Smanjena kazna Zoranu Radovanoviću za krijumčarenje droge u Tursku: Sud odlučio na osnovu jedne činjenice

Radovanoviću je kazna smanjena za 5 godina

  • 0
Sudija, sudski čekić, presuda

Foto: Shutterstock

Apelacioni sud u Beogradu za pet godina je smanjio kaznu zatvora Zoranu Radovanoviću i pravosnažno ga osudio na osam godina zatvora, zbog organizovanja kriminalne grupe koja je prokrijumčarila skoro jednu tonu kanabisa iz Srbije u Tursku, javlja Tanjug.

Radovanović je prvostepeno osuđen na kaznu zatvora od 13 godina, ali je Apelacioni sud u Beogradu preinačio tu presudu samo u pogledu odluke o krivičnoj sankciji i smanjio mu kaznu, navodi se u odluci objavljenoj na sajtu suda.

Po mišljenju Apelacionog suda prvostepeni sud je pravilno cenio olakšavajuće i otežavajuće okolnosti na strani okrivljenog, te je nakon što je pri vožnji kamiona sa drogom, saznao da je bio pod merama polcije, nastavio sa sprovođenjem svog plana.

Apelacioni sud je uzeo u obzir činjenicu da je presudom Višeg suda u Beogradu, Posebnog odeljenja za organizovani kriminal, 2019. godine prihvaćen sporazum o priznanju krivičnog dela zaključen između Tužilaštva za organizovani kriminal i Radovanovića kojom je okrivljeni oglašen krivim zbog izvršenja krivičnog dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i osuđen na kaznu zatvora od osam godina.

Na ovu presudu žalbu je izjavio branilac okrivljenog, pa je ista ukinuta rešenjem Apelacionog suda i predmet vraćen na ponovno suđenje, nakon cega je rešenjem sudije za prethodni postupak odbačen predlog i sporazum o priznanju krivičnog dela.

Imajući u vidu navedeno, odnosno da je okrivljeni presudom Višeg suda osuđen na kaznu zatvora u trajanju od osam godina, a na koju je izjavljena samo žalba u korist okrivljenog, to je Apelacioni sud, a ceneći okolnosti pod kojima je krivično delo izvršeno i jačinu ugrožavanja zaštićenog dobra, kao i stepen krivice okrivljenog, povodom žalbe branioca okrivljenog, a po službenoj dužnosti, preinačio prvostepenu presudu u pogledu odluke o kazni i Radovanovića osudio na kaznu zatvora u trajanju od 8 godina.

Presudom su od Radovanovića oduzeti mobilni telefoni, kamioni i prikolice.

Radovanović je oglašen krivim što je u 2018. godini, u Srbiji, organizovao organizovanu kriminalnu grupu radi vršenja krivičnog dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i sticanje finansijske koristi.

Okrivljeni je lično ili preko pripadnika grupe pronalazio osobe koje će prenositi opojnu drogu kanabis u posebno izrađenim bunkerima prikolica njegovih kamiona, iz Srbije, preko Bugarske, a na teritoriju Turske radi njene neovlašćene prodaje.

Pripandici ove grupe prokrijumčarili su 998,72 kilograma kanabisa iz Srbije u Tursku.

Video: Akcija MUP-a u Kotežu: Policija prilikom primopredaje zaplenila ozbiljnu količinu kokaina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA