≫ 

Ovi srpski gradovi će ipak dati novac od dočeka za lečenje dece: Jedan godinama radi sličnu stvar

Trgovi gradova 31. decembra ostaće bez muzike, vatrometa, veselja... Ali zato će se čuti dečiji smeh

  • 14
Doček Nove Godine u Beogradu, Dečak, dete, bolnica, pluća, rentgenski snimak Foto-ilustracija: Shutterstock, Profimedia

Strah za život i zdravlje zbog korona virusa postao je svakodnevica, koja traje već devet meseci. Brojna deca u Srbiji sa njim žive već godinama zbog bolesti sa kojima su rođeni ili od kojih su oboleli od malih nogu. Zbog kovida ove godine neće biti dočeka na trgovima, pa je redakcija Telegrafa.rs pitala grad Niš, Kragujevac, Beograd, Novi Sad, Čačak, Jagodinu, Kruševac, Užice, Šabac i Novi Pazar da li razmatra da novac usmeri gde je  najpotrebniji - za lečenje mališana, koji detinjstvo provode boreći se da prežive i da budu zdravi. 

Brojni gradovi nakon toga su odlučili da novac od dočeka daju u humane svrhe.

Trgovi gradova 31. decembra ostaće bez muzike, vatrometa, veselja...

Međutim, zbog toga će da se čuje smeh dece, njihovih roditelja, porodice jer će biti bliži da ostvare jedinu želju koju za sada imaju... Želju da odrastu...

Neki od gradova će novac za doček Nove godine da usmere i na decu koja nemaju roditelje. Takođe, nisu zaboravljena ni siromašna deca. Jedan grad se izdvaja jer već godinama ne organizuje doček kako bi se pomoglo onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Kragujevac

Gradska uprava Kragujevca saopštila je da će novac, koji je planiran za proslavu Nove godine i vatromet biti usmeren za lečenje bolesne dece. Za veselje na trgu bilo je planirano pet miliona dinara, odnosno oko 42.000 evra.

Toliko novca dobiće bolesna deca, kojih, nažalost, ima previše. Mnogi od njih imaju šansu da prežive samo ako se skupi velika svota novca. Jedna od takve dece je i Minja Matić koja boluje od spinalne mišićne atrofije tip 1.

Minja Matić Minja Matić Foto: Privatna arhiva

Da bi ova preslatka, jednogodišnja devojčica, sa neverovatnim osmehom, pobedila tešku bolest, potrebno je da se skupi oko 400.000 dolara.

Sombor

I grad Sombor će novac koji je bio planiran za najveselije veče u godini da usmeri na lečenje bolesne dece.

Pored ovih mališana, pomoć će da dobiju i siromašna deca.

Za doček je planirano milion i po dinara, odnosno oko 12.000 evra.

Aleksa Radojičić Aleksa Radojičić Foto: uziceoglasnatabla.com

Maleni (2) iz Užica operisan je u Klinici za neurologiju od strane dr Danice Grujičić jer je imao veliki tumor na mozgu. Roditelji su nezaposleni i svaka pomoć bi dobro došla oko oporavka njihovog sina.

Zrenjanin

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura doneo je odluku da se sredstva planirana za proslavu Nove godine preusmere u fond za lečenje obolele dece, kao i za nabavku novogodišnjih paketića deci bez roditeljskog staranja i iz socijalno ugroženih porodica, preneo je portal I love Zrenjanin.

- Ovu godinu obeležila je borba za život, a tu borbu još uvek vodimo. Verujući da smo shvatili koliko je važna solidarnost i društvena odgovornost, odlučili smo da ove godine deo sredstava iz gradskog budžeta koja su bila namenjena za proslavu Nove godine i novogodišnje ukrašavanje grada, preusmerimo na adresu onih kojima je novac najpotrebniji, a to su naša deca koja vode najvažnije bitke u životu.

Grad će i ove godine obezbediti novogodišnje paketiće za decu bez roditeljskog staranja i iz socijalno ugroženih porodica u želji da im, bez obzira na sve okolnosti, novogodišnje i božićne praznike učini što radosnijim - istakao je ranije Salapura.

Mali Oliver Pal Gajodi rođen je kao zdrava beba. Nakon mesec dana, kada su ga odveli na prvu vakcinu, doktor je primetio da nešto nije u redu sa detetom - nije pomerao ni rukice ni nogice. Upućen je u Novi Sad u bolnicu.

Nakon mesec dana hospitalizacije i brojnih ispitivanja, uspostavljena je dijagnoza. Rečeno je da Oliver boluje od smrtonosne neuromišićne bolesti - Spinalna mišićna atrofija, tip 1.

Ovaj preslatki mališan za 10 dana slavi svoj prvi rođendan, a lek koji se uzima jednom u životu trebalo bi da primi što pre.

Oliver Pal Gajodi Oliver Pal Gajodi Foto: Facebook/Oliver SMA baby

Humani Gradištanci

I čelnici opštine Veliko Gradište odlučili su da deo sredstava namenjenih za obeležavanje predstojeće Nove godine preusmere za lečenje obolele dece.

Oni su i prošle godine odlučili da novac namenjen za štampanje novogodišnjeg propagandnog materijala u vidu kalendara, rokovnika, olovaka, upaljača, novogodišnjih kesa - preusmere za lečenje bolesne dece.

- Što se tiče predstojećeg dočeka Nove godine, grad će biti skromno okićen, ukrasima od ranijih godina. Ove godine raspisana je javna nabavka od oko 600.000 - 700.000 dinara, da se nabave novi ukrasi, ali ja sam tu nabavku stopirao, pa ćemo deo tog novca, oko 300.000 dinara, preusmeriti za bolesnu decu. I ove godine, kao i prošle, nećemo nabavljati rokovnike i promotivni materijal, već će se pomoći lečenje dece - rekao je ranije predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić.

Dejan Radojčić je rođen pre vremena, sa srcem na desnoj strani, jetrom na levoj i sa dve slezine. Ali, te anomalije samo su deo mnogo većeg zdravstvenog problema sa kojim se nosi. Na sve to, njegova majka je bolesna, pa se o njemu brine baka.

Situacija u kojoj se mališan našao je veoma teška i njemu, kao i njegovoj baki potrebna je pomoć za svaki novi dan.

Dejan Radojčić Dejan Radojčić Foto: Budi Human

Sa šest meseci dobija izliv krvi na mozgu gde primećuju i cistu. Sve to prati epilepsija i cerebralna paraliza. Lekari mu nisu davali velike šanse da preživi, ali ovaj hrabri lavić danas ima šest godina, ali je nažalost ostao na nivou deteta od dve godine.

Užice

Iz Užica je za Telegraf.rs rečeno da će sredstva namenjena za koncerte, vatromet i ostale manifestacije, koje prate novogodišnju proslavu biti opredeljena za lečenje bolesne dece.

Reč je o iznosu od 3 miliona dinara, a koji će biti raspoređen po zahtevima koje će razmatrati formirana, stručna komisija u saradnji sa Gradskim većem i Centrom za socijalni rad - kazali su nam ranije izražavajući nadu da će to biti dobar primer u teška vremena.

Dušan Dinić (12) iz niškog sela Jelašnica više od tri godine bori se sa opakom bolešću, astrocitom tumorom na mozgu. Od devete godine, imao je četiri hirurške intervencije, ali mu se bolest pogoršava, pa njegov otac Tomislav strahuje da bi se mališan opet mogao naći na operacionom stolu.

Dušan Dinić Dušan Dinić Foto: Privatna arhiva

Tomislavovi prijatelji pozvali su humane ljude da mu pomognu, jer zbog brige oko deteta, nije u stanju da radi.

Pirot

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić izjavio je Pirotskim vestima da će Grad Pirot, s obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju, novac namenjen svečanom obeležavanju Dana grada i proslavi Nove godine na trgu, preusmeriti u humanitarne svrhe.

Vasić je pozvao građane Pirota da na zvaničnom portalu Grada pošalju poruku i daju predlog kome bi pomoć u ovom trenutku najviše značila.

Grad koji četiri godine zaredom novac za doček Nove godine usmerava na decu

Kako su nam ranije iz Novog Pazara kazali, taj grad već četiri godine nije organizovao javni doček, te to postaje tradicija.

Novac umesto za pevače, dajemo deci bez roditelja. Novi Pazar je grad humanih i solidarnih ljudi. Mi želimo da se neguju takve vrednosti zato ni ove godine neće biti organizovanog dočeka - rekli su nam dodajući da je novac predviđen za decu sa terirorije grada, te da se podaci sakupljaju preko Centra za socijalni rad.

Najhumaniji penzioner u Srbiji

Da je humanost ono na šta možemo uvek da se oslonimo u najtežim vremenima, pokazao je penzioner iz Umčara kod Beograda. Kuću koju je dobio u nasledstvo, prodao je za 10.000 evra, a sav prihod, dao je za lečenje jednogodišnje Minje Matić koja boluje od retke i teške spinalne mišićne atrofije tip 1.

Ceo život je pošteno i teško radio. Radoslav poslove nije birao, pa je po potrebi bio i kovač i mesar. I penzionerske dane provodi radno. U okviru domaćinstva, brine o životinjama, ali i o 10 hektara zemlje. Kako kaže, svoju decu i unuke je obezbedio, pa je novac od prodaje kuće želeo da pokloni onima kojima je najpotrebniji, preneo je RTS.

- Hvala Bogu, dao mi je zdravu decu i zdrave unučiće. Tako da ovaj kapital što mi je pripao od nasleđa, ne treba mi. Zato sam dao za zdravlje male Minje, da se što brže oporavi i da bude u najboljem redu - kaže penzioner Radoslav Marjanović.

Video: Miloš i Biljana za Anikino zdravlje dali svoju rodnu kuću

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lolica

    8. decembar 2020 | 08:38

    Hajde Beograde budi i ti humani grad , hajde da sve sad ode za lecenje dece ...

  • Vlajko

    8. decembar 2020 | 09:06

    A sta ce da jedu jadni pevači jaooo pa nemaju ni da smrcu

  • Jasmina

    8. decembar 2020 | 10:07

    Najlepsi je osmeh i sreca dece.Sad kad znam da ce novac biti uplacen za njihovo lecenje,radovacu se N.G jos vise....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA