≫ 

Nikola je 2018. doživeo udes na biciklu, sada ga vozi rukama: Nada se odlasku na Tajland na 35 dana

Mladić doživeo tešku nesreću posle koje je izgubio osećaj od grudi nadole, ipak njegova kičmena moždina je netaknuta i on veruje da ima nade

  • 3
Nikola Rabrenović Foto: Privatna arhiva

- Da se predstavim, dragi ljudi. Ja sam majka Nikole Rabrenovića. Nikola je svojim rođenjem potpuno ispunio moj život srećom. Uvek je bio natprosečan, progovorio je sa osam meseci, pamtio čitave knjige, objašnjavao Sunčev sistem sa dve godine... Kao mladi čovek posvetio se humanosti. Kao vatrogasac spasavao je iz požara, pružao pomoć kod povreda. Taj famozni Obrenovac - pet dana i pet noći nisam ništa znala o njemu. Došao je skroz crn. Tada je spasio na stotine ljudi... Bila sam ponosna. Valjda se sve to negde računa...

Ne mogu vam opisati rečima sta oseća majka kad se desi nesreća sinu. Posle pokušaja da izađem iz ružnog sna, shvatih da moram biti uvek tu. Molim vas da nam pomognete u sakupljanju potrebnih sredstava kako bi Nikola ponovo stao na svoje noge i mogao opet da pomaže i drugima i sebi. Svaki SMS/uplata je korak bliže cilju. Hvala - napisala je Ljubica Sedlan Rabenović na Fejsbuku opisijući svog sina, njegov put, njegovu nesreću i svoju tugu.

Nikola Rabrenović vatrogasac Foto: Facebook/Budi human - Humanitarne licitacije

Tragom ovih reči saznali smo da je reč o momku iz Zemuna, 31-godišnjaku. Nekadašnjem sportisti - plivaču, trkaču, biciklisti - koji je 2018. godine doživeo tešku saobraćajnu nesreću. Na jednom treningu naleteo je na kamion. On je bio na biciklu. Od tada je nepokretan od grudnih mišića nadole. Ipak, danas vozi prepravljeni automobil, sa ručnim komandama. Na isti način vozi i bickil. Iz kolica gađa na koš.

Po zanimanju je građevinski tehničar. Na svojim počecima bio je i vatrogasac, član dobrovoljnog vatrogasnog društva u Zemunu. Za sebe kaže i da nije bolestan, već povređen. Lekove ne pije, ne ide na terapiju, ali se nada odlasku na Tajland. Tamo bi, rekao nam je, prošao kroz jaku fizikalnu terapiju, terapiju matičnim ćelijama i epiduralnu stimulaciju.

- Imao sam i konferencijski razgovor sa njihovim glavnim neurohirurgom. Momak iz Rumunije bio je naša veza. Poslao sam im kompletnu medicinsku dokumetaciju. Oni su procenili da sam podoban za tu njihovu terapiju - kaže za Telegraf.rs dodajući da zna i za ljude čije šanse nisu jednako dobro procenjene, odlučan da ode na terapiju čim skupi novac: - Cela procedura traje oko 35 dana. Treba mi 97.000 dolara.

Na njegovom računu do sada se skupilo oko dve trećine potrebne sume.

- To je splet nekih metoda koje se koriste kod osoba sa paraplegijom kod kojih nema potpunog prekida kičmene moždine - naveo je objašnjavajući da njegova moždina nije ni ogrebana: - Ona na snimku izgleda sasvim normalno. Štetu je napravila kompresija u trenutku povrede. Deluje kao da je trebalo da odmah ustanem posle operacije.

To je ono što mu uliva nadu, kaže. U suprotnom se ne bi ni hvato u koštac sa problemom.

Kaže da ima još jednu poteškoću - ulazak i izlazak u stan.

Živim u kući, ali je stan na spratu. To je bukvalno jedna jedina stvar koju nisam uspeo da rešim, pa se onda snalazim. Ako je neko od braće ili prijatelja tu, onda me oni spuste. Nekad se desi da nema nikog, pa se spuštam sam, pa to baš nije najbezbednije - navodi dodajući da bi rešenje tog problema ugradnjom nekog lifta koštalo od 10.000 evra, pa naviše.

Ipak, novac koji je do sada skupljen namenjen je za operaciju.

- Ljudi su dolazili i davali su ponude i nijedna ponuda nije bila ispod 10.000 evra. Što je stvarno preterano. Mene ne interesuje da to izgleda ne znam kako. Samo da funkcioniše i da bude bezbedno. Najjeftinije moguće rešenje - ističe.

Za Nikolin oporavak

Slanjem SMS poruke: Upišimo 626 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human626 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-533520-16

Uplatom na devizni račun: 00-540-0002872.2

IBAN: RS35160005400002872267

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Video: Užas u Kraljevu: Ukradena kutija sa novcem za lečenje male Anike

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jasmina

    2. decembar 2020 | 09:36

    Nikola,nadam se da ces uspeti i nastaviti sa svojim zivotom kakav je bio pre nesrece.Ja saljem pomoc

  • Milly

    2. decembar 2020 | 09:53

    Poslata poruka. Zelim ti od srca da nastavis svoj zivot onako kako si ga ziveo. Srecno Nikola

  • Gordana

    2. decembar 2020 | 09:59

    Ne znam zasto mi se vec koji put odgovara "Pogresna sintaksa", kada hocu da posaljem SMS.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA