Stadion na Petrovaradinu pun, fudbal se igrao za Baneta: "Bilo je emotivno, bog nas je pogledao"

Bane se bori sa opakom bolešću duže od godinu dana. Nije mu se dalo da ode na transplantaciju

  • 0
Humanitarni turnir za  Baneta, Branislav Milošev, Petrovaradin Foto: Privatna arhiva

Humanitarni turnir u malom fudbalu održan je tokom vikenda na Petrovaradinu. Takmičilo se 46 ekipa, međutim, bilo je i 15-ak onih koji su uplatili kotizaciju, ali koji nisu uzeli učešća. Stadion je bio pun, na tribinama se smenjivalo staro i mlado, mnoga nepoznata lica. Vreme je bilo lepo, u moru dana kišnih, tmurnih, nejunskih i hladnih. Spremljena su i dva pobednička pehara, tek jedan je podeljen. Ovaj drugi čeka Baneta.

- Kako smo ušli u kuću, tako se sručilo nevreme. Znači, i bog je gledao od gore, pogledao nas je - kaže za Telegraf.rs Danko Milošev, otac bolesnog mladića za čije je ozdravljenje turnir i organizovan.

Oba dana turnir je počeo u 14 časova i završio se u 21.

- Podelili smo dva pehara. Jedan sam ostavio sinu, da to njemu bude konačna pobeda. Lopta je potpisana. To mi kao roditelji koji smo u fudbalu znamo šta znači. Bilo je emotivno - prepričava šta je video i šta je doživeo: - Kad bih rekao da su dolazili i stari, i ljudi koji nas ne poznaju... iako su bili izbori! U nedelju je bio pun stadion.

Kaže da ljude nije brojao, ali da mu je srce puno, koliko i stadion.

- Bilo je možda 600, 700 ljudi, ali su cirkulisali. Dođe 50-ak, 20-ak ode...

Ipak, novac je prebrojan. Sakupljeno je oko 578.000 dinara i oko 500 evra.

- To je sa akcijom na Mišeluku i privatnim donacijama oko milion i po ukupno. Jednu smo terapiju isfinansirali, druga je isfinansirana, treća je na pomolu. Uglavnom, biće za njega sve. Sad samo čekamo da telo počne sâmo da proizvodi trombocite i leukocite, to je poenta - kaže podsećajući na to da je u borbi sa limfoblastnom leukemijom koja se vratila, Bane već prošao prvi ciklus terapije, te da reaguje veoma dobro: - On je posle petog dana primanja terapije, toliko se daje, već šesti dan počeo da se oseća fantastično. Počele su žlezde da se vraćaju u toku terapije. To nam se nije ranije dešavalo.

Odobrovoljeni otac kaže da se bolest povlači, da se vid vraća, te da su im lekari kazali da će ovih dana znati više o nastavku lečenja. Trenutno se leči u Kliničkom centru Vojvodine. Svi iz porodice čekaju ozdravljenje kako bi se vratili na put na kom su ranije već stigli do cilja, na nesreću, ne stigavši da povuku poslednji potez.

- Čekamo da uđe u remisiju, to je to takozvano medicinsko izlečenje, i onda ide taj završni potez na VMA, presađivanje matičnih ćelija - pun je nade Danko Milošev.

Ko je Bane za koga se igralo?

Mladić iz Petrovaradina Branislav Milošev 7. marta napunio je 20 godina. Prošle godine 4. aprila saznao je da je teško bolestan. Lečenje je počelo, a 2. januara 2020. stigle su prve dobre vesti. Kako nam je otac još tada rekao, Bane je bio medicinski izlečen i počela je finalna borba. Znali su za to da se mali procenat ćelija raka zadržava u koštanoj srži, te da mogu da se pokrenu kroz neki mesec, možda i nikad. Ipak, počeli su da traže odgovarajućeg donora kako bi se Banetu transplantirale matične ćelije, te da se bolest saseče u korenu.

Donor je pronađen, a proces transplantacije prekinut je usled epidemije korona virusa. Bolest se vratila i Bane je sada na jakoj terapiji skupim inostranim lekom. Porodica sakuplja novac za šest ciklusa, iako ne zna koliko će puta biti potrebno da primi terapiju. Toliko su ganuti podrškom i pomoći drugih da su čvrsto odlučili da sav sakupljeni novac koji pretekne daju za lečenje nekog drugog. Ipak, i dalje sakupljaju za svoje dete koje je prošlo tek kroz prvu petodnevnu terapiju. Druga sledi petog jula. Jedna terapija košta više od 10.000 evra.

Branislav Bane Milošev Foto: Facebook

Na Mišeluku je pre desetak dana organizovana prva humanitarna akcija prikupljanja novca. Novosađani su se za vikend angažovali i drugi put - na ovom turniru u malom fudbalu.

Bane je inače veliki ljubitelj fudbala.

Njegov život je bio fudbal - škola, fudbal - škola. Izlazio je, devojke, to sve... Ali nešto što je voleo... Mi kao roditelji nismo išli u kafanu, mi smo išli na turnire. To je za nas bio događaj - kaže nam otac Danko dodajući da se Bane bavio fudbalom od svoje pete godine dok ga bolest nije prekinula.

Mladić je, dodaje otac, završio srednju saobraćajnu školu i imao želju da nastavi obrazovanje.

- On hteo da ide dalje, ali je dva meseca pre završetka škole saznao da se razboleo. On je propustio i maturu i kraj školovanja. Nije se više vratio. Nije bio loš đak, nije bežao, nije pravio probleme... To sve utiče - objašnjava i šta mu se desilo i kako su drugi izašli u susret.

Bane je već više od 70 dana bolnici. Fotografije i snimke sa događaja koji su pravljeni za njega gleda putem društvenih mreža. Najbliži ga posećuju, ali se gledaju kroz prozor bolničke sobe. Ne grle se, iako bi hteli.

Novac za pomoć uplaćuje se na dinarski račun banke Inteza 160600000070352985.

Danko Milošev, Branislav Milošev Devizni račun za uplatu pomoći / Foto: Privatna arhiva

Tu je i broj deviznog računa: RS35- 160- 5830200246315-26.

(B. Petrović - b.petrovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA