≫ 

Ništa nije slutilo na ovakvo detinjstvo: Una (2) ne sedi, ne puzi i ne govori, ali ima osmeh na licu

Devojčici je neophodan svakodnevni rad sa terapeutom

  • 0

Una Davidović (2) dete je iz druge uredne i kontrolisane trudnoće. Bila je jako sitna na rođenju, pa je neko vreme provela i u inkubatoru. Tada ništa nije ni slutilo da će Una imati velikih poteškoća u razvoju.

Na prvoj kontroli u Domu zdravlja pedijatar sumnja na kraniostenozu i daje hitan uput neurohirurgu. Od tog dana, Una je redovno posećivala sve dečije klinike u Beogradu.

Krenula su razna ispitivanja, snimanja, i nakon druge magnetne rezonance je potvrđena dijagnoza - malformacija na malom mozgu Dandy Woker koji je prouzrokovao Mikrocefaliju.

Kreću fizikane i radne terapije, a kasnije se uključuju logoped i defektolog.

Tonus mišića je jako slab. Una još uvek ne sedi samostalno, ne puzi i ne govori. Još uvek jede pasiranu hranu, a pritom je alergična na mlečni protein, pa je samim tim i ograničena ishranom. Ustanovljeno je da joj je i vid slabiji pa je rađen VEP tri puta do sada.

Uni je neophodan svakodnevni rad sa fizioterapeutom i logopedom. Takođe su joj neophodna sredstva za fizikalne terapije, za ortopedska pomagala, za hipo i hidroterapije, za rehabilitacije u banjskim uslovima, za medikamente i suplemente, za lečenje matičnim ćelijama i fizikalne terapije u inostranstvu, kao i za putne troškove i smeštaj.

Una ima starijeg brata kog obožava i koji podjednako učestvuje, zajedno sa roditeljima, u svakodnevnim kućnim tretmanima i stimulacijama kako bi njegova seka što pre prohodala i propričala.

Za Unine prve reči! Budimo humani!

Una Davidović

Foto: Budihuman.rs

Pomozimo Uni!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 870 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human870 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000766304-37

Uplatom na devizni račun: 160600000076620155

IBAN: RS35160600000076620155

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA