Vesti o zdravlju mališana nisu dobre, zato je Niš na nogama: Petra došla iz Turske, Uroš u Italiji

Banka dobročinstva neumorno prikuplja sredstva, krug ljudi koji se priključuju akciji sve širi

  • 0
Petra Vještica, Uroš Matošević

Foto: Facebook/Protiv Petrinog tumora, Privatna arhiva

Banka dobročinstva, koju je u cilju prikupljanja pomoći za bolesnu decu pokrenula Nišlijka Marina Adamović, a koja je i sama obolela od multipla skleroze, pa ohrabrena humanošću kakvu su drugi prema njoj pokazali, otkrila da je humanost i njen put, mesecima unazad bavi se prikupljanjem sredstava za lečenje dvoje dece iz Niša. Njena borba za Uroša Matoševića (3) i Petru Vješticu (5) posebno se intenzivirala pre tri meseca. Tada su oboje, neposredno pre zabrane kretanja preko granice, otišli na lečenje u inostranstvo.

Juče se njenoj akciji priključio i stendap komičar Niša, apelujući na mlađe generacije da se zauzmu za najmlađe, čime je broj poslatih poruka počeo značajno da raste.

- Deluje - zadovoljna je Adamović.

Ipak, ostale vesti nisu tako dobre.

Kako je objasnila u razgovoru za Telegraf.rs dvoje dece u martu otišlo je na lečenje. Uroš, oboleo od neuroblastoma, sa metastazama u kostima i u glavi, nalazi se u Đenovi. Petra, koja je sa svojih pet malih godina već nekoliko puta operisala tumor na mozgu, vratila se iz Istanbula.

Petrica je bila u Istanbulu, međutim njoj je jako teško, u komi je već mesec dana. Prebacili su je ovde za Niš i sada je u bolnici. Ako joj bude bolje, ići će za Sijetl - kaže nam Marina dodajući da su roditelji razgovarali sa lekarima iz inostranstva, te da su im otkrili da postoji mogućnost da se detetu odstrani poslednji deo tumora.

Kaže i da je devojčica na aparatu za disanje i da je majka sa njom.

- Koliko vidim, i Urošu se stanje pogoršalo, sad ima metastaze i na bubregu. Prekjuče sam pričala sa njegovim ocem. Rekao je: 'Marina, još mnogo novca treba. Neće moći ni imunoterapija ni operacija jer se sve iskomplikovalo. Moraćemo da radimo na druge načine.' Ispitivanja, ispitivanja... pa ležanje - pobraja šta im predstoji i dodaje da se posvetila prikupljanju sredstava.

Danas za jedno, sutra za drugo. Tako se organizovala.

Veliki iznosi su u pitanju - kaže dodajući i da su se njenoj akciji pridružili i umetnici, što iz Niša, to iz Boljevca, te da poklanjaju slike, knjige...

Uroš Matošević

Foto: Budi human

Kaže i da roditelji nemaju snage da se obrate putem medija, iscrpljeni borbom za ozdravljenje svoje dece.

- Oni ne mogu da pričaju, ali mi moramo da budemo od pomoći - poručila je.

Petra Vještica

Foto: budihuman.rs

(B. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA