Sakupljen novac za malu Miu (4), koja ne može da hoda, ni sedi: Odlazi na operaciju u Tursku

Mia je skoro od rođenja provela svoj život u bolnici

  • 6
Mia Žikić Mia Žikić / Printskrin: FB/150 minuta

Mia Žikić (4) iz Paraćina, koja ne može da sedi i hoda zbog devijacije kičme, početkom oktobra otići će na operaciju u Tursku, za koju su brojni donatori sakupili 50.000 evra, a polovinu za svega 20 dana.

Ova operacija će omogućiti devojčici da živi kao i njeni vršnjaci. Operacija u turskoj klinici Adžibadem košta oko 50.000 era, a polovina te sume skupljena je u akciji "Kilometri za Miu", koju je pokrenuo Vladan Vugdelija, diplomirani pravnik zaposlen u Javnom preduzeću za podzemnu eksploataciju uglja u Resavici.

- Presrećna sam bila kada sam dobila potvrdu iz fondacije "Budi human" da smo sakupili potrebnu sumu za operaciju. Tih 50.000 evra su mu delovali kao planina veliki, mislila sam da nikada neće da se skupe. Ali ima stvarno dobrih ljudi. Uspeli smo da se popnemo na vrh te planine. Posebna zahvalnost Vladanu Vugdeliji koji je organizovao humanitarnu akciju, ne znam kako bih opisala taj njegov gest, meni je to nešto neprocenjivo, hvala mu do neba- kaže Milena Žikić, mama male Mije, za Blic.

Ona navodi da je ovim preskočen veliki stepenik, ali da ih velika borba tek očekuje.

- Nećemo da stanemo dok Mia ne stane na svoje noge. Napravili smo prvi veliki korak. Mia ide na operaciju da ispravi kičmu  da onda vidimo šta ćemo dalje. Kontaktirala sam sa klinikom, operacija će biti u prvoj polovini oktobra, samo čekamo tačan datum. Pomerili smo se sa mrtve tačke, i to je velika stvar za nas. Nakon operacije, doći će rahabilitacija i kontrole. Moraćemo da idemo na kontrole na tri-četiri nedelje kako bi se pratilo stanje dok Mia raste i razvija se. Rehabilitacija će možda biti u Turskoj, a možda i na nekoj evropskoj klinici koju nam budu preporučili. U ovom trenutku niko ne može da sa sigurnošću zna da li će biti potrebna i korektivna operacija. To će se znati nakon praćenja stanja kako Ma raste. Biće potrebno još dosta novca, nadam se da ćemo moći sve to da finansijski ispratimo - rekla je ona.

Vladan Vugdelija, koji je početkom septembra pešačio od Despotovca do Resacice kako bi animirao javnost da se skupi nedostajući iznos novca za operaciju, kaže da je presrećan što je za manje od 20 dana skupljeno skoro 3,3 miliona dinara.

Mia živi kao biljka

Nakon uredne trudnoće i carskog reza, četiri dana nakon rođenja Mia (4) dobila je sepsu i stafilokoku u nosu. Tada su je lekari prebacili u KC Kragujevac gde je provela prvih mesec dana života.

Mia Žikić Mia Žikić / Foto: Budi human

Mia je otpuštena iz Kliničkog centra Kragujevac sa dijagnozama hipotonija mišića i usporeni psihomotorni razvoj. Od hipotonije dobija kifoskoliozu kičme i od nepunih godinu dana života je na Klinici za rehabilitaciji u Beogradu.

Dobija mider kao pomagalo kako bi se stabilizovao trup i ispravio kičmeni stub da bi Mia mogla da sedi i da se kreće. Na žalost, ni jedan od ovih pokušaja nije bio uspešan i lekari dalje predlažu operaciju kičme i ugradnju šipke da bi se kičmeni stub ispravio.

Mia je skoro od rođenja provela svoj život u bolnici. Sada je, zahvaljujući dobrim ljudima, dobila drugu šansu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hello

    22. septembar 2020 | 05:22

    Kako, zasto u Tursku kad se stalno busaju u grudi po medijima da su nasi medicinski strucnjaci ,doktori , hirurzi ,specijalisti i ostala bratija kao inzinjeri , finansijski strucnjaci, ekonomisti, itd ,itd ... najveci i priznati strucnjaci na svetu a ovamo operacija tog jadnog deteta u Tursku i ostale zemlje ? Dosta cudno zvuci !

  • Zarko

    22. septembar 2020 | 00:11

    Srecno....

  • Hey

    22. septembar 2020 | 05:34

    A zasto u Tursku ? Sta sa nasim takozvanim " velikim svetski priznatim medicinskim strucnjacima " ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA