≫ 

Preslatka Nina boluje od neizlečive bolesti: Majka dobila pismo iz bolnice mesec dana nakon porođaja

Mala Nina ima cističnu fibrozu za koju, ipak, postoji lek i koji se zove Trikafta

  • 8
Nina Vujinović, devojčica

Printskrin: Youtube/CF Srbija

Preslatka devojčica Nina Vujinović (3) naizgled se ništa ne razlikuje od svojih vršnjaka, ali mora da se inhalira svakog dana i to više puta dnevno i da pije mnoge lekove.

Nina boluje od cistične fibroze, nasledne, teške i neizlečive bolesti.

Vrelog avgustovskog dana Ninin brat Pavle odveo je mamu i tatu u grad da mu kupe traktor, ali sa prikolicom gde bi mogao da vozi i svoju seku koja je tada još bila u maminom stomaku.

Nina Vujinović, devojčica

Mala Nina mora da se inhalira svaki dan, i to više puta, Printskrin: Youtube/CF Srbija

Ipak, Nina je još tada znala da će biti voljena i posebna i odlučila je da sutradan dođe na ovaj svet.

Porođaj je protekao normalno i rodila se lepa i naizgled zdrava devojčica. Posle mesec dana, Marina, Ninina majka, otvara poštansko sanduče i u njemu nalazi pismo koje je stiglo iz dečje bolnice u Novom Sadu.

- Kod vaše bebe je u sklopu neonatalnog skrininga na retku bolest cističnu fibrozu rađena analiza iz krvi koja je uzeta iz pete nakon bebinog rođenja. Vrednosti ove analize iznad su graničnih. Pozitivan nalaz ne znači da je beba bolesna ali radi isključivanja bolesti, potrebno je da se analiza uradi još jednom, kako protokol ispitivanja nalaže - stajalo je u dopisu bolnice dostavljenom devojčicinim roditeljima septembra 2016. godine.

Nina Vujinović, devojčica

Printskrin: Youtube/CF Srbija

Marina je već tada znala da sa njenom bebom nešto nije u redu i ubrzo su njene sumnje bile potvrđene - devojčici je dijagnostikovana cistična fibroza.

Svega nekoliko lekova, od na tuce onih koje mora svakodnevno da koristi, za Ninu je besplatno. Za ostalo, kako objašnjava njena majka, snalaze se kako znaju i umeju.

Za cističnu fibrozu postoji lek i zove se Trikafta. Udruženje za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom apeluje na državu da obezbedi lek Trikafta svim obolelima od ove teške bolesti za koje je lek namenjen.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bosiljka

    27. maj 2020 | 09:01

    Nase ministarstvo zdravlja bi trebalo da ti najbitniji i vazni lekovi za retke bolesti budu besplatni.A ne obrnuto, gomila nebitnih besplatno.

  • Goca

    27. maj 2020 | 09:26

    Šta se to dešava, da se u tolikoj meri rađaju bolesna deca! Medicina i tehnologija napredovala....Silni kontrole u trudnoći? Naše bake rađale decu na njivi, i porodice imale više dece.Žao mi je roditelja,što kroz muke prolaze.Molim Vas SMS .Bog neka čuva preslatkog anđela🙏

  • Sonja

    27. maj 2020 | 08:15

    Dajete SMS lakše i brže se uplatj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA