≫ 

Pitali smo da li će gradovi slaviti Novu godinu ili će dati novac za lečenje dece: Ovo su odgovori

U javnosti se sve ćešće čuje apel za preusmerenje sredstava za lečenje dece, proveravali smo da li su gradske uprave razmatrale taj predlog

  • 32
Doček Nove Godine u Beogradu, Dečak, dete, bolnica, pluća, rentgenski snimak

Foto-ilustracija: Shutterstock, Profimedia

Povodom apela koji su u proteklim nedeljama odjeknuli u domaćoj javnosti da se u trećem naletu korona virusa, obeleženog najsumornijim brojakama od početka epidemije, novogodišnje proslave otkažu, a da se novac predviđen za tu priliku preusmeri na lečenje bolesne dece, obratili smo se na adrese nekoliko centara u Srbiji. Proveravali smo da li Niš, Kragujevac, Beograd, Novi Sad, Čačak, Jagodina, Kruševac, Užice, Šabac i Novi Pazar razmatraju taj predlog.

Apel je došao i u danima u kojima građani privode kraju sakupljanje novca za lečenje bolesne dece, obolele od retkih bolesti. Nedavno je skupljen novac za pomoć jednogodišnjoj Lani Jovanović, a na putu ka svom cilju od 2,1 milion evra, koliko lek košta, još su troje mališana sa istim oboljenjem. Šansu za izlečenje u inostranstvu traže još 11-mesečni Oliver Pal Gajodi, Minja Matić (1) i Anika Manić (2).

Upravo uz njihove fotografije i podsećanje na borbu njihovih roditelja našli su se apeli za odricanje od novogodišnjih proslava na trgovima gradova, čime bi se ne samo sprečilo rizično okupljanje, već bi uprave gradova stale u red sa građanima koji šalju poruke za lečenje dece.

Minja Matić, Oliver Pal Gajodi, Anika Manić

Foto: Privatna arhiva, Facebook/Oliver SMA baby, Facebook/Za Anikin dug i lep život

Ipak, da je spisak retkih bolesti dug, a da se na njemu nalaze i neka druga javnosti manje poznata imena, ili da je siromaštvo veliki problem, odrastanje bez roditelja, takođe, podsetili su nas iz nekog od gradova u odgovorima na pitanja Telegrafa.

Kako su nam iz Novog Pazara kazali, taj grad već četiri godine nije organizovao javni doček, te da to postaje tradicija.

Novac umesto za pevače, dajemo deci bez roditelja. Novi Pazar je grad humanih i solidarnih ljudi. Mi želimo da se neguju takve vrednosti zato ni ove godine neće biti organizovanog dočeka - rekli su nam dodajući da je novac predviđen za decu sa terirorije grada, te da se podaci sakupljaju preko Centra za socijalni rad.

Iz Jagodine su nam kazali da je za odgovor prerano.

- Još je rano da govorimo o organizovanom dočeku na gradskom trgu, a takođe želimo i da Vas informišemo da grad Jagodina preko Centra za socijalni rad Jagodina već izdvaja određena sredstva za lečenje bolesnih ljudi i dece - stoji u njihovom odgovoru.

Iz Niša su nam rekli da plan za proslavu Nove godine nije ni postojao, te da nema novca koji bi bio preusmeren za lečenje bolesne dece.

- Grad Niš nije opredeljivao novac za Novu godinu, niti je bilo kakva proslava bila planirana. Pošto sredstva nisu planirana, nemamo šta da preusmeravamo. To mogu samo gradovi koji su u startu imali plan da imaju Novu godinu. Ni rebalansom budžeta to nije planirano jer su ogromni troškovi za funkcionisanje Grada u vreme vanredne situacije i kovida - naveli su.

Iz Užica nam je rečeno da će sredstva namenjena za koncerte, vatromet i postale manifestacije koje prate novogodišnju proslavu biti opredeljena za lečenje bolesne dece.

Reč je o iznosu od 3 miliona dinara, a koji će biti raspoređen po zahtevima koje ce razmatrati formirana, stručna komisija u saradnji sa Gradskim većem i Centrom za socijalni rad - kazali su nam izražavajući nadu da će to biti dobar primer u teška vremena.

Do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovore iz uprava ostalih navedenih gradova.

Video: Suze ovog 9-godišnjaka se pamte: Borio se sa rakom, a onda je popio poslednju dozu hemioterapije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    30. novembar 2020 | 22:21

    Neka drzava da pare za decu umesto za kicenje i koncerte po gradovima.

  • Kiza

    30. novembar 2020 | 23:34

    U Bg dace pare 100000 e Lukasu i ostalim sendvicarima umesto deci....bolesna je ovo zemlja

  • Mimi

    30. novembar 2020 | 23:09

    Bravo za Uzice i Novi Pazar. Moj Nis se obrukao debelo!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA