Lukina mama zna kako joj je: Dečak ima 16 godina, a ništa ne može sam. Ne priča, ne sedi, ne hoda

Njegova borba za život traje od trećeg meseca, sa kontinuiranim vežbama koje se izvode i dan-danas, a trebalo bi da se sprovode doživotno

  • 0
Luka Žilić Printskrin: Budi human

Luka Žilić (16) je zbog komplikacija na porođaju dobio dijagnozu cerebralna paraliza, spastična distonija, petog najtežeg oblika. Luka ne priča, ne sedi, ne hoda, čak ni intelektualno nije očuvan. Oštećenja su višestruka, a hrani se preko stome.

Njegova borba za život kreće od trećeg meseca, sa kontinuiranim vežbama koje se izvode i dan-danas, a trebalo bi ih sprovoditi doživotno. Pomagala i rekviziti za vežbe su Lukina svakodnevica, pogotovo sada kada je veći i teži, njegovoj mami su ona i jedina fizička pomoć, a Luki jedina prilika da svet vidi drugim očima dok je u stajalici, nego iz kolica kada je taj pogled usmeren jedino ka nebu.

U pubertetu se njegovo stanje dodatno pogoršava, kada se na cerebralnu paralizu nadovezuje i spastična distonija, koja mu onemogućava da leži, miruje, pa čak i toaleta da se sprovede. Samo sa teškom sedacijom uspeva koliko toliko da se umiri i odspava tek nekih 4-5 sati.

Kad si umoran, a moraš dalje

Nakon toliko godina truda i rada Lukina majka se oseća poražavajuće, umorno i bespomoćno, ali i sama zna da moraju dalje, da pravo na slabost nema. Zahvaljujući upravo tom trudu i radu, Luki je očuvan obim pokreta, nema ni jednu kontrakturu, očuvan je volumen pluća i smanjen broj respiratornih infekcija. Da bi zadržali trenutno stanje, Luki je neophodan nov vertikalizator, defektološki tretmani, usluge fizioterapeuta, kao i suplementi.

Luki možemo da pomognemo slanjem SMS poruka: Upišimo 827 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human827 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000070027-70

Uplatom na devizni račun: 160600000007004419

IBAN: RS35160600000007004419

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA