"Moralo je jednom i to da se desi. Na vest da tražimo trombocite se nije javio niko. Apsolutno niko"

Bez trombocita krvarenje bi moglo da počne u bilo kom trenutku

  • 25
Dragan Marina, Leuka

Foto: Facebook/Leuka

Dragan Marina se trenutno leči od leukemije i hitno su mu potrebni trombociti. Svi koji bi mogli da pomognu treba da se jave u Zavod za transfuziju krvi u Beogradu. Svaki potencijalni davalac mora da ispunjava sledeće uslove: krvna grupa A, nebitan je RH faktor, da ne pijete lekove, žene koje su se ostvarile kao majke ne mogu da budu davaoci, a potencijalni davalac trebalo bi da ima više od 65 kilograma.

"Moralo je jednom i to da se desi. Na objavu da tražimo trombocite za Dragana se niko nije javio. Niko. Apsolutno niko. Kako i zašto, ne znam. Ne umem da objasnim. Jednostavno je tako. Za Dragana nismo dobili ni jednog davaoca. Ovo je prvi put. Do sada se uvek dokazivalo da postoji dovoljan broj vas koji razume potrebu obolelih od leukemije. Uvek ste bili tu. Vi, posebno humani ljudi. Da, ja vas upravo tako zovem, posebno humani ljudi. Nekako je lakše dati krv, trombocite je teže. Ne razmišljamo o njima. Nikad nismo ni čuli koliko znače. Za krv znamo, to je opšte poznato. Za trombocite ne. Nikad niko nije pričao o trombocitima. Kao da nisu bitni. Kao da nisu jedini način, da se pacijent oboleo od leukemije drži van životne opasnosti. Kao da im život ne zavisi od njih.

A zavisi.

Upravo od trombocita.

Prošle nedelje smo se dovijali

 

Prošlu nedelju smo se nekako dovijali. Nismo imali dovoljno davaoca. Ali smo nekako uspeli da izguramo. Ovu nećemo moći. Jednostavno nemamo više nikoga. Oni koji smo zvali i koji bi dali, nisu prošli testiranje. Nemamo više nikoga.

Draganova porodica i mi iz Leuke smo uradili sve što smo mogli. Pozvali sve koje smo znali, prevrnuli nebo i zemlju. I nismo uspeli.

A Draganu je život ugrožen. Ozbiljno ugrožen. Svake sekunde, i tako će biti još danima. Po proceni lekara još minimum desetak dana. Ne želim da računam koliko je to sekundi, znam da je mnogo. Previše. I jako sam zabrinut. Iz dva razloga.

Prvi su sami trombociti. Bez njih krvarenje može da počne u bilo kom momentu, iz mnogo razloga. Iz previše razloga. I tada se smrtna opasnost pretvara u izvesnost. Ništa ga ne bi spasilo. Dragan bi umro. Ne bi ga ubila leukemija. Ubio bi ga nedostatak trombocita. Ako nam je za utehu, bila bi to brza smrt.

Manje ili više bolna, ali brza.

Vera u ozdravljenje je sve

 

Drugi razlog je ozbiljniji. I suroviji. Sad kad mu treba podrška, nje nema. Znam koliko to utiče na pacijenta na hemoterapiji. Pogotovu kad se leukemija vrati. Psihička stabilnost je od krucijalne važnosti. Apsolutno najvažnija. Znam to i sam. Bio sam tamo, prošao. Vera u ozdravljenje je sve. Najvažnije je ne predati se. A, ako nemamo davaoce trombocita, imamo osećaj da smo napušteni od svih. Ostavljeni da umremo. I onda se možemo i predati. A tada je smrt neminovna. Ništa nas ne može spasiti. I što je najgore, umiremo u ubeđenju da smo nebitni i nevažni.

Neko se potrudio i otišao do zavoda

 

Sećam se koliku snagu su mi davali trombociti. Ne samo fizičku. Psihička podrška koju sam dobijao, posredno, je nemerljiva. Dok sam ih primao, bio sam svestan, da se neko, koga možda i ne znam, potrudio, otišao do Zavoda za Transfuziju, i dao ih za mene. I to me je osnaživalo. Davalo mi je i snagu i volju da se borim. Da se ne predam. Dobrim delom sam živ i zbog toga.

Draganu je potrebna i ta vrsta pomoći. Svakome ko je oboleo od leukemije je potrebna. On jeste jak, i ne predaje se. Ali mu je potrebna. Za borbu protiv leukemije je ona vrlo važna. Možda i najvažnija.

Apelujem da podelite ovu objavu. Možda ne možete dati trombocite. I to je u redu. Ne mogu svi. Ili vas mrzi. I to je u redu. Nismo svi posebno humani ljudi. Važno je da ova objava dopre do, ovih, posebno humanih ljudi. Jedino je to važno. Oni će znati šta treba da urade. Peđa Leuka".

 

 

Kako je objavila nevladina organizacija Leuka, situacija je dramatična jer su ostali bez davalaca, jer oni koje su zvali i koji bi dali krv, nisu prošli testiranje. Kako se navodi, bez trombocita krvarenje bi moglo da počne u bilo kom trenutku, ali je za pacijente u toj situaciji još surovije je kada nema podršku jer je psihička stabilnost od presudne važnosti.

Svi potencijalni davaoci mogu da se jave na sledeće brojeve telefona: 063/720-60-75, Zoran Rakidžić i 063/304-138, Peđa Slijepčević ili da pošalju poruku u inboks.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Suzana

    7. decembar 2019 | 15:26

    Evo ja ne ispunjavam ni jedan od uslova, kao ni moja porodica. MOLIM VAS DOBRI LJUDI KOJI ISPUNJAVATE OVE USLOVE odite i spasite život ovom čoveku! MOLIM VAS! Ne poznajem čoveka, ali mi je iskreno STRAŠNO ŽAO! Nikad se ne zna ko će se od nas u kakvoj životnoj situaciji naći. Baš nikad. POMOZIMO! Članovi moje porodice daju krv redovno, ja ne iskreno jer sam anemična čitavog života. BUDIMO DOBRI I HUMANI POMOZIMO ČOVEKU! VERUJEM U NAS!

  • slađa

    7. decembar 2019 | 17:17

    Pomozite Draganu da dobije terapiju trombocitima. Neko sigurno odgovara i ispunjava uslove u ovolikom gradu.

  • SM Kg

    7. decembar 2019 | 18:18

    Više nema džabe ništa! Davaoc sam krvi i trombocita preko 100 puta! A sada ne mogu da da popravim zube i da dobijem veštačke zube bez plaćanja! Na zapadu se jedno davanje krvi i trombocita plaća oko 200 eura! Državo plati pa klati!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA