≫ 

"Danas je to njeno dete, sutra može da bude bilo koga od nas": Građani Vršca dostavili institucijama 3 zahteva

Majka ubijene devojčice istakla je da je od prvog dana skretala pažnju na to da može da se desi najgore, kao i da će da otvori fondaciju, kako nijedno dete ne bi prošlo kao njena Petra koje više nema

  • 6
Protest Vrsac smrt Petra Budimirović majka Suzana

Foto: Telegraf

Smrt dvogodišnje Petre iz Vršca koju je ubio otac Marko Budimirović podigla je Srbiju na noge. Centar za socijalni rad u tom gradu oblepljen je plakatima građana koji su došli u znak protesta.

Na jednom od plakata napisani su zahtevi upućeni državnim institucijama. Istaknuta su tri zahteva.

Ono što majka ubijene devojčice, njena porodica, ali i građani žele jeste da se utvrdi odgovornost svih zaposlenih u državnim institucijama koji su učestvovali u donošenju odluke kojom je psihički labilna osoba koja je prethodno osuđivana za nasilje u porodici imala pristup maloletnom detetu bez nadzora.

Traženo je i da javnost bude transparentno izveštena poimence o odgovornima za taj propust, kao i da se odgovorni sankcionišu srazmerno načinjenom propustu.

Protest Vrsac smrt Petra Budimirović

Zahtevi građana; Foto: Telegraf

- Danas je to njeno dete, sutra može da bude moje ili bilo koga od nas. Zato molim sve majke koje imaju problema, a znam da imaju mnoge, sa ljudima koji rade u Centru za socijalni rad i advokate koji imaju problema sa rešenjima o viđanju koje donosi Centar za socijalni rad, nemojte da ćutite. Već se desilo, desiće se opet - rekla je jedna od okupljenih građanki.

U Vršcu se danas ispred Centra za socijalni rad, kao i tužilaštva i suda, održava protest zbog stravične smrti male Petre koja je mogla da bude sprečena pravovremenom reakcijom tih institucija.

Video: Dve devojčice tokom protesta prišle i čvrsto zagrlile uplakanu majku devojčice koju je ubio otac

Među okupljenima pojavile su se parole sa natpisima: "Žene će vam doći glave", "Ne želimo institcuije da nas štite", "Petra je bila nečije dete", "Tažimo imena saučesnika u zločinu" i "Krv je na vašim rukama".

Ispred ulaza u zgradu Centra za socijalni rad građani su naišli na obezbeđenje, a niko od naldženih iz te institucije nije izašao pred građane.

- Sve ću da objasnim, sve ću papire da dam i sve šta sam prošla i koliko se ženi ne veruje. Sve ću da ispričam, ali samo malo snage, jedva izdržavam ovo. Samo da prođe malo vremena. Vidite i da organizujem fondaciju. Borac sam, izdržaću sve, zbog Petre, da spasavam drugu decu i žene - rekla je na protestu Petrina majka Suzana i dodala da je "rekla svima da će ovo da se desi".

Ona je dodala da je od prvog dana skretala pažnju na to da može da se desi najgore, kao i da će da otvori fondaciju, kako nijedno dete ne bi prošlo kao njena Petra koje više nema.

 

Ubistvo dvogodišnje devojčice

Marko Budimirovića (35), koji je ubio ćerku, pa presudio sebi, godinama je zlostavljao suprugu Suzanu što je bio razlog da ona podnese zahtev za razvod braka.

Uprkos svemu tome Centar za socijalni rad je dozvolio da otac uzme dete kod sebe i dobije starateljstvo nad njim. Za "Telegraf.rs" nisu odgovorili na pitanja, a drsko su spustili slušalicu kada smo želeli da ih kontaktiramo.

Marko je dete udavio u posudi sa vodom, pa se obesio. Pre zločina supruzi Suzani je posalo poruku - "ubiću dete, pa sebe".

Prema presudi, u vremenskom periodu od 2017. godine i zaključno sa 29. aprilom 2022. usled mešovitnog poremećaja ličnosti i anksiozno depresivnog poremećaja , drskim i bezobzirnim ponašanjem ugrozio je spokojstvo, telesni integritet i duševno stanje svoje supruge tako što ju je u dužem vremenskom periodu fizički i psihički zlostavljao ograničavajući joj kretanje, te nedozvoljavajući joj da se viđa sa kim želi, određujući joj koje knjige sme da čita, nedozvoljavajući joj da koristi bilo kakvu vrstu društvenih mreža dok je on na poslu, želeći da uspostavi potpunu kontrolu nad njenim životom, te kada bi se za bilo šta usprotivila udario bi joj šamar za svaku sitnicu.

Video: Protestna šetnja stigla do Osnovnog suda u Vršcu, građani lepe transparente s porukama na zid

Centar za socijalni rad ćuti

Povodom zločina u Vršcu kada je otac Marko Budimirovića (35) u stanu ubio dvogodišnju ćerku, a potom izvršio samoubistvo, redakcija Telegrafa obratila se na adresu Centra za socijalni rad u tom gradu. Obratili smo im se sa pitanjima u vezi sa slučajem nasilja u porodici u kom je iz najmračnijih pobuda i jedno dete izgubilo život.

Međutim, do sada, zaključno sa časom u kom se ovi redovi pišu, od njih nismo dobili odgovor.

1. Da li je porodica bila u evidenciji centra, te od kada beleže prve prijave nasilja?

2. Dokle se stiglo sa procedurom razvoda braka?

3. Kada je razvod pokrenut?

4. Koje su informacije u vezi sa starateljstvom nad detetom tačne, te kome je dete povereno na staranje?

5. Imaju li informacija o navodnoj poruci koju je Marko B. poslao supruzi/bivšoj supruzi Suzani B. o tome da će zločin počiniti i kako to komentarišu?

Imamo još dva pitanja:

6. Zašto niko od vas iz Centra za socijalni rad nije hteo da odgovara na naša pitanja?

7. Ako je istina da je otac pretio nasiljem i vršio nasilje nad suprugom, zašto mu je dozvoljeno da bude sa detetom bez nadzora?

Između dva imejla u kojima smo pitali za informacije o slučaju probali smo i da stupimo u telefonski kontakt. Nakon predstavljanja novinara, glas sa druge strane više se nije čuo, a sekunde su ipak nastavile da otkucavaju. Tehnički problem? Naredni put niko se nije javio.

Video: Majka ubijene devojčice smogla snage da se obrati ljudima na protestu ispred Javnog tužilaštva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pop

    7. oktobar 2022 | 16:51

    Sve je to bagra u tim centrima, tu nema ni jedne stručne osobe sve zaposleno preko partijske knjižice

  • Napisala vec

    7. oktobar 2022 | 16:30

    Zato se ne razvodim pa da socijalni rad kroji sudbinu mog deteta. Stitim ga sobom i sa sobom svugde vodim. E to je kad me pitaju sto se ne razvedem. Eto zato. Nam poverenja u oca a na ni uastite deteta od takvog oca. Pred drugima fin u cetiri zida lud. Glumim zid izmeju njih. Koji psiholog na osnovu jednog razgovora donese aud o licnosti coveka. Sakupljam dokaze,slike i snimke ako mi se nesto desi

  • lea

    7. oktobar 2022 | 18:44

    A i vi zene budite malo normalnije ne kazem da ovaj nije kriv ali kako svakom dobar samo tebi nije , izludite te jadne ljude.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA