≫ 

"Ubio je dete iz osvete ženi, a sebe jer je doživeo poraz": Stručnjak objasnila sve o strašnom slučaju u Vršcu

Mnoga pitanja su se nadvila nad ovim slučajem, a tim povodom razgovarali smo sa Miljom Poparom Živić, specijalistom socioterapije i rehabilitacije i psihoterapeutom

  • 37
Milja Popara Živić, Marko Budimirović

Foto: Telegraf, Privatna arhiva

Vest da je Marko B. (35) u Vršcu ubio svoje dete, devojčicu koja je imala samo 2,5 godine, a potom se obesio, potresla je Srbiju i postavila mnoga pitanja u vezi sa ovom stravičnom tragedijom.

Ko je odgovoran, obzirom da je godinama je zlostavljao suprugu Suzanu što je bio razlog da ona podnese zahtev za razvod braka.

Prema presudi, u vremenskom periodu od 2017. godine i zaključno sa 29. aprilom 2022. usled mešovitnog poremećaja ličnosti i anksiozno depresivnog poremećaja, drskim i bezobzirnim ponašanjem ugrozio je spokojstvo, telesni integritet i duševno stanje svoje supruge tako što ju je u dužem vremenskom periodu fizički i psihički zlostavljao ograničavajući joj kretanje, te nedozvoljavajući joj da se viđa sa kim želi, određujući joj koje knjige sme da čita, nedozvoljavajući joj da koristi bilo kakvu vrstu društvenih mreža dok je on na poslu, želeći da uspostavi potpunu kontrolu nad njenim životom, te kada bi se za bilo šta usprotivila udario bi joj šamar za svaku sitnicu.

Takođe se postavljaju pitanja, na koji način ovakvi zločini mogu da se spreče, zašto je to počinio, da li je ovde bio prisutan "sindrom lažno srećne porodice", obzirom da su na društvenim mrežama objavljivali fotografije na kojima su srećni i nasmejani.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Suzana Budimirovic (@suzana_budimirovic)

Tim povodom, razgovarali smo sa Miljom Poparom Živić, specijalistom socioterapije i rehabilitacije i psihoterapeutom.

Milja Popara Živić  Psiholog

Foto:Privatna arhiva, Milja Popara Živić

- Kada je reč o fotografijama i snimcima koji su objavljivani, moguće je da je terao da to objavljuje. Obzirom da je u javnosti objavljeno da ju je, između ostalog i kontrolisao. Za njega je to što je želela da ga ostavi bio vid sramote, on je doživeo poraz, a onda je želeo da se osveti. A kako najbolje da joj se osveti nego da joj uzme ono što ona najviše voli, a to je da joj ubije dete. Sebe je ubio zbog poraza, jer ga je ona ostavila, pa samim tim on nema više šta da izgubi - objašnjava Milja Popara Živić.

Kaže da se u slučaju Marka B. radi o narcisoidnom poremećaju ličnosti.

- Činjenica je, kako je navedeno u javnosti, da je on bio bolestan čovek. Dakle, kako je rečeno, zlostavljao je psihički i fizički, kontrolisao... jer, kako sam već navela, za njega je sve što je ona činila bila sramota i poraz. Mnogi takvi muškarci kada završe sa svojom ženom, završe i sa svojim detetom, a ona nije imala kome da se požali - navodi ona.

Ističe da kod nas ne postoji mehanizmi pomoću kojih nasilnik zaista može da bude odvojen od žene koju zlostavlja.

- Biće sve više ovakvih slučajeva. Ovde ne postoje pravi mehanizmi, zatvori su puni. To sve košta. Ovde i dalje muškarci posmatraju žene kao svoje vlasništvo, da su tu da bi rađale decu, da su oni gospodari njihovih života i da odlučuju o njihovom životu, pa i smrti. Mora da se promeni čitav diskus društva. Da je ubijena žena, a ne dete, to bi bila vest kao i svaka druga. Mislim da mora da se priča o novim sistemima koji bi promenili svest našeg društva. Da je on imao drugačiji odnos prema ženi, ovo se ne bi dogodilo. Mora se uvesti dodatna nastava o tome u školama, mora se pričati na sve moguće strane na koje može o promeni odnosa prema ženama. Komentari za žene su ovde osuđujući, poseban mi je poraz kada pročitam komentar koji je žena ostavila za drugu ženu, tipa: "ko zna šta mu je radila, bila joj je kratka suknja..." - priča dr Milja i dodaje da je prvih 48 sati ključno da se reaguje kada preti opasnost od nasilnika.

Milja Popara Živić  Psiholog

Foto:Privatna arhiva, Milja Popara Živić

Podsetimo, Marko B. je pre dva dana dete udavio u posudi sa vodom, pa se obesio. Pre zločina supruzi Suzani je poslao poruku - "ubiću dete, pa sebe".

U jednoj od presuda se navodi da ju je jednom prilikom u toku 2019. godine pretukao, pa pretio nožem da će da je zakolje.

- Te ju je jednom prilikom u toku 2019. godine u junu mesecu 2019. godine pretukao, te joj je pretio nožem da hoće da je "zakolje" usled konflikta, a vezano za neke slike koje je njen rođeni brat snimao na krštenju, te je takođe pretiio kada bi spomenula razvod da će je zakucati za ormar, da bi je nakon toga 29. aprila 2022. godine nakon rasprave oko davanja keksa detetu omalovažavao da je loša majka - u presudi je opisan pakao u kojem je nesrećna žena živela.

Prema navodima presude, kada je detete tog dana zaspalo bez ikakvih reči Suzanu je udario u glavu više puta, te kada je pala na pod šutirao je i gazio po glavi te joj je naneo lake telesne povrede u vidu površinske povrede glave, povrede grudnog koša.

- Te ga je oštećena kada bi se odbranila ujela u predelu ruke, a nakon toga istrčala iz stana na spratu i pobegla u prizemlje kod svojih roditelja, da bi čitav događaj u jutarnjim satima prijavila policiji, pri čemu je okrivljeni svestan svog dela i hteo njegovo izvršenje - navodi se u presudi Osnovnog suda u Vršcu.

Video: Ovo je zgrada u kojoj se dogodio stravičan zločin u Vršcu: Otac je udavio ćerku (2), pa se obesio

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • No

    7. oktobar 2022 | 22:30

    Postoji li protokol koji podrazumeva da osobe sa ovakvim problemima dodju kod ovih stručnjaka??? Shvatili smo šta je i zbog čega uradio, nema potrebe da nam objašnjavate, ako baš želite objasnite gde to sistem ne funkcioniše, gde su propusti??? Šta možemo da unapredimo a šta da saniramo, pa pobiše žene i decu!!! Dozovimo se pameti!

  • Bass

    7. oktobar 2022 | 22:21

    Žene birajte pažljivo partnere a i obrnuto... Ako je lep i sladak i ima lovu i položaj ne znači da ćete i vi uživati u tome... Evo primer..

  • Nana

    7. oktobar 2022 | 22:17

    Jak stručnjak...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA