≫ 

Radica izbačena na ulicu sa bolesnom ćerkom, spavale na kiši ispred zgrade: Ovo je tek početak borbe

Noć provele na kiši pred zgradom u kojoj su do tada imale svoj stan

  • 7
Cvetanović Radica, i njena ćerka Ivana Acevski

Foto: Facebook/Združena akcija Krov nad glavom

Radica Cvetanović (65) i njena ćerka Ivana Acevski (45) koje su noć sa nedelje na ponedeljak provele izbačene na ulicu u Novom Sadu dobile su iznajmljeni smeštaj na korišćenje, koji su za njih obezbedili ljudi iz Združene akcije "Krov nad glavom".

Smeštaj je plaćen za tri dana i ove dve žene su i dalje u potraži za trajnim smeštajem, navodi Blic, ali noć su po kiši i hladnom vremenu provele ispred zgrade u Ulici Koste Racina broj 10 u Novom Sadu, gde su nekada živele.

Ivana je narušenog zdravlja, pa je po nju morala da dođe i Hitna pomoć i odveze ju u bolnicu. Radica je penzionerka i od svoje male penzije pokušava da prehrani sebe i ćerku koja ne radi zbog retke bolesti koju ima.

- Pokupili su nam stvari i smestili u magacin. Mi smo u privatnom smeštaju u hostelu u Ulici Zlatne grede. Koliko sam ja shvatila, tu možemo da budemo tri dana. Treba da nađemo neki stalan smeštaj i da uzmemo svoje stvari– rekla je Cvetanovićeva.

Prethodno, borba za njihov krov nad glavnom pokrenuta je na društvenim mrežama.

- Juče su u večernjim časovima Cvetanović Radica, i njena ćerka Ivana Acevski izbačene na ulicu iz stana u kojem su živele kao podstanarke. Trenutno se nalaze ispred zgrade na adresi Koste Racina 10 u Novom Sadu. Izbačene su jer nisu bile u mogućnosti da isplate 2 zaostale rate za kiriju, i sada se nalaze na ulici, zajedno sa svim svojim stvarima. Kapitalistički sistem u kojem su ovakve stvari svakodnevna pojava sve više otkriva svoje dehumanizovano lice i činjenicu da je u ovakvom društvu profit ispred života ljudi.

Apelujemo na sugrađane da ovom prilikom pomognu u preuzimanju ovih stvari, ukoliko imaju prostor za njihovo skladištenje, i pomognu u rešavanju stambene situacije ovih ljudi. Takođe apelujemo na samoorganizovanje i udruživanje povodom ovih i ovakvih pitanja, kako bismo se i na širem planu borili protiv ovih svakodnevnih i nehumanih pojava koje obeležavaju naše društvo. Bez doma niko! - pisalo je u Fejsbuk objavi organizacije Krov nad glavnom od 1. juna.

Sa društvenih mreža informacija se proširila, stigavši do onih koji su mogli ikako da pomognu.

Stvari žena trenutno su smeštene u magacin poznate domaće izdavačke kuće, a Radica i Ivana privremeno su smeštene u jednom od novosadskih hostela. Zahvaljujući donacijama solidarnih građana, koji su se našli zajedno s njima na adresi ispred zgrade gde su majka i ćerka provele noć, skupili su dovoljno novca da ih sklone sa ulice do četvrtka.

Radica i Ivana nisu bez primanja i moći će da plaćaju sve troškove stanovanja već od jula. Ne traže besplatan smeštaj. Njima je potrebna pomoć u traganju za povoljnim stanom i novcem samo za jun. Zato iz "Krova nad glavom" apeluju na sve solidarne građane, komšije i prijatelje da im zajednički pomognemo.

Video: Izvršitelji pokušali da izbace na ulicu policajca u penziji, bolesnu ženu, majku i dete (4)

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Siki

    3. jun 2020 | 14:40

    Kao pravimo silne puteve a narod gladan go i bos i bez resenja za ovakve ,drzavo ti postojis zbog nas .🤔

  • misa

    3. jun 2020 | 11:38

    E Srbijo stidi se zato će da nestanemo

  • Тодорић

    3. jun 2020 | 14:50

    Уставно право неповредивости стана...Сваки извршитељ који без извршне пресуде суда о исељењу ,изврши присилно исељење је кршитељ устава.Не може приватни предузетник да буде изнад закона и устава.Држава која дозвољава ово бахаћење је катастрофа.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA