Nikola je bio aktivni sportista, sve do nesreće koja ga je paralizovala od grudi nadole: Šansa da ponovo prohoda je u terapiji matičnim ćelijama

Njegov duh ne miruje i on se priključio sportovima koji su prilagođeni osobama sa invaliditetom. Ipak, postoji nada da se vrati pređašnjem životu uz posebnu terapiju

  • 0

Nikola Rabrenović (30) se bavio raznim aktivnostima u prirodi kao što su planinarenje, skijanje, veslanje... Saobraćanu nesreću doživeo je 25. aprila 2018. godine na treningu prilikom vožnje bicikla. Nije primetio kamion koji se zaustavio ispred njega i naleteo je na isti. Tom prilikom je zadobio frakture kičmenog stuba u grudnom predelu i od tada nema mogućnost pokretanja tela ispod grudnih mišića. Dijagnostifikovana mu je paraplegija.

Foto: Budi human

Takođe je zadobio i prelome rebara, kao i prstiju šake, ali je to sve do dana današnjeg sanirano.

Završio je rehabilitaciju delom na VMA, a delom na klinici Dr Miroslav Zotović.

Rehabilitacija je trajala skoro godinu dana. Nikola uspeva da se osposobi za život u takvom stanju, ali je dijagnoza ostala nepromenjena. Lekari u Srbiji, u ovom stadijumu, nemaju saznanja niti metode kako bi dalje mogli da mu pomognu.

Nikola se u međuvremenu priključio sportovima koji su prilagođeni za osobe sa invaliditetom, pa se trenutno bavi košarkom u kolicima i vozi biciklo koji se pokreće rukama, a sve u cilju zdravlja i podstreka za dalji oporavak.

Jedna od metoda koje se pominju, a koja bi mogla da mu pomogne je terapija matičnim ćelijama.

Njegova prijateljica Ivona, podelila je na svom Fejsbuk profilu da je na jučerašnji dan bilo potrebno još ukupno 30.000 poruka da Nikola dobije šansu da se izleči i ponovo stane na svoje noge.

U tekstu o svom prijatelju pokušala je svima da dočara kakav je i koliki čovek:

- Možda se zbog ovoga i naljuti na mene, ali ja moram da vam kažem. Kada ga je zvao čovek sa kojim se prilikom saobraćajke sudario, Nikola ga je slagao da je sve u redu, da je izašao iz bolnice posle samo tri dana iako je gotovo deset meseci bio u bolnici: "Ne želim da čovek ima osećaj griže savesti, to mi nikako ne može pomoći". Verujem da je taj čovek već video ovaj apel za Pomoć Nikoli, pa sam se zato drznula da odam ovu tajnu. Samo da biste shvatili kakav je covek, taj divni Nikola. Ovo nije patetična priča, ovo je životna priča. Jednog jakog momka, nemirnog duha koji nije klonuo ni posle ovako stašne prepreke. Verujem, ne, znam da je njemu neprijatno da traži pomoć jer je uvek on uvek bio taj koji pomaže - napisala je Ivona.

Nikoli možete da pomognete tako što ćete upisati 626 i poslati SMS na 3030.

Njemu možemo pomoći uplatom na dinarski ili devizni račun, kao i putem linka e-doniraj.

Dinarski račin: 160-533520-16

Devizni eur: 00-540-0002872.2

IBAN: RS35160005400002872267

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA