≫ 

Saznajemo: Vlasnik šarplaninca dobio 12 meseci kućnog zatvora, žena od ujeda psa umrla dan kasnije

Osnovni sud u Aleksincu kaznu mu je izrekao jer je njegov šarplaninac 5. decembra prošle godine izujedao Krstinu Jovanović (68) usled čega je ona dan kasnije preminula

  • 7
M K Aleksinac Ljupten šarplaninac pas napad žena Kristina Jovanović Slobodan suprug

Foto: D.K.

M.K. (64) iz aleksinačkog sela Ljupten osuđen je danas na godinu dana zatvora koji će izdržati u kućnim uslovima bez primene elektronskog nadzora, zbog teškog dela protiv opšte sigurnosti.

Osnovni sud u Aleksincu kaznu mu je izrekao jer je njegov šarplaninac 5. decembra prošle godine izujedao Krstinu Jovanović (68) usled čega je ona dan kasnije preminula.

Kako saznajemo, Aleksinčaninu je dosuđena minimalna kazna jer je na glavnom pretresu priznao krivično delo za koje se teretio. Takođe, Krstinin suprug Slobodan, koji je u krivičnom postupku imao svojstvo oštećenog, nije se pridružio krivičnom gonjenju niti je istakao imovinskopravni zahtev. S obzirom na to da se i Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu složilo sa izrečenom kaznom, prvostepena presuda je postala pravnosnažna.

M K Aleksinac Ljupten šarplaninac pas napad žena Kristina Jovanović Slobodan suprug

Foto: D.K.

Suprug stradale žene ističe da na presudu nema primedbi jer je njegov gubitak nenadoknadiv.

- Pravo da vam kažem, bio sam na sudu ali se nisam mnogo uključivao jer moju suprugu nikakva kazna ne može da vrati. Složio bih se sa bilo kakvom odlukom suda, jer smatram da se ovo što se mojoj ženi desilo ne može rešiti na taj način. Potrebno je sistemski reagovati, propisati stroge uslove za sve vlasnike pasa kako bi se sprečilo da se to što se desilo mojoj ženi ponovi, jer je posle sve beznačajno. A, takve stvari se i dalje dešavaju, ljudi stradaju zbog nečije neodgovornosti. Ne prođe dan da neko ne bude ujeden, a za to su krivi vlasnici životinja koji o njima ne vode računa. Njih treba kažnjavati ali pre nego što neko zbog njih izgubi glavu, posle je svaka kazna izlišna – ogorčen je Slobodan Jovanović.

Kaže da ga proganja slika bespomoćne žene koju je pas izmasakrirao.

- Ne bi mi je bilo toliko žao da je umrla prirodnom smrću, ali mi je neprestano pred očima kako je pas zgrabio za glavu i grizao. To je bilo strava, to nije pas, nego ubica, završila je život toliko surovo, to ne bih poželeo ni najgorem dušmaninu – kazao je Krstinin suprug.

Do tragedije je došlo u dvorištu M.K. gde su sada pokojna žena i njen suprug Slobodan pekli rakiju u komšijinom kazanu.

- Nismo strahovali iako je šarplaninac bio ogroman jer je uvek bio poslušan. Kad bi mu Mile kazao da uđe u boks, uvek je to radio, veoma je bio pametan. Istovarili smo bure sa voćem a ja sam kazao Krstini da ide da dotera kolica sa sitnim drvima da bih potpalio kazan. Pitao sam Mileta da li će on izbaciti džibru ili da ja sačekam da ispečemo rakiju a on mi je rekao da teram traktor kući, da će on to učiniti. Ne mogu da se setim da li sam ušao u traktor ili sam se nalazio kraj njega kada sam čuo Krstinu kako je zacvilela. Okrenuo sam se i video kako je životinja oborila, i skočila na nju. Viknuo sam : - Mile, pas će da udavi Krstinu ! On je zgrabio neku motku, počeo da ga udara, ja sam joj pritrčao a šarplaninac je grizao za glavu. Nisu joj se videle ni oči, ni nos ni usta od krvi. Vukao sam je za ruku, ali je pas čvrsto držao zubima. Mile mu je razdvojio čeljusti da bi je oslobodio a on je onda ugrizao i njega. Da nismo bili tu da je spasimo, verujem da bi je zaklao – opisao je tragediju Slobodan.

Baš tada je, kako objašnjava nesrećni čovek, naišao njegov sin Toplica.

- Kazao sam mu : - Obaraj sedišta u kolima, ne pitaj ništa, majka će iskrvariti. Uneo sam je u kupatilo, umio je i preprao joj rane rakijom, krv je stala. Odvezli smo je u aleksinačku bolnicu, tu su joj sanirali rane a zatim je uputili u Niš na Kliniku za plastičnu hirurgiju gde je operisana. Sa njom je u sobi bila neka žena iz Vranja koja je mojoj sestri ispričala da je celu noć zvala i mene i Mileta, da je bila zabrinuta za nas, da je govorila da idemo kod lekara da ne bismo dobili trovanje od ujeda. Sutradan je preminula, bila nam je oslonac, bila je vredna, dočekala je penziju radeći u specijalnoj bolnici u Kulini – priča ožalošćeni čovek.

Dalibor Marković, direktor Komunalnih usluga u Aleksincu saopštio je da se pas i dalje nalazi u njihovom prihvatilištu.

- Imali smo sastanak sa veterinaraskom inspekcijom povodom tog slučaja ali se njihov stav nije promenio. Republički veterinarski inspektor nije dao saglasnost za eutanaziju šarplaninca, tako da je on i dalje kod nas – rekao je Marković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pp

    3. oktobar 2022 | 16:40

    Zašto pas nije uspavan ?

  • Strasno

    3. oktobar 2022 | 16:49

    Zena umrla, a covek samo u kucnom pritvoru, i to ni manje ni vise 12 meseci. Zar zivot coveka toliko vredi?

  • lila

    3. oktobar 2022 | 17:37

    Samo 12 meseci😬 Nije ni cudo i po grasovima u parkovima se setaju psi umesto deca. Kuda ide ovaj svet

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA