Majka uzela sudbinu deteta u svoje ruke, lekar odbio da operiše: Nađa ima još 1 šansu da pobedi bol

* Prva operacija je bila planirana na proleće * Predstojeća operacija bi trebalo da se održi 25. novembra * Nađi je potrebno još 450.000 dinara

  • 8
Nadja Marinkovic

Foto: Privatna arhiva

Nađi Marinković (14) iz Čačka predstoji teška i rizična operacija na privatnoj klinici u Beogradu. Lekari se nadaju da će je operisati u novembru, a majka se nada da će novac za operaciju skupiti što pre. Nedostaje im još 450.000 dinara.

Nađa je, rekla nam je majka još u maju ove godine, kada se devojčica spremala za operaciju, rođena sa deformitetom grudnog koša. Čelične ploče, šrafovi, plastika... deo su njenog tela i odrastanja. Za njom su tri operacije. Jedna u osmoj godini i dve u 11. Na proleće je bila predviđena četvrta.

Tada je porodica sakupljala nešto manje od 870.000 dinara. Nadali su se jednom zahvatu i okončanju muka. Nađa je tada trpela bolove od kojih su kretale i majčinske suze. Međutim, operacija je otkazana.

- 'Dođite danas, dođite sutra' - objašnjava majka Marina šta je prethodilo konačnom odbijanju: - Jednostavno su se plašili. Oni ovako kažu: 'Mi ovo nismo uradili, neka radi ko je upropastio.' To su u pravu. Oni prethodni su zakačili pankreas, ovi nisu hteli da prihvate, jer je veliki rizik.

Nadja Marinkovic

Otpusna lista nakon prve operacije, oštećenje pankreasa / Foto: Privatna arhiva

Devojčica je nakon prve operacije, 2014. godine, otpuštena je sa akutnim pankreatitisom. Pije terapiju doživotno.

Potom su je sa te privatne klinike uputili na drugu. Operaciju su uzeli za tešku i rizičnu.

Znate šta kažu? 'Mi ćemo dati sve od sebe. Sve ostalo je u božijim rukama'. Tako kažu svi - navodi Marina.

Račun za pomoć, Nađa Marinković

Foto: Privatna arhiva

Za hvatanje u koštac s rizikom neophodno joj je 1.045.000 dinara, bez troškova predviđenih za oporavak. Međutim, pomoć je već prikupljana za operaciju koja je otkazana, tako da joj zapravo nedostaje značajno manjih 450.000 dinara.

- Trebalo je da se radi jedna intervencija. Međutim, moraju da se rade dve intervencije u jednom potezu. Bio je dogovor da se vade hrskavice i da se stavi plastika, međutim njoj se sad vadi hrskavica, stavlja plastika, stavljaju se čelične ploče u grudni koš, šafovi na rebrima i ponovo stabilizator na lopatice. To je rizična i teška operacija - navodi majka dodajući da je preporuka lekara bila da se operacija obavi do 25. novembra: - Ako skupmo novac pre, da odemo pre, ako ne, da se uradi do 25. novembra.

Nađa Marinković

Poslednji pregled / Foto: Privatna arhiva

Kaže i da to neće biti poslednji put da je otvaraju, kao i da se stanje deteta u međuvremenu pogoršalo.

- Te ploče i te šafove i stabilizator na lopatice će ponovo da nosi tri godine. Posle tri godine treba da ih vadi. Dok raste, dok je u pubertetu, da se to sredi - nada se i objašnjava šta sve predstoji i čemu se nada.

Nađa je pošla u prvi razred srednje ekonomske škole. Već na kraju oktobra mesec dana nije bila na nastavi.

Nađa Marinković

Predračun za troškove operacije / Foto: Privatna arhiva

- Njeno zdravstveno stanje se iskomplikovalo. Uopšte se nismo nadali tome - kazala nam je navodeći da je razredni upućen i da će ona nekako biti ocenjena, te da je u godinama borbe za oporavak postala alergična na lekove, zbog čega da spas od bola može potražiti u jednom uskom i vrtoglavom krugu opijata: - Može da pije samo nimulid, paracetamol, trodon i morfijum. To nam pravi veliki problem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Živojin Reljin

    27. oktobar 2020 | 16:29

    Molim vas de su naši političari danas da pročitaju ovo ,lepo im je glasila kampanja ZA NASU DECU 1 .A STA SAD ?

  • Cica

    27. oktobar 2020 | 18:16

    Da li za operacija mora toliko da košta? Razumela bih da je u inostranstvu, ali ovde u BG, u bolnici? Zašto privatnici toliko naduvavaju cene? Ima li samilosti i empatije bar malo u njima?

  • Andijana

    27. oktobar 2020 | 18:09

    Medi group - zar ne može drugačije ?????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA