Bolest je nemilosrdna prema bebi Lani: Stopala su izdeformisana, ima još malo vremena za prvi korak

Beba Lana ima 9 meseci i boluje od retke bolesti zbog čega najkasnije do navršene druge godine mora da dobije lek koji košta 2,1 milion dolara

  • 1
Lana pomoc lani Foto: Instagram/lfcserbia, Facebook/ Za Laninu zivotnu bitku

Da ne znate da mala devetomesečna Lana Jovanović boluje od retke i opake bolesti, spinalne mišićne atrofije tip 1, verovatno biste, zbog osmeha koji ne skida sa lica, pomislili da je to jedno zdravo i veselo dete. Ipak, nažalost, ova preslatka plavooka devojčica osmehom se bori protiv bolesti koja svakog dana preti da načini dodatnu štetu njenom malenom organizmu.

Ova bolest, koja može da dovede do potpune paralize tela, počela je da oštećuje Lanina mala stopala, a fotografiju na kojoj je prikazano kako to izgleda, objavili su njeni roditelji uz molbu da se njihovoj bebi što pre pomogne i obezbedi lek koji košta 2,1 miliona dolara, uz lečenje koje je još oko 300.000 dolara.

- Lanina stopala već su ozbiljno deformisana. Ako požurimo, šanse za oporavak mnogo su veće. Pravo i obaveza nas kao roditelja je da pokušamo sve da dođemo do svih metoda lečenja kako bismo izlečili svoje dete. Tek kada pokuša sve, on je svoju najbitniju obavezu kao roditelj ispunio. Rođenom detetu dao je šansu. Sve ostalo, u Božijim je rukama - naveli su roditelji.

Lana Jovanović Lana ne skida osmeh sa lica, Instagram/Za Laninu zivotnu bitku

- Idemo sad. Odustajanja nema jer to znači da smo od nje odustali. Deli, jer kad deliš, Lanina šansa postaje veća. Pomozi, jer kad pomogneš, Lani i ti daješ šansu - poručuju Lanini mama i tata.

Smrtonosna bolest za bebe

Za spinalnu spinalnu mišićnu atrofiju (SMA), progresivnu bolest sa užasnom prognozom, postoji lek. Reč je o istoj dijagnozi koju ima i Sofija Markuljević koja je stigla u Los Anđeles gde će primiti lek koji se uzima jednom u životu.

Cena leka je astronomska - čak 2,1 miliona dolara, a uzima se samo jedna doza. Uslov je da to bude pre navršene druge godine života, a Lanini rodielji Aleksandra i Dimitrije strpljivo čine sve što mogu da novac obezbede do Laninog prvog rođendana, koji je 3. novembra.

Lana Jovanović, beba, pomoć Preslatka Lana boluje od spinalne mišićne atrofije, Foto: Facebook/Za Laninu zivotnu bitku

Spinalna mišićna atrofija, tip 1, koji ima i Lana, veoma je opaka i smrtonosna bolest za bebe. One nikada ne mogu čak ni da dođu do stadijuma kada samostalno sede. Njima je u kasnijoj fazi potrebna i sonda za hranjenje, aparati za disanje, pa i aparat za kašljanje.

Na kraju, nastupa totalna paraliza, a beba više ne može ni da se osmehne. Uz pomoć mehaničke ventilacije deca sa ovom bolešću mogu da žive i duže od dve godine, ali zahtevaju stalnu i intenzivnu negu.

Pomozimo Lani

Slanjem SMS poruke: Upišimo 808 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human808 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000069907-42

Uplatom na devizni račun: 160600000006991130

IBAN: RS35160600000006991130

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Video: Beba Lana, koja boluje od spinalne mišićne atrofije, svakog dana radi jutarnje vežbice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nele

    23. avgust 2020 | 21:52

    Pomozimo svi ovom malom andjelu.svaka pomoc mnogo znaci!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA