≫ 

I mala Una ima istu bolest kao Sofija: Preživela je kliničku smrt, grčevito se bori

Una je sa 3 meseca dobila bronhitis, zbog čega je prvi put bila u Somboru u bolnici deset dana... Od tad kreće njena borba

  • 13
Una Vukanac, spinalna mišićna atrofija

Printskrin: Fondacija Budi human

Još jedno dete u Srbiji se bori sa spinalnom mišićnom atrofijom (SMA). Mala Una Vukanac (2) iz Crvenke, ima dijagnozu tip 1 ove bolesti, zbog koje je čak doživela i kliničku smrt.

Kako se navodi na Humanitarnoj fondaciji "Budi human-Aleksandar Šapić" , Una je rođena kao zdrava beba, sa ocenom devet.

- Kada je stigla kući, sve je bilo u redu, uvek bila nasmejana i vesela beba, vrtela je rukicama i nogicama. Sa tri meseca dobija bronhitis, bila je u Somboru u bolnici deset dana. Posle dvadeset dana ponovo dobija temperaturu i gušenje i odvoze je za Novi Sad, gde je ležala tri meseca zbog upale pluća.

- Kada je doživela kliničku smrt, odnose nalaze za ispitivanje da vide šta je u pitanju. Nakon mesec dana stigli su rezlutati, Uni je dijagnostifikovana spinalna mišićna atrofija, tip 1. Od tada počinje borba za njen život - navodi se na sajtu Fondacije.

Uni su neophodna sredstva za medikamente, medicinski potrošni materijal, ortopedska i medicinka pomagala, za fizikalne terapije, rehabilitacije u banjskim uslovima, specijalističke preglede i laboratorijske analize.

Ove informacije sinoć su objavljene i na Fejsbuk grupi "Budi human - Humanitarne licitacije"

Una Vukanac, spinalna mišićna atrofija

FOTO: Facebook/ Dragana Statkic Vasiljevic

- I naše dete je SMA dete. Sa dijagnozom tip 1. Molimo Vas da pomognete našem detetu, koje je 18 meseci bili odvojeno od svog porodičnog doma, od topline i ljubavi nas kao njenih roditelja. U svoj toj samoći naše dete je i kliničku smrt preživelo. Pored svega toga ona se smeje. Jedan SMS za Vas malo, za naše dete mnogo. 843 na 3030 - napisala je Dragana Statkić Vasiljević.

Zbog spinalne mišićne atrofije građani Srbije u proteklim mesecima sakupljaju novac za pomoć četvoro teško obolele dece. Reč je o Lani JovanovićMinji Matić i Oliveru Palu Gajodiju, rođenim 2019. godine, i Aniki Manić, rođenoj 2018. U prvim danima života dijagnostikovana im je spinalna mišićna atrofija, tzv. SMA, tip 1, najteži oblik. Reč je o neuromišićnoj bolesti koja dovodi do gubitka osnovnih životnih funkcija - hoda, varenja hrane, gutanja, disanja.

Njihovi roditelji sakupljaju novac za lek vredan "običnom čoveku" nepojmljivih 2,1 milion evra. Reč je o sumi koja bi prema današnjem zvaničnom srednjem kursu iznosila 246.918.000 dinara, dakle, nešto manje od 250 miliona dinara.

Prva devojčica koja je u tome uspela je Sofija Markuljević, koja se najpre izborila za Zolgensmu. Lek je primila u Americi, početkom septembra. Kako javljaju njeni roditelji, Sofija primetno jača, trudi se i stalno radi vežbice. 

Kako pomoći Uni

 

Uni se može pomoći na nekoliko načina:

Slanjem SMS poruke: Upišimo 843 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human843 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000732396-08

Uplatom na devizni račun: 160600000073281803

IBAN: RS35160600000073281803

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

(Telegraf.rs) 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🇷🇸🇷🇸🇷🇸

    20. oktobar 2020 | 08:46

    Boze gospode! Koji lek kosta preko 2 MILIONA dolara? Koje supstance ima u tom leku da kosta toliko???

  • Svajcarac

    20. oktobar 2020 | 08:58

    Jel postoji zdravstveni sistem u Srbiji?

  • BIJELJINA

    20. oktobar 2020 | 08:35

    Uplatio🌷

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA