Sastanak koordinatora za rodno nasilje u Višem javnom tužilaštvu i nevladinih organizacija za podršku ženama

Ideja sastanka je da u slučajevima rodno zasnovanog nasilja, tužilaštvo uključi nevladine organizacije koje će pružati podršku žrtvama u cilju njihovog ohrabrenja i osnaživanja, kako bi do kraja ostale u krivičnom postupku

  • 0
Palata pravde, Viši sud u Beogradu, Više javno tužilaštvo, Drugi osnovni sud, Drugo osnovno javno tužilaštvo Foto: Marko Jovanović

Koordinator za rodno zasnovano nasilje u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu Gorjana Mirčić Čaluković razgovarala je danas sa predstavnicama nevladinih organizacija koje se bave pružanjem podrške i zatitom žrtava ove vrste nasilja, sa ciljem dalje zajedničke saradnje.

Sastanku, koji je održan u prostorijama tužilaštva, prisustvovao je prvi zamenik Višeg javnog tužioca, kao i predstavnice organizacija "Autonomni ženski centar", "Atina", "Sigurna kuća", "Dalje", "Savetovališta za brak i porodicu" i " Viktimološkog društva Srbije.

Ideja sastanka je da u slučajevima rodno zasnovanog nasilja, tužilaštvo uključi nevladine organizacije koje će pružati podršku žrtvama u cilju njihovog ohrabrenja i osnaživanja, kako bi do kraja ostale u krivičnom postupku.

Mirčić Čaluković je ukazala da u praksi žrtve često odustaju od svedočenja i učestvovanja u postupcima, zbog čega je važno uključivanje navladinih organizacija, kako bi im pruzzile podršku i oslonac, dok tužilaštvo goni izvršioce krivičnih dela.

Vanja Macanović iz "Autonomnog ženskog centra" je ocenila da je sastanak veliki pomak napred i priznanje rada nevladinih organizacija, ali i napredak u razumevanju Višeg javnog tužilaštva u Brogradu koliko nevladine organizacije mogu da mu pomognu u radu.

Andrijana Radojičić Nedeljković iz Udruženja gradjana "Atina" navela je da trenutno podrška ženama koje su žrtve rodno zasnovanog nasilja nije na zadovoljavajućem nivou, te da je sastanak bio važan kako bi ukazao na spremnost da se razgovara o žrtvama i da im se pruži adekvatna podrška i zaštita.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA