≫ 

Miloš (29) se 3. put bori sa tumorom mozga: Operacije više nisu moguće, ostalo je samo jedno

U potrazi za rešenjem Miloš se trenutno nalazi u Frankfurtu u Nemačkoj, u medicinskoj ustanovi specijalizovanoj za naprednu medicinu

  • 8
Miloš Guteša

Foto: Go fund me

Miloš Guteša je rođen 1990. godine. Od 2013. se bori sa tumorom mozga. Do sada je imao dve operacije. Treća, po mišljenju lekara, nije moguća jer postoji opasnost da Miloš ostane paralizovan. Ovaj Zrenjaninac se nalazi na lečenju u Frankfurtu, u medicinskoj ustanovi specijalizovanoj za naprednu medicinu.

U ovom trenutku se čekaju rezultati testova koji bi trebalo da odrede dalji tok lečenja. Prve procene pokazuju da bi lečenje moglo da košta 250.000 evra. Kako je reč o velikoj sumi novca, preko platforme GoFundMe, Milošev prijatelj je pozvao sve koji mogu da pomognu u prikupljanju potrebnih sredstava.

Miloš Guteša

Prijatelj je pokrenuo skupljanje novca za Miloša Foto: Go fund me

Kada je 2013. godine Milošu Guteši dijagnostifikovan tumor mozga hitno mu je urađena prva operacija na otvorenom mozgu. Medicinski nalazi su 2015. godine potvrdili da nema tumora i Miloš je započeo novu životnu priču s nadom da će iza sebe ostaviti loše poglavlje.

Međutim, rak se vratio 2019. godine. Usledila je još jedna hitna operacija. Nekoliko meseci kasnije Miloš se, po treći put, susreo sa istim simptomima i istom bolešću. Srećom, ponovni nastanak ovog tumora nije doneo najgore – glioblastom. Prošlom biopsijom potvrđeno je da je tumor još uvek stepena 3, što donosi mnogo nade za nastavak borbe. Zbog toga je veoma važno da se reši uzrok nastanka tumora. U međuvremenu, prvi zadatak je da se njegova veličina smanji što je više moguće.

Treća operacija nije prihvatljivo rešenje zbog veoma visokog rizika da će Miloš ostati paralizovan. Rešenja poput hipertermije, protonskog zračenja i hemoterapije smatraju se mogućim zajedno sa imunoterapijom.

U potrazi za rešenjem Miloš se trenutno nalazi u Frankfurtu u Nemačkoj, u medicinskoj ustanovi specijalizovanoj za naprednu medicinu. Nije lako predvideti koliko će koštati njegovo lečenje, jer će ono zavisiti od Miloševog opšteg stanja. Prve procene su da bi to moglo da bude oko 250.000 evra.

PRIKUPLJANJE POMOĆI ZA LEČENJE MILOŠA GUTEŠE PREKO PLATFORME GOFUNDME

Milošev drug je pokrenuo akciju prikupljanja sredstava preko platforme GoFundMe.

- Za sada ne postoji nikakav dinarski ili devizni račun na koji bi novac mogao da se uplati, izuzev na ovoj platformi koju je napravio jedan drugar moga sina iz Nemačke. Ova aplikacija za pomoć ne može iz Srbije da se namesti. U Nemačkoj je to napravljeno, jer je moj sin tamo na lečenju. Ispostavilo se da je ova aplikacija dosta funkcionalna. Prve informacije, koje su okvirne, pokazuju da bi lečenje moglo da košta 250.000 evra - kaže Milošev otac.

Miloš Guteša

Pomoć se može uputiti i SMS-om Foto: Podrži život

- Ja se iskreno nadam da će manje koštati. Mi sada čekamo rezultate jednog ispitivanja koje je rađeno na Milošu i tek na osnovu tih rezultata moći će da se odredi precizna terapija koja će se davati mom sinu. Lekari u Nemačkoj ne žele da daju nikakvu terapiju napamet. Kada budu stigli rezultati imaćemo, tako da kažem, tačniju informaciju o ceni lečenja. Ali, to svakako zavisi od dinamike lečenja i oporavka - dodaje on.

- Operacija sada više nije moguća. Do sada ih je Miloš imao dve, a treća ne bi mnogo pomogla. Miloš je oba puta operisan u Novom Sadu na neourohirurgiji odakle je otpušten kući. Nakon toga mi smo uspeli da iskontaktiramo neke klinike u inostranstvu. Lekari iz Nemačke su se javili i rekli da bi mogli da pomognu bez operacije. Prikupili smo 20.000 evra, koliko su tražili da bi započeli lečenje. Sada čekamo da vidimo šta će pokazati rezultati analaiza koje su rađene i kako će izgledati dalje lečenje. 250.000 evra je prevelika suma i zaista se nadam da će to biti manje. Ali, na žalost u ovom trenutku Milošev život toliko vredi - dodaje on.

MOGUĆE DONIRATI I NA LIČNI BR DEVIZNOG I DINARSKO RAČUNA

Miloš Guteša devizni i dinarski račun 115038165252514109 (Telenor banka)

MILOŠ SE OSEĆA BOLJE I VERUJE LEKARIMA U NEMAČKOJ

Od kada je primljen na kliniku u Frankfurtu, Miloševo stanje se popravilo.

- Miloš se trenutno mnogo bolje oseća nego što je to bilo pre odlaska u Nemačku. Danas smo se čuli. Kaže da ima više energije i da ima poverenje u lekare, što je najvažnije. Oni su mu pomogli da može normalno da komunicira, da razgovara, da prošeta. Kada je otišao bio je u dosta lošem stanju. Miloš se nakon operacije bio dobro oporavio i skoro da je i zaboravio na bolest, ali, na žalost to se vratilo. Ja sam ubeđen da će Miloš i ovoga puta pobediti bolest - zaključuje na kraju razgovora Milošev otac.

Pozivamo sve koji mogu da pomognu da se prikupi novac za lečenje ovog mladog čoveka, koji se bori sa najopakijom bolešću.

Svako ko ima platnu karticu, može pomoći Milošu onlajn uplatom direktno preko pomenute GoFundMe platforme.

U međuvremenu je akciju nastavila i Fondacija "Aleksandar Šapić", te oni koji ne mogu da pristupe GoFundMe platformi, mogu da SMS-om pomognu da ovaj mladić što

pre nastavi svoj život.

Video: Hrabra Helena u bolnici u Parizu: Igra kolo dok prima terapiju

 

(Telegraf.rs/ I love Zrenjanin)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    23. oktobar 2019 | 09:14

    ZASTO MI U SRBIJI NE FORMIRAMO GRUPU PROFESORA I NAUCNIKA NA KLINICI ZA LECENJE KARCINOMA I HIRUSKE ZAHVATE A DA SE ZOVU HIRURZI IZ SVETA DA IZVRSE SLOZENE ZAHVATE UZ PRISUSTVO NASIH STRUCNJAKA!!!!!!

  • Crni

    23. oktobar 2019 | 08:27

    Ima li ista da se leci u Srbiji ili sve mora u Nemacku ili Austriju...Strasno moglo bi te pare koje odlaze preko preusmeriti u Srpsko zdravstvo

  • Za Milosa

    23. oktobar 2019 | 10:31

    Milose probaj tablete DOSTINEX.Iz iskustva pricam.I Bozija pomoc i nocenje pod Ostrogom.Hvala Gospodu Bogu i Svegom Vasiliju ostao samo oziljak na mozgu.Probaj.Uz Boziju pomoc i sebi ces naci leka.Srecno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA