Pomoravlje se ujedinilo da pomogne doktorki: Ani (38) se za mesec dana život pretvorio u tešku borbu

Anine kolege i prijatelji su već organizovali prikupljanje sredstava na štandovima u Paraćinu

  • 9
Dr Ana Jaćimović Foto: Privatna arhiva

I treći štand na kom je prikupljana pomoć za doktorku Anu Jaćimović (38) održan je u Paraćinu i tom prilikom je prikupljeno 87.405 dinara i 10 evra. U to su uključene i donacije iz Amerike, Nemačke, pomoć meštana Golubovca, kolega iz Aranđelovca, kao i pomoć brojnih lokalnih radnji. Po prirodi posla, ali i želji i obavezi doktorka je pomagala drugima, ali sada mladoj lekarki treba pomoć jer je obolela od agresivnog tumora na debelom crevu. Grupa na Fejsbuku "Pomozimo dr Ani Jaćimović! Vaše malo za nju znači život" već ima više od 1.800 članova.

U prikupljanje pomoći uključili su se i lokalni mediji, a u pojedinim radnjama nalaze se kutije za prikupljanje novčane pomoći. Kako je najavljeno u Fejsbuk grupi uskoro se očekuje humanitarna aukcija koja će biti organizovana u saradnji sa nadležnima. Cilj je okupiti privrednike i preduzetnike i brže prikupljanje sredstava. Članovi grupe prodavali su i šampone za kosu od koprive po ceni od tri evra.

Za samo mesec dana, život doktorke Jaćimović pretvorio se u surovu i neizvesnu borbu. Zbog neodređenih bolova u ramenu i stomaku uradila je snimak skenerom, koji je pokazao promene na debelom crevu, a na operaciji u Paraćinu hirurg, koji je trebalo da ukloni tumor, samo ju je otvorio i - zatvorio. Prema priči Aninog brata Dragana, rekao je da je reč o vrlo agresivnom karcinomu, sa metastazama u trbušnoj duplji, te da ne zna šta bi uopšte operisao.

Drugi put operisana u KCS

- Samo šest dana kasnije, 30. marta, usred epidemije virusa korona, Ana je drugi put operisana u Kliničkom centru Srbije - kaže za Novosti Dragan, Anin brat. - Operacija invazivnog adenokarcinoma trajala je osam sati, a promenila su se dva hirurška tima. Učinili su sve što su mogli. Posle operacije se oporavila i po odluci konzilijuma primila prvu hemoterapiju. Skener pluća od pre desetak dana pokazao je, međutim, da su metastaze na tri mesta zahvatile oba plućna krila. Operacija nije sada moguća, pomaže samo biološka terapija. O kakvoj terapiji će biti reč, videće se kad budu gotove analize koje očekujemo za nekoliko dana. Te terapije su različite i zavise od vrste karcinoma.

Analize u Rumuniji, pa određivanje biološkog leka

Anine metastaze na plućima su, po rečima njenog brata, otkrivene tek posle kontrole i drugog snimanja na skeneru. Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) ne pokriva paprene troškove biološke terapije. Koliki će oni biti, znaće se kad bude predložena vrsta leka. Porodica je već plaćala analize i snimanja koji su rađeni u privatnim ustanovama jer podmukla bolest ne dozvoljava da se gubi vreme. Samo dva snimanja i analize koštali su oko 150.000 dinara. Još dve vrste analiza treba da se urade u Rumuniji, pa da se precizno definiše vrsta biološkog leka i sazna njegova cena.

Dr Ana Jaćimović Foto: Privatna arhiva

Doktorkina porodica neće imati novca da to plati. Zbog toga su Anine kolege i prijatelji pokrenuli humanitarnu akciju. Za samo nekoliko dana uključio se ceo grad. Kako kažu sugrađani koji su se već odazvali, Ana je kao doktorka Doma zdravlja radila najviše u selima Drenovac, Donje Vidovo i Busilovac. Tokom godina pomogla je mnogima svojim znanjem, požrtvovanošću i humanošću, red je zato da se njoj sada pomogne. Ana je imala ugovor na određeno, nije u stalnom radnom odnosu, što komplikuje situaciju.

Bolestan i brat

Mlada doktorka koja se suočava sa pravom životnom dramom živi u Krežbincu u domaćinstvu sa svojim roditeljima. Njen brat Dragan je oženjen i sa suprugom i ćerkom živi u istom dvorištu, u posebnom objektu. On se već dve decenije leči od multiple skleroze i prima invalidsku penziju od samo 14.000 dinara.

Pomoć

Anine kolege i prijatelji oformili su već pomenutu Fejsbuk grupu, a njeni članovi najavljuju postavljanje štanda u centru grada za prikupljanje pomoći i humanitarnu prodaju ručno pravljenih kozmetičkih proizvoda. Oni koji su u mogućnosti da pomognu ovoj mladoj ženi da dobije životnu bitku, sredstva mogu da uplate na račun 160-5400101143569-79 u Banci Intezi.

(J.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neske Bec

    22. maj 2020 | 19:39

    Samo u Srbiji drzava ne plaća operacije.... Ali mi smo " najbolji u evropi" kako kaze nas predsednik

  • S. M.

    22. maj 2020 | 19:44

    Idemo svi da pomognemo.

  • Sale71

    22. maj 2020 | 22:34

    Takve stvari treba država da finansira,čelnici se razbacuju novcem gradjana,a ljude lečimo sms donacijama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA