Hiljade mladih Srba pomoglo bolnicama u Somboru i Mitrovici: Sada deca na lečenju imaju nove krevete

Somborska bolnica "Dr Radivoje Simonović" dobila osam bolničkih kreveta, dok je ona u Sremskoj Mitrovica četiri

  • 1
Osmeh na dar, fondacija Foto: Privatna arhiva

Fondacija Osmeh na dar pomaže socijalno ugroženoj, bolesnoj i deci sa posebnim potrebama u celoj Srbiji. Oni su u decembru 2019. godine organizovali Osmehov festival lampiona u Novom Sadu i od prikupljenog novca su opremili dečija odeljenja Opštih bolnica u Sremskoj Mitrovici i Somboru.

Tako je somborska bolnica "Dr Radivoje Simonović" dobila osam bolničkih kreveta, dok je ona u Sremskoj Mitrovica četiri. Kako kažu iz Osmeha na dar, ne planiraju da se zadrže sami na ovim akcijama, pa je već najavljena sledeća.

- Sledeća akcija koja je pred nama je Vaskršnja akcija "Osmeha na dar" u kojoj ćemo bolnici u Sremskoj Mitrovici donirati pulsni oksimetar za prevremeno rođene bebe. Organizovaćemo ekskurziju posete Novog Sada za mališane iz Udruženja za pomoć deci sa intelektualnom ometenošću "Otvoreno srce sveta" iz Vršca, kao i posetu Beogradu za mališane iz jednog sela sa teritorije Kosova i Metohije - navela je Ivana Petković ispred Osmeha na dar.

Osmeh na dar, fondacija Festival lampiona održan u Novom Sadu u decembru 2019. godine; Foto: Privatna arhiva

Prema njenim rečima u planu je pomoć za još jednu bolnicu, a članovi ove fondacije se još dogovaraju i procenjuju koja će ti ustanova biti.

Borbu za mališane širom Srbije, na Kosmetu, u bolnicama, po raznim ustanovama dosad je vodilo nekoliko hiljada mladih ljudi, kroz 700 akcija i kontakt sa preko 600 institucija. Njih je Osmeh na dar okupio oko jednog cilja, a to je pomoć socijalno i zdravstveno ugroženim mališanima širom Srbije, sa posebnim osvrtom na Kosovo i Metohijom.

- Taj cilj nas je sve ove godine održao i davao nam je vetar u leđa, jer osmeh na licu deteta kada dobije paketić je nešto neprocenjivo. Taj zagrljaj koji svako od njih ima za Deda Mraza je nešto najtoplije sa čim se susrećemo svake godine kada dođe zima. I baš zbog te dece želimo da pomognemo bolnice širom Srbije, kako bi sam boravak u bolnici bio makar malo lepši za mališane i njihove roditelje. Nadam se da ćemo u budućnosti moći da se pohvalimo sa mnogo više dečijih osmeha, jer je to razlog sto smo aktivisti Osmeha na dar - ispričala nam je Ivana.

Osmeh na dar, fondacija Foto: Privatna arhiva

Njihova fondacija je potpuno apolitična, stoga sve fondacije, kako one koje primaju, tako i one koje daju, uredno su evidentirane i dostupne su na uvid svim zainteresovanim licima na internet stranici Osmeha na dar.

Rezultat svih ovih aktivnosti jesu akcije pomoći i opremanja zdravstvenih institucija (kupovina pulsnih oksimetara, EKG aparata) i obrazovnih institucija (kupovina KSAFA aparata za Specijalnu školu iz Vranja, renoviranje laminata u školi na KiM, kupovina preko 40 tabli za škole na Kosovu i Metohiji, donacije kompjutera, nastavnog i didaktičkog materijala, opremanje biblioteka...).

Osmeh na dar, fondacija Foto: Privatna arhiva

Donirali su na desetine kompjutera deci iz višedetnih porodica ili socijalno ugroženoj deci, pomoć u vidu osnovnih životnih namirnica za preko 40 socijalno ugroženih porodica, pomoć u vidu bele tehnike za porodice pogođene poplavama, kao i pomoć u provođenju akcija za zdravstveno ugroženu decu i mlade (aktiviranjem SMS brojeva ili pokretanjem medijskih apela za pomoć).

Ukoliko želite da pomognete i donirate pomoć koja će putem akcija Osmeha na dar biti dopremljena na prave adrese, to možete učiniti uplatom na račun:

Direktne banke, broj računa: 150000000185138315

(S. Čenad)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mike

    17. februar 2020 | 08:57

    Uslovi stvarno u Somborskoj bolnici nisu bas dobri ali veci problem je osoblje koje je velikim delom nestrucno i veoma drsko i bezobrazno.Ima tu izuzetaka ali nazalost mali broj.Da li se neko zapitao zasto im se pacijenti bacaju sa zgrade bolnice i zasto umiru od sepse?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA