Petra je bila zdrava beba, pa je počela noću da plače i čupa kosu. Nije se odazivala na svoje ime

Petra danas ide u specijalnu školu, uspostavlja kontakt sa vršnjacima i to radi nasmejana

  • 2
Petra Obrenović

Printskrin: Budihuman.rs

Devojčici Petri Obrenović (11) je sa nepune tri godine dijagnostifikovan autizam. Roditelji iznenada moraju da uče o tome i na neki način ispočetka upoznaju svoje dete.

Uz dugogodišnji rad sa Petrom i neizbežnu ljubav koju prima od porodice, postigla je mnogo. Petra je danas sveprisutna. Ide u specijalnu školu, uspostavlja kontakt sa vršnjacima, izgovori po koju reč, a što je najvažnije od svega, osmeh na njenom licu je ponovo prisutan.

Petrina porodica, koja je do sada sve pokušala kako bi joj poboljša život, želi da se pokuša i sa transplantacijom matičnim ćelijama. Lečenje se radi u tri operacije u periodu od 100 dana. Operacija bi pomogla Petri u razvijanju govora, boljoj komunikaciji, finoj motorici, kao i u boljem snalaženju u daljem životu.

RAZVIJALA SE NORMALNO SVE DO DRUGOG ROĐENDANA

Petra se kao zdrava beba razvijala normalno. Prvi smeh i prvi koraci bili su nešto što svaki roditelj najviše priželjkuje. Najlepša balerina u pozorištu, na maskenbalu, ostaće zauvek urezana u sećanju. Kako su meseci prolazili, oko njenog drugog rođendana, Petra je pokazivala nezainteresovanost, pogled joj se gubio, bila je u nekom svom svetu, nije se odazivala... Često se budila noću, plakala i izvijala telo, kao da je nešto muči. Ništa nije moglo da je smiri - ni omiljene dečije pesmice, ljuljškanje, pa čak ni mamin i tatin zagrljaj.

MISLILI DA JE GLUVA

Pošto se nije odazivala na ime, roditelji su pomislili da je gluva. Odveli su je kod pedijatra, pa je dalje upućena na otorinolaringologiju. Analize su trajale skoro godinu dana, ali dijagnoze nije bilo. Usledili su meseci neprospavanih noći u dranju, čupanju kose, bacanja po podu... Porodica nije znala kako, ni protiv čega se bori. Na kraju je utvrđeno da je u pitanju autizam.

Svi koji su u mogućnosti Petri mogu da pomognu na sledeće načine:

Slanjem SMS poruke: Upišimo 698 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human698 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-552141-25

Uplatom na devizni račun: 00-540-0004243.1

IBAN: RS35160005400004243168

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LU

    13. septembar 2019 | 15:26

    Lečenja nema jer ovo nije bolest nego poremećaj i čemu pomoć služi,specijalna škola ako može ili dnevni boravak o trošku osiguranja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA