≫ 

Lenka ima godinu dana, tek sada puzi: Trećeg dana života, mama i tata su primetili da se trza...

Lenka ide kod fizioterapeuta i posećuje Kliniku za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju, a epileptični napadi su joj dosta oštetili vid

  • 2
Lenka Jovanović

Foto: www.budihuman.rs

Lenka Jovanović (1) je dete iz blizanačke, komplikovane trudnoće, koja se završila carskim rezom u trideset i trećoj nedelji. U trećem danu života pojavili su se trzaji, zbog kojih je odmah konsultovan neurolog i uvedena joj je terapija. Terapija je održavala stanje mirnim sve do petog meseca kada su nastali prvi problemi i javili se prvi epileptični napadi.

Dete ide kod fizioterapeuta i posećuje Kliniku za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju. Napadi su joj dosta oštetili i vid. Napretka ima, ali su jako mali i spori.

Lenka ima brata blizanca koji nema dijagnozu i koji bi bio jako srećan kada bi njegovoj sestri bilo bolje, kako bi imao društvo za igru i kako bi se što manje razdvajali. Lenka je izgovorila svoju prvu reč - baba.

Još uvek ne puzi i ne hoda

 

Dosta se trudi i uspeva da se održi u sedećem položaju svega nekoliko sekundi, ali još uvek ne hoda i ne puzi. Zbog oštećenja vida, zvuk pesmica je za nju najveća radost. Njena omiljena poslastica je puding, a njeno omiljeno piće je mleko. Zbog svoje nesigurnosti najveći joj je strah kad je sama, zato uvek voli da je neko sa njom, jako je umiljata i velika maza. Dosta je pozitivna i nasmejana, mnogo se trudi i želja svih je da što pre prohoda, uhvati batu za ruku i pođe u dečiji svet odrastanja gde bi i trebalo da bude.

Fizioterapeut, logoped, defektolog...

 

Da bi stala na svoje nogice potrebni su joj svakodnevni fizioterapeutski tretmani, kao i mogućnost odlaska u inostranstvo, gde bi nastavila svoje lečenje. Potreban joj je i rad sa logopedom, defektologom, hidro i hipoterapije, rehabilitacije, medicinski potrošni materijal, medikamenti i suplementi, kao i dijagnostika očiju kako bi svet mogla da vidi jasnije, lepše i kako bi brže napredovala, a svi tretmani iziskuju dosta novca.

Lenki možemo da pomognemo na sledeće načine:

Slanjem SMS poruke: Upišimo 746 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human746 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-555336-43

Uplatom na devizni račun: 00-540-0004303.9

IBAN: RS35160005400004303987

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Samo da smo živi i zdravi, hajde da pomognemo Lenki. 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kalimera

    7. decembar 2019 | 15:48

    Dusa lepa,prelepa. Pomozimo,naravno. Samo zbog ovih krupnih okica je dovoljno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA