Nađi (14) su u grudni koš ugrađene ploče, koje su srasle sa mesom: Svaki dan trpi užasne bolove

Devojčica prvi put operisana u osmoj godini, 2014. Još dve operacije usledile 2017. godine

  • 0
Nadja Marinkovic Nađa, operisana tri puta, nada se četvrtoj operaciji / Foto: Privatna arhiva

Nađa Marinković (14) iz Čačka rođena je sa deformitetom grudnog koša. Prvu operaciju imala je tek u osmoj godini, jer su lekari čekali da poraste. Potom su usledile još dve operacije 2017. godine, a sada se nada četvrtoj.

Njena majka Marina uzela je situaciju u svoje ruke i krenula da traži pomoć detetu. Za Telegraf.rs objašnjava da je bila odbijena na dva mesta, te da se predstojeća operacija uzima za rizičnu.

- Išla sam u Klinički centar, odbili su me, bila sam u Sremskoj Kamenici, međutim, i tu doktor kaže da je rizično - kaže dodajući da su je na jednoj privatnoj beogradskoj klinici, a obišla je mnoge, uverili da će stručnjak, sa iskustvom rada u inostranstvu, operisati njenu Nađu sa 99 odsto uspešnosti:

- Znate  šta? Niko neće da se meša u to što su upropastili, sutra da se nešto desi, oni će da budu krivi.

Nadja Marinkovic Predračun bolnice, za troškove operacije potrebno 868.800 dinara / Foto: Privatna arhiva

Objašnjava nam i šta to znači. Nakon prve operacije, 2014. godine, otpuštena je sa akutnim pankreatitisom. Majka kaže da je pankreas do operacije bio zdrav.

- Radila je operaciju u osmoj godini, njoj je prilikom te operacije zakačen zdrav pankreas. Piće terapiju dok je živa. Ja nemam šta da čekam, preduzela sam sve sama da spasim dete - kaže reagujući na odvraćanja lekara koji bi operisali devojčicu, ujedno vrativši priču na početak.

Navodi da su prilikom operacije stavljene ploče u njen grudni koš, da su stajale godinu dana duže nego što je trebalo, da su zarasle u meso. Kaže i da je došlo do oštećenja, te da joj je grudni koš potom "iskočio".

Nadja Marinkovic Foto: Privatna arhiva

- Zato što je ploča stavljena nakoso. Iskočile su joj hrskavice, jedna je strana izdignuta, a ona na kojoj je srce je svaljena. Sad hrskavice treba izvaditi, otvara se ceo grudni koš, stavlja se plastika i ponovo se izdiže čeličnom pločom. Stavljaju se šrafovi i stabilizator na lopatice da bi srce imalo mesta da radi - objašnjava majka u čemu je zapravo problem.

Na pitanje kako Nađa reaguje na to što se porodica uprkos svemu sprema za njenu operaciju, majka kroz suze kaže kako ona samo želi da to obavi, da nema više bolove.

Nema veze. Svaki dan se potresam, to je normalno - kaže majka tešeći sagovornika sa druge strane slušalice: - Morate da me razumete da nije lako. Nije to prva operacija, to je mučenje godinama.

Račun za pomoć, Nađa Marinković Foto: Privatna arhiva

Za operaciju je potrebno 868.800 dinara. Apel za pomoć objavljen je juče, a već se mnogo ljudi javilo. Do sada na računu ima 176.000 dinara. Majku zovu i iz inostranstva, iz humanitarnih i sportskih organizacija...

Ipak, navedeni novac na predračunu bolnice, u kojoj se nada da će operisati Nađu, iako termin do sakupljanja predviđene sume neće biti određen, odnosi se samo na troškove operacije. Marina zna da će biti troškova i potom, ali ih posebno ne ističe.

- Biće potrebno previjanje, rezonanca... Ovo je novac za operaciju - kazala nam je.

Nadja Marinkovic Nađa, osmi razred / Foto: Privatna arhiva

(B. Petrović - b.petrović@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA