Devojčica Zorica (12) našla način da pomogne Oliveru: Licitira svoju dugu kosu za bolesnog dečaka

Njena majka radi za minimalac, i želele bi da pomognu svima, te su uspele da pronađu način kako da pomognu makar jednom detetu

  • 1
Devojčica Zorica, kosa, kika, Oliver Pal Gajodi Foto: Privatna arhiva, budihuman.rs

Devojčica Zorica, koja ima svega 12 godina, odlučila je da na nesvakidašnji način da pomogne bolesnom dečaku Oliveru Pal Gajodiju, koji ima retku i tešku bolest, spinalnu mišićnu atrofiju.

Naime, ova divna humana devojčica dosetila se da svoju dugu, prelepu kosu, isplete u kiku i skrati, kako bi je licitirala a novac uplatila za malog Olivera kojem je potrebno 2,4 miliona dolara da ode u Sjedinjene Američke Države i dobije lek koji se uzima jednom u životu.

Kako za Telegraf.rs kaže Zoričina majka Ružica, njena ćerka je od malena, baš kao i sinčić, učena da bude humana i jednog dana postane dobar čovek.

- Od detinjstva pričam svojoj deci o pomoći drugima. Nažalost, i mi smo dugo vremena proveli po bolnicama, zbog mog sina. Imao je porođajnu povredu i tamo smo se svašta nagledali. I on je jako rano stekao svest o svemu tome  - kaže Ružica.

Kako dodaje, volela bi da može da pomogne svima, ali nije mogućnosti jer radi za minimalac. Ipak, ona i njena deca pronašla su način da bar na neki način pomognu bolesnom dečaku.

A zašto baš za Olivera?

- Pošto je i naš bata bio dugo u bolnici bez mame... šaljem majci maksimalnu podršku, a Oliveru svu sreću ovoga sveta - napisala je Ružica na Fejsbuk grupi Budi human - humanitarne licitacije. Početna cena Zoričine kike bila je 1.000 dinara.

Pomozimo Oliveru

Podsetimo, Oliver je rođen kao zdrava beba. Nakon mesec dana, kada su ga odveli na prvu vakcinu, doktor je primetio da nešto nije u redu sa detetom – nije pomerao ni rukice ni nogice. Upućen je u Novi Sad u bolnicu.

Nakon mesec dana hospitalizacije i brojnih ispitivanja, uspostavljena je dijagnoza. Rečeno je da Oliver boluje od smrtonosne neuromišićne bolesti – Spinalna mišićna atrofija, tip 1.

Radi se o vrlo progresivnoj bolesti koja napada mišiće i brzo se gube osnovne životne funkcije kao što su hodanje, varenje, gutanje i disanje.

Sa dva i po meseca je Oliver primio prvu terapiju. Nakon toga je bio jako slab i više vremena provodi u bolnici nego kod kuće. I sada se nalazi u bolnici, na respiratoru.

Oliveru su neophodna sredstva za lečenje u inostranstvu, za genetsku terapiju, medikamente i medicinski potrošni materijal, fizikalne terapije, rehabilitacije, kao i za putne troškove i troškove smeštaja.

Za Oliverov život bez bolesti! Budimo humani!

Pomozimo Oliveru!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 848 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human848 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000732419-36

Uplatom na devizni račun: 160600000073285198

IBAN: RS35160600000073285198

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Video: Hrabra Helena u bolnici u Parizu: Igra kolo dok prima terapiju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kn

    3. decembar 2020 | 20:18

    Da li ova država zna da je mekad postajao fond za bolesni decu odakle se plaćalo lecenje te dece

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA