Savić je ukazao Belivuku da su prethodno tri advokata odbila da ga zastupaju a zatim i advokatica koju mu je sud odredio po službenoj dužnosti. To je sudija naveo kao razlog odlaganja uz pitanje da li je Belivuk sebi obezbedio advokata. Predsednik Višeg suda je ukazao da ako nema advokata postupak mora da se odloži.

Sudija Savić je podsetio da je Belivuk dostavio dva puta obraćanje sudu da želi da prisustvuje u ovom postupku i naveo: "Poslali ste mi i pismo u kojem pišete o moru, mjesecu i ostalo".

Podsetimo, Belivuk, Miljković i još 28 pripadnika njihove organizovane kriminalne grupe prvom optužnicom se terete za ubistva Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića, Lazara Vukičevića, Zdravka Radojevića i Milana Ljepoje, kao i za oružje, drogu, otmicu i silovanje.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je nedavno proširilo istragu protvi Belivuka, Miljkovića i Bojani Belivuk zbog sumnje da su novcem od kriminalne delatnosti kupovali razne luksuzne stvari.

Naredba o sporovođenju istrage doneta je 9. decembra prošle godine u odnosu na Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Bojanu Belivuk, Tanju Miljković, Snežanu Ðorđević, Filipa Ivanovskog i Mariju Milutinov, zbog sumnje da su počinili krivično delo pranje novca.

Video: U Belivukovoj kući pronađena mašina za mlevenje, potvrđeni tragovi DNK različitih žrtava

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kaako

    29. septembar 2022 | 14:53

    Slusaj bisera,smrt nije krivicno delo a ubistvo jeste a posto nema obdukcionog nalaza nema cega???Nema smrti jel tako?Ali ima dokaza o ubistvima sto jeste krivicno delo i bla bla bka...dozivotno mozes da filozofiras u Zabeli...

  • V8

    29. septembar 2022 | 14:30

    Ja ove amatere ne bih mnogo slušao jer mlate praznu slamu pred sudom, sud se njima smeje u facu za lupanje gluposti, pritisnuti dokazima pa ne znaju šta će, nego lepo na doživotnu i završite slučaj...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA