≫ 

Lena i Kosta su rođeni mrtvi: Lekari su rekli "Ovo nije porođaj, već pobačaj", a oni se i dalje bore

* Kosti je puklo crevo, oboje su po rođenju bili reanimirani, a imali su i moždano krvarenje trećeg stepena * Bliznaci su rođeni u 6. mesecu, a njihovi roditelji borili su se za potomstvo punih 5 godina * Lena i Kosta danas zaostaju u razvoju i potrebna im je naša pomoć

  • 13
Lena i Kosta Ćeferjanović Foto: Privatna arhiva

Blizanci Lena i Kosta Ćeferjanović, stari godinu i po dana, deca su koja bi trebalo da uđu u udžbenike, ne samo zato što su nalik medicinskom fenomenu, već i zato što su, čim su došli na ovaj svet, pokazali beskrajnu snagu i volju da prežive nemoguće.

Ovi preslatki, neodoljivi blizanci, rođeni su u 6. mesecu trudnoće. Nisu ni, kako za Telegraf.rs priča njihov otac Srećko Ćeferjanović, rođeni živi - lekari su morali da ih reanimiraju. Deca su sa veoma teškim stanjem tada prebačena na intenzivnu negu.

A borba njihovih roditelja, Srećka i Jelene Ćefrajnović, da dobiju decu, seže u 2015. godinu, otkada je ovaj bračni par iz Zaječara pokušavao da zatrudni. Srećko i Jelena lečili su se od steriliteta bez uspeha, u godinama kada su bili bez posla i kada su prodavali povrće na pijaci, te su mogli samo da sanjaju da nešto preduzmu po pitanju privatnog lečenja.

- Kada su se stvari malo popravile, podigli smo kredit za vantelesnu oplodnju i otišli na pregled gde nam je rečeno da bismo teško ikad začeli prirodno ili insemenacijom i spas nam je bio samo VTO. Ona je urađena u septembru 2018. godine. Uspelo je iz prvog puta. Blizanci. Našoj sreći nije bilo kraja. Trudnoća je uredno vođena u Zaječaru, iako su nas mnogi lekari kasnije u Beogradu pitali da li je ovo kontrolisana trudnoća i sa čuđenjem nas gledali kada bismo odgovorili da jeste - započinje Srećko Ćeferjanović.

Kako priča, sve je manje više bilo u redu do 4. marta 2019. godine.

- Tada je Jelena bila u 25 nedelji trudnoće, 6. mesec. Počela su da je bole leđa. Ubrzo smo se javili u porodilište u Zaječaru, između 20 i 21 sat, kada su joj počele kontrakcije. Supruga nije ni znala da su to kontrakcije, prva trudnoća, nema iskustva. Ujutru je već, na veliko iznenađenje, počeo porođaj. Tada je organizovan sanitet i Jelena je sa babicom krenula za Narodni front. Malo je falilo da se porodi u sanitetu, babica je u više navrata htela da se skrene u Paraćin pa posle u Kragujevac. Ali je lekar koji je vodio Jeleninu trudnoću insistirao da to bude samo Beograd. Kada su stigli u Front, pokušali su sve, ali morali su da je porode. Tamo su mi rekli: "Ovo nije porođaj, ovo je pobačaj, ne nadajte se da će bebe preživeti" - priseća se Srećko najstrašnijih trenutaka u svom životu.

Ipak, čudo se desilo Ćeferjanovićima, još jedno za svega nekoliko sati. Prvo se rodila Lena, a zatim i Kosta.

- Nisu ni rođeni živi, ali reanimirani su odmah i sa teškim stanjem prebačeni na intenzivnu negu. Sećam se da je Kosta bio na kiseoniku 100 odsto, nije ni disao sam... I tako smo 5. marta 2019. postali roditelji - priča Srećko.

Sutradan su deca prebačena na Institut za neonatologiju, gde su opet reanimirani i nastavljena je borba za njihov život. Tamo su bili 4 meseca.

- Još pamtim reči njihove doktorke na otpustu koja nam je rekla: "Oni, a naročito Kosta, treba da uđu u udžbenike". To su bila teška 4 meseca. Jelena je imala dosta mleka koje je, naravno, donirala Institutu. Hranila je mnogo beba, sem naše dece. Kosta nije ni mogao da jede, pukla su mu creva, u sepsi hitno operisan u Tiršovoj, izvedena mu je ileostoma pa je vraćen na Institut. Svi se čude kako je preživeo. Kasnije mu je operisan i duktus (rupica na srcu). Dugo je bio na veštačkoj ventilaciji, a kasnije i na kiseoniku - objašnjava otac blizanaca.

Moždano krvarenje trećeg stepena

Lena je, kako dalje navodi, zbog slabog napredovanja, hranjena formulom. Bila je kraće od Koste na respiratoru, ali duže na kiseoniku. Oboje su pretrpeli moždano krvarenje trećeg stepena. Lenin mozak je trpeo ogroman pritisak i pretrpeo značajna oštećenja dok nije dobila kilažu da joj neurohirurg ugradi VP sant i da joj šansu da uopšte živi.

- Otišla je na operaciju uz reči doktora: "Daj da probamo bar nešto da spasimo". Bogu hvala, sve je dobro prošlo. Kosti se krvarenje apsorbovalo, ali ne za dugo. Otpušteni smo sa Intituta u solidnom stanju. Dok su bili na Institutu, obilazili smo ih svakodnevno, a kada su se stekli uslovi, Jelena je kao majka pratilja ostala da leži sa decom na Institutu za neonatologiju. Po izlasku krenule su razne kontrole, dijagnoze. Maltene odmah po izlasku smo se obratili Klinici za rehabilitaciju Miroslav Zotović. Odmah smo krenuli sa fizikalnom terapijom. Lena je bila kao uspavana, hipotona, nije pratila pogledom, ma ništa. Ustanovljen joj je nistagmus i strabizam. Mozak se nije dovoljno brzo razvijao pa ima i mikrocefaliju. Zbog svega toga, a dosta i zbog lošeg vida, sporo napreduje. Još ne sedi samostalno (sem u stolici za hranjenje), ne puzi, ne stoji i ne hoda. Ne govori. Pre neki dan je još jednom operisana na neurohirurgiji. Verovatno je očekuju i operacije očiju - nabraja Srećko.

On za Telegraf.rs kaže i da je nedavno rađena procena razvoja.

- Iako ima 19 meseci, Lena je uzrasta deteta od 6 meseci. Uprkos svemu, vesela je, umiljata i voli da se igra. Zbog dugog hranjenja na sondu, jedva je naučila da koristi cuclu. I sada mnogo teško i loše jede. Ima 7 kilograma i 500 grama. Gastoenterolog joj daje još jednu šansu, pre nego joj ugradi peg (sondu za vestačko hranjenje). Osnovna dijagnoza od mnogobrojnih joj je hidrocefalus - objašnjava ovaj požrtvovani otac.

A dečačić je, navodi dalje Srećko, po otpustu bio relativno dobro, ipak 4 meseca posle otpusta, i njemu je dijagnostikovan hidrocefalus.

- Zbog izvedene stome, ugrađuju mu VA sant (kateter ide u srce, rizičniji i ređi zahvat nego kod Lene), to se dešava septembra 2020. Oktobra se sant inficirao. Kosta opet upada u sepsu. Nadljudskim naporima lekara iz Tiršove je spasen - prepričava Ćeferjanović.

Suze i strah na proslavi 1. rođendana

Srećom, u porodici Ćeferjanovića, stvari su se jedno vreme malo smirile, posle nekoliko meseci borbe za živote blizanaca. S obzirom na to da . Nismo propisno proslavili kad su se rodili, ni kad su izašli iz bolnice i rešili smo da im u Zaječaru sa prijateljima i familijom proslavimo prvi rođendan. Sve smo super organizovali restoran, dekoraciju, tortu, svi smo bili uzbuđeni. Rođendan je trebalo da počne u 14 sati. U 13.30 Kosta je počeo da povraća i menja stanje svesti.

Hitna nas odvozi na dečije odeljenje u Zaječaru. Zovem neurohirurga u Beogradu. Doktorka je preko telefona plakala. Niko ne može da veruje kakva prokleta igra sudbine. Hitno ga prebacuju sanitetom u Bg, sa majkom u slavskoj haljini sa šminkom. Lena i ja ostajemo u Zaječaru te noći. Odlazim u restoran, svi su već čuli. Svi šapuću, kriju suze... Neki i ne kriju. Niko ništa ne jede, muzika ne svira. Rekoh: "Ljudi, biće sve okej, desilo se, i Leni je rođendan. Malo sam kao pravio atmosferu a znao sam da nije dobro. Kosta u nesvesti pa dođe sebi i tako u krug. Gosti odlaze i Lena i ja se vraćamo za Beograd. To se desava 7. marta. Ne znam kako bih objasnio taj osećaj. Kao da sam se opet vratio u 5. mart 2019., kao da nemaš prava da slaviš i budeš malo srećan. Kosta je 8. marta operisan. Krenuo krvni ugrusak i srećom zapusio pumpicu sa sant, da je otišao dalje u kateter sišao bi do srca i to bi Kosti bio kraj. Ali preživeo je Bogu hvala. Pre nekoliko meseci mu je zatvorena stoma, što mu je bila 8. operacija i anestezija. Operacija je super prošla, teško su mu proradila creva, za dlaku se izvukao da ga ne vode opet u salu. Kad je počeo da kaki, slavili su svi u Tiršovoj - priseća se naš sagovornik.

Posle svega, iako je veći deo života proveo u bolnici, Kosta sedi sam, stoji i uči da hoda, nosiće naočare. Još ne govori, ali brblja.

- Javio se novi problem, visoko je sumnjiv na poremećaj iz spektra autizma (ne odaziva se na ime, ne ostvaruje kontakt očima, ima repetativna ponašanja) prati se zbog toga sa jačom paznjom. Po proceni, sada je na 10 meseci iako ima 19. I dalje smo u Beogradu, evo već 19 meseci. Borimo se za njih - zaključuje Lenin i Kostin tata.

878 za Lenu i Kostu

S obzirom na to da i Lena i Kosta vidno zaostaju za svojim vršnjacima i neophodna im je kontinuirana fizikalna terapija, radna terapija, hidroterapija, taktilna i senzorna stimulacija i banjsko lečenje. Uz to, potrebni su im tretmani sa logopedom, defektologom, somatopedom, psihologom i dečijim psihijatrom; specijalistički i kontrolni pregledi,  suplementi  medicinski potrošni materijal i medicinska pomagala. Predstoje im i hirurške intervencije oftamologa, neurohirurga i ortopeda. Samo lečenje i nega iziskuju dosta sredstava.

Kosta i Lena Ćeferjanović Printskrin: Budi human

Za Lenino i Kostino bolje sutra!

Pomozimo Leni i Kosti!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 878 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human878 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000766374-21

Uplatom na devizni račun: 160600000076626363

IBAN: RS35160600000076626363

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Video: Devojčica Lena, neodoljivim osmehom pobeđuje niz bolesti i operacija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nini

    20. oktobar 2020 | 21:33

    Boze i Sveti Vasilije Ostroski pomozi ovoj djeci.

  • Neca N

    20. oktobar 2020 | 22:54

    Gospode smiluj se decici ovoj...jedva sam nekako uspeo da procitam do kraja tekst...ne znam zasto ovoliko patnje ....pomozi i spasi milostivi Gospode,i oprosti nama u ovom okrutnom svetu,sa malo samilosti...gde se juri za skupim prestizom i materajilalizmom,tuga do Neba...

  • Dragan

    20. oktobar 2020 | 22:51

    Boze pomozi ovim andjelima Sta su oni skrivili da se ovoliko pate

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA